Céhek, rendek, közösségek


2009-08-01 14:10:42  | cikk: Babos Petra  | fotó: Babos Petra  | 


Céhek, rendek, közösségek főképe
Céhek, rendek, közösségek címmel nyílt kiállítás ma 11 órakor a Somogyi József Galériában. A kiállítás kettős célt szolgál: egyrészt illeszkedik az 1000 éves Veszprém megye elnevezésű rendezvénysorozatba, másrészt a Laczkó Dezső Megyei Múzeum és a pápai önkormányzat együttműködésében a közel másfél évtizede zárva tartó Eszterházy Károly Kastély- és Tájmúzeum helytörténeti gyűjteményéből kíván ízelítőt adni.
A megnyitó alkalmából dr. Áldozó Tamás alpolgármester külön köszönetet mondott a megyei múzeum korábbi igazgatójának, V. dr. Fodor Zsuzsának a hosszú hónapokig tartó előkészítő munkáért, valamint köszöntötte a július 1-jétől a tisztséget betöltő dr. Limbacher Gábort is. Beszédében az alpolgármester a céhekről mint a város 18-19. századi gazdaságának meghatározó szervezeteiről beszélt, olyan közösségekről, amelyek a városban a 18. század végétől megtelepedő zsidó kereskedőkkel közösen a 19. század elejére a régió legsikeresebb polgárvárosává emelték Pápát.

A kiállítás látogatói
A kiállítást Tóth G. Péter történész, főmuzeológus mutatta meg a nagy meleg és szokatlan időpont ellenére szép számban megjelent érdeklődőknek.
A kiállítás kísérőrendezvényeként kötélverő, kékfestő, szűrös, bőrdíszműves, mézeskalácsos, szövőszékkészítő, szalmakészítő mesterségek és tojásfestő népi-kismesterség bemutatókra várták 16 óráig az érdeklődőket a Somogyi József Galéria udvarán.

Képek:


Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!