Folklór ihletésű modern öltözékek és népviseletek bemutatója a kastély udvarán


2019-08-21 08:10:27  | cikk: Babos Petra  | 


Folklór ihletésű modern öltözékek és népviseletek bemutatója a kastély udvarán főképe
Különleges programnak adott otthont az Esterházy-kastély udvara augusztus 20-án este, hiszen „Design Folk Pápa népviselet és divatbemutató”-t tartottak, melynek célja az újraértelmezett magyar hagyományőrzés. A Szervető egy magyar ruházati márka, amely elkötelezett a hazai ruházat gyártása iránt. Egyedi tervezésű szimbólumok díszítik a pólókat, táskákat, pulóvereket, melyek ősi magyar jelképtárunkból, népművészetünkből erednek.
Müller Anita a rendezvény kapcsán elmondta, több mint 20 éve érlelődött benne az az ötlet, hogy divatbemutatót kellene tartani, reklámozva ezzel a magyar népi kultúrát.
-Láthattunk már menyasszonyi ruha bemutatót és a Kékfestő Múzeumban is volt kékfestő anyagból készült ruha divatbemutató. Úgy gondoltuk, hogy itt az idő az álom megvalósítására, s így jött létre a DeFoP. Helyszínnek az Esterházy-kastély udvarát választottuk, hiszen annak a mondanivalónak, amit tervezünk a divatbemutatóban, annak a legteljesebb mértékben a kastély udvara felelt meg. A divatbemutató mottója: a hagyományok újra megélése és modern köntösbe bújtatása, új funkcióval való ellátása.
-Jelenleg egy „fogyaszthatóbb” kollekciót hoztunk a városba, hiszen sok extrém vállalkozás is van a magyar népi kultúra nyomán, olyan ruhák és termékek, amelyek kevésbé hétköznapiak. Ezért most olyan kollekciót szerettünk volna bemutatni, ami ezt jelképezi, hogy hétköznap, a 21. században is nagyon elegáns és hordható darabok. Így esett a választás a Szervetőre és Ambrus Réka tervezőre, aki ennek a programnak a megálmodója. Nagy örömünkre, úgy döntött, hogy a teljes divatbemutatót befoglalja, így az ő darabjait tudtuk bemutatni. A Szervető egy olyan ruházati márka, amely a magyar népi motívumvilág szellemi kulturális örökségének megőrzésére, felelevenítésére jött létre. A motívumok lényegét és formáját megőrizve gondolják újra a mintakincset, így téve újra élővé a hagyományt. Ezzel a régi íróasszonyok előtt is tisztelegnek, akik egykor a mintákat rajzolták a hímzők számára. Minden évben új motívumokat használnak a ruhák díszítésére. Szerencsére, a Kárpát-medence kincsestára gazdag e téren. Az első évben kimondottan szakrális szimbólumokat elevenítettek meg, ezután következett a szelídebb népművészeti világ bevezetése, matyó, kalocsai hímzés-feldolgozásokkal. Azóta ezek a védjegyeik lettek.
Müller Anita hozzátette, az idei kollekció egyedülálló hímzéseit a halasi csipke inspirálta.
A bemutató három fő blokk köré csoportosult, az első körben néhány eredeti viseletdarabot láthatott a közönség, az egyesület tulajdonában lévőekből és a vendég egyesületek ruháiból, második blokkban az elegáns ruhák szerepeltek, majd végül a lezserebb, hétköznapi ruhadarabokat tekinthette meg a nagyérdemű. Az ékszereket a Brigit Leaf biztosította. 
Müller Anita végül elárulta, a jövőben is szeretnének divatbemutatót szervezni, esetleg a kastély pincerendszerében, ahol nagyon fantáziapróbáló kollekciót mutatnánk be, s ahhoz az a sejtelmes pincerendszer illene a legjobban. A viseleteket a Pápai Vadvirág Néptáncegyüttes tagjai mutatták be.
A divatbemutató felkeltette az érdeklődést a sokak által már-már elfeledett népi motívumok iránt és csodás darabokban, csodás helyszínen gyönyörködhettek a rendezvényre ellátogatók.

Képek:

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!