Kánikulai melegben búcsúztatták a nyarat a Játszótéri Napon


2019-09-01 09:59:52  | cikk: Babos Petra  | 


Kánikulai melegben búcsúztatták a nyarat a Játszótéri Napon főképe
Nem is lehetett volna jobb időt kívánni egy igazi nyárbúcsúztató Játszótéri Naphoz, mint a szombati időjárást. Már a kora reggeli órákban nyárias melegben láttak neki a lelkes főzőcsapatok az ételek elkészítésének a volt Kilián lakótelepen, az Aegon-játszótéren és környékén. A kukták többsége ezúttal is pörköltet készített, de volt olyan csapat is, aki gulyást vagy éppen székelykáposztát.
A csapatok között volt a Pápai Tankerületi Központ is, akik ezúttal Bakonyi pörköltet készítettek gombával és babbal fűszerezve. Egyházi Andrea, tankerületi igazgatótól megtudtuk, idén már második alkalommal vettek részt a jótékonysági főzőversenyen. Júliusban elnyerték a Családbarát munkahely címet, s ennek keretében vállalásuk is volt, hogy jótékonysági eseményeken vesznek részt. Egyházi Andrea hozzátette, bár nyári szünet van még, nagy örömére nyolc kollégája vállalta a részvételt, ami egyfajta csapatépítő is.
A Pápai Tankerületi Központ lelkes csapata

A Pápai Weöres Sándor Általános Iskola gulyáslevest készített csipetkével. Mészárosné Pap Márta, a csapat kapitánya elmondta, a négytagú csapatot férjeikkel és az iskolába járó diákok szüleivel kiegészítették.
-Jó ötletnek tartottuk, hogy a tanév kezdete előtt kikapcsolódhattunk a kollégákkal, miközben jótékonykodhattunk - fűzte hozzá, majd kiemelte, a csipetkét is a helyszínen készítették el, úgy, ahogyan a nagymamáiktól tanulták.
Unger Tamás önkormányzati képviselő, alpolgármester is szorgosan serénykedett az önkormányzat bográcsa körül. Mint mondta, a pörköltet gombával, egyéb olyan sertés hozzávalókkal egészítették ki, amelytől pikánsabb lesz az étel.
A Szivárvány Óvoda óvodapedagógusai Bakonyaljai asszonysiratóst főztek

A Szivárvány Óvoda csapata minden évben részt vesz a jótékonysági főzőversenyen. Fontosnak tartják, hiszen a hozzájuk járó gyerekek többsége a Kilián lakótelepen él, s ez egy kiváló alkalom, hogy együtt töltsenek egy szép napot az óvónők, a gyerekek és szüleik. Kovács Helga tagóvoda-vezető köszönetét fejezte ki a jótékonysági főzőverseny adományáért, amelyet a gyerekek javára fordítanak majd. A csapat ezúttal egy titkos recept alapján főzött, így részleteket nem árulhatott el, az étel neve: Bakonyalja asszonysiratós hozzávalójú Jóféle uram hazaváróssal.
A Közösen a városért csapatánál csülökpörkölt készült, különleges fehérborral bolondítva. Erhart Tamás, a csapat vezetője elmondta, remélik, mindenkinek ízlett az étel, amivel támogathatták az óvodát.
A jótékonysági főzőversenyek rendszeres résztvevői a nyugdíjasok, akik ezúttal nem hagyományos pörköltet, hanem székelykáposztát főztek, mivel ilyet eddig még nem készítettek. Remélik, mindenkinek ízlett az étek, amit ezúttal is szívvel-lélekkel főztek.
Mire a bográcsok kiürültek, a zsűri is meghozta döntését a legjobb ételekről. Fábián Annamária, a zsűri elnöke elégedett volt mind a 12 csapattal, hiszen nagyon ízletes ételeket készítettek.
-A kondérok hamar kifogytak, ez azt is jelenti, hogy nekünk nem volt könnyű a dolgunk. Nagyon szép asztaldíszítéseket láttunk, kiemelten a Szivárvány Óvodát. Én minden csapatnak csak gratulálni tudok, hogy ebben a nagy melegben is eljöttek, és megfőzték a szombati ebédet - mondta Fábián Annamária, aki azt tanácsolta a csapatoknak, hogy merjék jobban használni a fűszereket.
A PVÖ ESZI Teveli úti Otthonházának dolgozói is részt vettek a főzésben

Mindezek alapján, az eredményhirdetésen a harmadik helyezettnek járó díjat a Napsugár Bölcsőde csapata vehette át, akik csülkös pörköltet készítettek, a második helyen Weöres suli csapata végzett, győztesnek pedig a Pápai Tankerületi Központ csapatának főztjét hirdették ki. A díjátadón az is kiderült, hogy az elkészített ételekért több mint 200 ezer forint adományt adtak össze a rendezvényre kilátogatók, s ezt az idén a Szivárvány Óvodának ajánlották fel a szervezők. A délutáni órákban felléptek a helyi óvodások, majd Horváthné Szabó Andrea gyermekműsora szórakoztatta a legkisebbeket. Természetesen itt is volt kézműves foglalkozás a Napsugár Bölcsőde pedagógusainak segítségével, de rendőr-és tűzoltóautó bemutató és portrérajzolás is Mező Lászlóné közreműködésével.
A Korona FC nyerte a Kilián Kupát

