Vita a belváros rehabilitációjának terveiről - ülésezett a testület


2019-08-29 17:46:05  | cikk: HuHa  | 


Vita a belváros rehabilitációjának terveiről - ülésezett a testület főképe
Munkaértekezletet tartott ma délelőtt Pápa Város Képviselő-testülete. Az ülésen hosszú vitát váltott ki a belváros komplex rehabilitációjának elindításáról szóló napirend, döntöttek a helyi választási bizottság tagjairól, rendeletet módosítottak, pályázatbenyújtást támogattak és hozzájárultak közterületi emlékjelek állításához.

Közjogi értelemben az ülés legfontosabb döntése a Helyi Választási Bizottság tagjainak és póttagjainak megválasztása volt, a képviselők egyhangúan támogatták az előterjesztést, mely szerint dr. Böröczky Zoltán Gábor, dr. Édes Ágnes, dr. Somogyi Natália tagként, dr. Kiss Beáta Tímea és Köntös László pedig póttagként vesz részt a munkában.
Módosították a városatyák a közösségi együttélés alapvető szabályairól szóló rendeletet, a módosítás pontosításokat, fogalom meghatározások módosítását tartalmazta. A testület elfogadta azt az előterjesztést, mely tájékoztatást adott arról, hogy a város pályázatot nyújtott be dr. Nagy István agrárminiszterhez a Pápai Csülök-, Cicege- és Borfesztivál című rendezvény támogatására. A pályázati kiírás olyan önkormányzatokat, civil szervezeteket kíván támogatni, melyek alkalmasak a Vidékfejlesztési Program és a Magyar Nemzeti Vidéki Hálózat eredményeinek népszerűsítésére. A kérelem 10,5 millió forint támogatási összegről szól, a pályázat elbírálásáról döntés még nem született.
Megválaszották a Helyi Választási Bizottság tagjait

Egyhangú támogatásáról biztosította a testület azt a kezdeményezést, mellyel a Magyar Zsidó Kulturális Egyesület (MAZSIKE) fordult az önkormányzathoz. Ebben a holokauszt 75. évfordulója alkalmából húsz egykori pápai polgár emlékére, utolsó ismert lakóhelyük előtti járdában botlókő elhelyezéséhez kértek engedélyt. A botlóköveket Gunter Deming német képzőművész készíti el, ő már 1997. óta folytatja e projektjét Európa több országában. A 10 x 10 x 10 centiméter méretű speciális anyagból készült betonkockára réztáblát applikál, mely az adott személy nevét, születésének, deportálásának időpontját és meggyilkolásának helyét tartalmazza. Eddig Európa szerte már 70 ezer ilyen botlókő készült, hazánk 2007 óta vesz részt ebben a programban. A testületi döntés értelmében ez év szeptember 15-én helyezi el a művész a húsz botlókövet városunkban a Grünhut Matildra emlékeztető botlókővel együtt (ezt már korábban jóváhagyták a képviselők).
Megújul a döbröntei turistaház - erről is döntöttek az ülésen

11 támogató, 1 nem és 2 tartózkodó szavazattal határoztak a képviselők arról, hogy Pápa Város Önkormányzata nem pénzbeli hozzájárulás szolgáltatásával 140 millió forintról 186 millió forintra emeli a Pápa Városfejlesztő Társaság Kft. törzstőkéjét. A kft. az önkormányzat 100 százalékos tulajdonában lévő gazdasági társaság, a város a nem pénzbeli hozzájárulást az önkormányzati tulajdonban lévő döbröntei turistaház tulajdonba adásával biztosítja (értéke: 46,3 millió forint). Az ülésen a lejárt határidejű határozatok napirendje kapcsán szóba került, hogy a kft. a közelmúltban értékesítette a tulajdonában lévő ipari parki területeket, ebből 93 millió forint bevételhez jutott, az összeget pedig a turistaház felújítására, korszerűsítésére fordítja. Dr. Áldozó Tamás polgármester az ülés utáni sajtótájékoztatón elmondta, az önkormányzat úgy döntött, hogy a kft. által értékesített ingatlan árát rendkívüli eredményként nem veszi ki a tulajdonos önkormányzat, hanem feladatot rendel az összeghez. Ez a feladat a turistaház felújítása, melyhez már korábban elkészültek az elképzelések.
-A beruházás színvonalas apartmanok kialakítását tartalmazza, valamint táborozóhely és hozzá tartozó vizesblokk építését. Ezzel a pápai diákok, közösségek számára sokkal korszerűbb, mégsem túl drága szálláshely jön létre, mely a piacról a korábbinál lényegesen több bevételt realizálhat - magyarázta a polgármester, hozzátéve, az ingatlanon lévő malomépület megújítása ennek a fejlesztésnek nem része.
Mezei László főépítész vázolta a belváros rehabilitációjának terveit

