Szombat este krampampulival


2009-08-07 16:10:17  | cikk:  | 


Augusztus 15-én, szombaton a Történelmi Játékok második napján, délelőtt 10 órától egész napos programokkal várják a szervezők a családokat és érdeklődőket egyaránt. A Pápai Lovas Iskola segítségével belekukkanthatunk a huszártábor életébe, a Kékfestő Múzeumban 16 óráig ismertetik meg a látogatókat a kékfestés titkaival és világával Tóth Ildikó és Gerencsér Zsolt népművészek. 13 órától 15 óráig előadások lesznek a Borfalu színpadán a reformkor világáról, a nyelvújítás koráról, a verbunkos zene kialakulásáról és az ihászi csatáról. Érdemes megkóstolni a Honvéd tábori konyha és Gyimóti Tamás mesterszakács kínálatát:
„huszár gulyás”: savanyú-káposztás paszuly leves füstölt csülökkel, rozscipóval, csomborral, kaporral ízesítve.
További kínálat: erdélyi kürtöskalács, langalló, lángos, aszalt gyümölcsök, törökméz.

Griff vitézi korcsma különleges ajánlata a krampampuli, egy cukorral kevert, fűszerezett pálinka, melyet fogyasztás előtt rövid időre meggyújtanak; a selmeci hagyománykör elengedhetetlen itala. A finomság német közvetítéssel kerülhetett Magyarországra, de lehetséges eredete Olaszország is, Biorgo Valsugana, ahol parampampoli, vagy carampampoli néven ismernek hasonló módon készített hagyományos italt. A szó eredete feltehetően a crampus (ördög) szóból származtatható, és jelzi az ital pokoli mivoltát. Melegen ajánljuk mindenkinek fogyasztását!

A fiatalabb legények huszárcsákót, kardot, lovacskát, az ifjú hölgyek gyöngyös pártát, hímzett keszkenőt és tarsolyt is készíthetnek. De lesznek még célba-dobó játékok, hordólovaglás, várjáték, lovas játékok és póni lovaglás is. Az ügyesebb kezűeknek ajánljuk a szalmafonó, kosárfonó, szövő, fazekas, mézesbábos, bőrös, hímző, üvegfúvó, fafaragó, ólomkatona- öntő, pénzverő, csuhébaba készítő, kádár, kovács, gyöngyfűző, tojásíró mesterségek bemutatóját és vásárát.

17 órakor megelevenedik előttünk az 1849. június 27-én lezajlott ütközet, az ihászi csata, 200 fő katonai hagyományőrző, valamint a JMK Vadvirág Néptáncegyüttes közreműködésével.

Az idősebbeket 20.30-kor kezdődő Kormorán koncerttel, gondűző borocskával és fergeteges hangulattal várjuk szombat este.

Tóth Tamara


Képek:

nincsenek képek

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!