A délelőttöt foci kupa, családi vetélkedő és streetball is gazdagította. A focit a Korona FC nyerte meg, a családi vetélkedőn a legjobbnak az Okostojások bizonyultak, míg a streetballban a Kosár Fiúk voltak a legügyesebbek, a lányoknak pedig a Pink Team csapata.
A délutánt a Pápai Vadvirág Művészeti Egyesület táncbemutatója és a JMSZK Gyémántvirág Mazsorett Csoportjának bemutatója színesítette, de fellépett még Mészáros Adrián énekes is.
A sátorban megjelenteket dr. Áldozó Tamás polgármester köszöntötte, aki köszönetét fejezte ki a főzőversenyen befolyt adományért. Mint mondta, a több mint 200 ezer Ft azt jelenti, hogy átlagban 500 Ft-ot adnak azok, akik ilyenkor adományt adnak az ebédért, vagyis legalább 400 adag étel fogyott el délelőtt, de tudjuk, hogy nem is volt annyi alapanyag, vagyis ez az jelenti, hogy átlagban nem 500 Ft-ot, hanem ennél többet adtak azért, hogy az óvodába több játékot tudjanak vásárolni.
-Örülünk, hogy sokan érzik ezt fontosnak, még akkor is, ha sok esetben nem is jár oda a gyerekünk, unokájuk. A polgármester végül úgy fogalmazott: Ha sátor, akkor buli, ha közélet, akkor nyugalom, és ha volt Kilián, akkor Unger Tamás. 
Dr. Kovács Zoltán országgyűlési képviselő felidézte az Játszótéri Nap kezdetét. Mint mondta, a Kiliánon volt először a városban a három csatolt településrész mellett városrészi nap, amelyet akkor játszótér avatóval indítottak. Erre épült rá a többi városrészi nap, amelyek kiváló alkalmat nyújtanak a közösségépítésre, a helyi lakosság összekovácsolásra. Az országgyűlési képviselő hozzátette, ő támogatja a két jelöltet, s arra kérte a lakosságot is, hogy ők is ezt tegyék, így a város fejlesztése a továbbiakban is működni fog.
Unger Tamás hírportálunk kérdésére elmondta, nagy örömére idén 12 főzőcsapat vállalta, hogy részt vesz a jótékony főzőversenyen, amely bevételét a városrész óvodájának, a Szivárvány Óvodának ajánlottak fel. Köszöni mindenkinek, aki ebben a nagy melegben is vállalta a főzést a nemes cél érdekében.
-A rendezvényt ezúttal is igyekeztünk úgy összeállítani, hogy a legkisebbektől a legidősebbekig mindenki megtalálja a számára legkedvesebb programot. Felléptek az óvodások, de voltak zenés-táncos műsorok és mazsorett is. Azt gondolom, az idén is több százan választották a Játszótéri Napot a nyár augusztusi utolsó napján - mondta Unger Tamás, aki hozzáfűzte, a Kilián lakótelep közönsége más, mint a többié. A jó közösség abban is megnyilvánul, hogy mennyien jelennek meg egy-egy ilyen rendezvényen, s általában nem egyedül, hanem barátokkal, rokonokkal látogatnak el ide, hogy együtt eltöltsenek egy kellemes napot. A Kilián nagyon kompakt lakótelep, minden megtalálható itt, egyszóval egy kisváros a városban, s talán ezért is érzi jobban magának a közösség. A házakat folyamatosan, az évek során felújították, s ezek a közösségek úgy össze tudtak fogni, hogy azokat a projekteket meg tudták pályázni, amelyek támogatást nyújtottak. Most már a régi Kilián lakótelepen zajlanak a felújítások, amihez szintén összefogásra van szükség. A jövőben közösségfejlesztő projektet szeretnénk véghezvinni, aminek az a célja, hogy helyet adjanak a közösségeknek a lakótelepen.
-Az elmúlt öt év a Kilián számára egy szerencsés időszak volt. Sok pályázati pénzt, támogatást tudtunk itt elkölteni, amire szüksége volt már a városrésznek. Megújult az orvosi rendelő, és a körzeti megbízotti iroda a rendőrséggel együttműködve, de a legnagyobb projekt, hogy a bölcsőde is megújult egy európai uniós pályázatnak köszönhetően. És ha a járdák, zöldfelület folyamatos megújítását is hozzávesszük, akkor elmondható, hogy az elmúlt öt év sikeres volt a Kilián lakótelep számára - zárta gondolatait.
A lakótelepiek Karda Beáta koncertje után a Rocklife Cover Band buliján szórakozhattak késő estig.
A Napsugár Bölcsőde támogatási kérelmet nyújtott be a Pápa Város Kulturális Fejlesztéséért Helyi Közösség által kiírt TOP „Helyi összefogáson alapuló közösségfejlesztő nagyrendezvények és kisrendezvények támogatása" című helyi felhívásra.

Képek:

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!