Hírnév a zsinagógák árnyékában


2019-08-21 23:12:04  | cikk: ha  | 


Hírnév a zsinagógák árnyékában főképe

A Pápa és Környéke Zsidó Kulturális Hagyományőrző Egyesület nyári Zsinagógai séták sorozata épp úgy véget ért, mint lassan a nyár. A közösség nyolc alkalomból álló sorozatra invitálta az érdeklődőket júniustól augusztusig. A szerda délutáni alkalmakon szó esett többek közt a szombatról, a zenéről, irodalomról, a héber és jiddis jövevényszavakról, de Izraelt is bejárhatták a résztvevők vetített képes előadás segítségével. A szervezők úgy vélik, sikeres volt a sorozat, hisz a törzsközönség mellett mindig voltak új érdeklődők is. Akadt olyan, aki a zsinagógára volt kíváncsi, de aztán az előadásokra is visszajárt, s olyan külföldi is, aki bár nem beszél magyarul, több alkalmon is részt vett, magával ragadta a szakrális tér ereje.

Ezúttal Schmidt Dezsőné volt az előadó, s megmutatta a könyvet is, amiből készült

A sorozat utolsó alkalmán Schmidt Dezsőné, az egyesület elnökségi tagja volt az előadó, Hírnév zsidó gyökerekkel címet adta a záróbeszélgetésnek. Reményi Gyenes István Ismerjük őket? című könyvét használta a felkészüléshez, s mivel a kötet szakterületekre osztva mutatja be a zsidó származású hírességeket, úgy döntött, hogy a résztvevőket bevonva húznak egy-egy területet és azon belül beszél az ismert emberekről. Így aztán szó esett például a zenéről, ahol sok híresség szóba került, például Solti György és Kálmán Imre. A Nobel-díjasok közt ott van Kertész Imre, Gábor Dénes, Hevesy György, de Szent-Györgyi Albert anyai nagymamája is zsidó volt. A matematikusok közt meg kell említeni Kemény Jánost, Beke Manót, Neumann Jánost, Kármán Mórt. S még számos szakterületen folytatták a sort, így például a filozófusok, a sportolók, a kémikusok és a filmesek között is sok zsidó származású volt.

A Magyarországon a holokauszt előtt a zsidó művészek, tudósok között voltak olyanok, akik nyilvánosan vállalták zsidóságukat, mások mindent elkövettek, hogy asszimilálódjanak, de ami fontos, mindannyian magyarnak vallották magukat, mondta az előadó. A kultúr- és vallástörténeti előadássorozat a tervek szerint folytatódik majd, a helyszín egyelőre egyeztetés alatt, hisz télen nagyon hideg a zsinagóga, de a résztvevők kérésére keresik a megoldást a szervezők.

Képek:

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!