Komoly nézeteltéréseket váltott ki a Belváros átfogó rehabilitációs, revitalizációs programja, melynek egyik pillére a Fő tér, Kossuth utca környéki parkolókapacitások növelése. Az elképzelés arról szól, hogy a Korvin utca 2. számú épület igénybevételével a Fő téri házak mögötti udvart feltárják és ott kétszintes parkolólemezt alakítanak ki, mely alkalmas 140-150 jármű parkolására.
-A belváros korábbi üzleti, kereskedelmi központi szerepe az utóbbi években mérséklődött a város szélén megépült nagy kereskedelmi központok miatt. A belvárosban 3-4 ezer négyzetméternyi helyen folyt kereskedelmi tevékenység, a bevásárlóközpontok 25 ezer négyzetméter kereskedelmi teret hoztak létre, ráadásul olcsóbban tudják kínálni nagy mennyiségben a termékeiket, mint azt a belvárosi üzletek. Ennek következtében átalakult a belváros kereskedelmi profilja - elemezte a változásokat a városvezető. Hangsúlyozta, a Fő tér rehabilitációja megvalósult az elmúlt években, a korábbi parkolóból valóban tér lett, és fontosnak tartja, hogy a főként önkormányzati tulajdonban lévő főtéri épületekben, ingatlanokban rejlő potenciált sokkal jobban kihasználják a mostaninál.
A Fő téri ingatlanok többsége az önkormányzat tulajdonában van, rehabilitációjukat, jobb hasznosításukat régóta tervezik - mondta el dr. Áldozó Tamás

-Ha mi emögé az ingatlanállomány mögé, a közvetlen közelben létesítünk egy nagy parkolókapacitást, akkor az serkentőleg fog hatni az üzleti tevékenységre és felértékeli az ottani ingatlanokat. Azt várjuk a parkolólétesítménytől, hogy ezek a kedvező hatások bekövetkeznek és akár más partnerekkel együttműködve, akár pályázati forrásból, akár sokkal kisebb lépésekben önerőből megkezdjük a főtéri ingatlanállomány rehabilitációját.
Példaként említette a Fő tér 16-os és 21-es számú ingatlant, mely a mostaninál sokkal jobban kihasználható lenne az elképzelések megvalósításával. Ezekben az épületekben egyébként már alig vannak lakók, amit egy évek óta tartó tudatos elgondolás alapján alakítottak így. A polgármester kiemelte azt is, mindez egy hosszú időn át tartó fejlesztési elképzelés.
Süle Zsolt Jobbikos képviselő szerint évtizedek óta nem történtek fejlesztések a belvárosban

Az új parkolók kialakítása a Fő tér nyugati térfalát alkotó épületek mögött nem aratott osztatlan sikert a képviselők között. Süle Zsolt Jobbikos képviselő homályosnak nevezte a bemutatott elképzeléseket és arról szólt, hogy az elmúlt időszakban 100 parkoló szűnt meg a városban, ugyanakkor a korábbi parkolóépítési tervek nem valósultak meg, egyébként pedig az elmúlt 30 évben a Fő téren kívül nem sok fejlesztés történt a belvárosban. A polgármester válaszában úgy fogalmazott, Süle Zsolt felvetése tisztességtelen, mert bár valóban maradtak el parkolókialakítási tervek, erről azonban a testület egésze, Süle Zsolttal együtt döntött, amikor a piac építéséhez szükséges saját forrás biztosításáról döntöttek. A fejlesztésekkel kapcsolatban pedig tucatnyit sorolt fel válaszában, melyek a belvárost érintették. A parkolási nehézségekről, az átalakult parkolási szokásokról Unger Tamás alpolgármester is beszélt, szólt arról, hogy még további parkolókra is szükség lesz a belvárosban, majd megemlítette, hogy van olyan képviselő, aki a vendéglátóhelye előtt a zöldfelületen parkol, de beáll akár a Március 15. téri parkba is. Süle Zsolt durva személyeskedésnek nevezte a hozzászólást.
Unger Tamás a szabálytalan parkolásokról is szólt

Grőber Attila MSZP-s képviselő azt a felvetést tette, hogy a városvezetésnek nem a parkolók biztosítása a célja, hanem üzleti érdekek vezérlik, befektetőknek készítik elő a belvárost. Erre dr. Áldozó Tamás polgármester a sajtótájékoztatón így reagált:
-Nincsenek még befektetők, de szeretném, ha lennének! Szeretném, ha a pápai belváros egy vonzó befektetési célpont lenne, ahol a vállalkozók azon törnék magukat, hogy bérbe vagy tulajdonba megszerezzék az önkormányzati ingatlanokat. Mert egy belváros nem arra való, hogy szociális bérlakások legyenek a legnagyobb presztízsű területeken. A belváros arra való, hogy ott üzletek, irodák legyenek, hogy ott pezsegjen az élet és a gazdaság. A szociális bérlakásoknak - már amennyire igény van - megtalálható a helye a város más részein.
Grőber Attila nem szavazta meg a belvárosrehabilitációs program keretében kialakítandó parkolót 

A határozati javaslatot - mely most a történelmi belváros komplex rehabilitációjának elindításának támogatásáról és egy tervezési megbízásról szól - végül 11 igen, 2 nem és 1 tartózkodó szavazattal fogadták el.

Képek:

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!