Interpelláció, holokamuzás, Ferences Templom felújítás - Grőber Attila sajtótájékoztatója


2019-08-16 14:55:13  | cikk: Babos Petra  | 


Interpelláció, holokamuzás, Ferences Templom felújítás - Grőber Attila sajtótájékoztatója főképe
-A szennyvíziszap téma még mindig sok kérdést vet fel. Ezért, ahogy ígértem kedden reggel interpellációt nyújtottam be határidőn belül. Az interpellációban azokat a kérdéseket fogalmaztam meg, amelyeket már korábban is feltettem. Az interpellációban nemcsak az interpelláció tárgyát kell megjelölni, hanem azt is, akihez az interpellációt intézem, azt miért tartom válaszadásra jogosultnak. Én ezt az interpellációt a polgármesterhez intéztem, s azt gondolom, hogy azért ő az illetékes a válaszadásra, mert mint kiderült részben a Pápa és Vidéke című újságból, részben pedig az ő sajtóközleményéből, ő már májusban aggályosnak tartotta a szennyvíziszap ideszállítását, illetve vizsgálatokat kezdeményezett - kezdte mai sajtótájékoztatóján Grőber Attila, önkormányzati képviselő, az ellenzéki összefogás polgármesterjelöltje, aki hozzátette, az ő ismeretei szerint sem az aggályait, sem a vizsgálat eredményeit nem közölte a közvéleménnyel. Grőber Attila azt gondolja, a polgármester igenis illetékes ezekben a kérdésekben, illetve abban, hogy azokra a kérdésekre, amit őt feltett, azokra részben, vagy egészben válaszoljon. Az interpellációt az ügyrendi bizottság napirendre vette, viszont három igen, két ellenszavazattal azt állapította meg, hogy a benyújtott interpelláció a képviselő-testület elé nem kerülhet. Grőber Attila szerint ez azt jelenti, hogy a Pápára szállított szennyvíziszap kérdését a bizottság többsége nem tartja önkormányzati kérdésnek, az ő meglátása viszont az, hogy erről a kérdésről egyenes, világos mondatokat kellene mondani.
-Úgy tűnik, nemcsak itt Pápán nem hajlandóak erről a kérdésről tárgyalni. A külföldről behozott hulladékok esetén a behozatalt a Pest Megyei Kormányhivatal engedélyezheti. A Pest Megyei Kormányhivatalhoz július 19-én fordultunk. Ezzel két dolgot tehet a hivatal, az egyik, hogy 15 napon belül válaszol, a másik, hogy 8 napon belül megtagadja a válaszadást. Egyiket sem tették meg. Vagyis Pápán a képviselő-testület elé nem kerülhet az interpelláció, a Pest Megyei Kormányhivatal pedig nem válaszol. Azt gondolom, a nyilvánosság előtt el akarnak hallgatni ügyeket. Az interpellációmban volt egy formai hiba, nem írtam le, hogy kívánom-e elmondani szóban. Ezt a formai hibát kiküszöbölöm, és újra beadom az interpellációmat, addig, amíg valaki egyszer valamilyen formában nem lesz hajlandó válaszolni. 2006-ban hasonló ügyben lakossági fórumot tartottak. Az a cég nem volt kormány közeli, aláírást is gyűjtöttek - tette hozzá Grőber Attila.
Ezt követően a tegnapi testületi ülés napirend előtti felszólalásához szólt hozzá.
-A mostani támadás, számomra meglepő volt, hiszen én ennek a kiváltó okát nem ismerem. Így értetlenül álltam előtte. Nem kevés nyomozás után, megtaláltam az okot a felszólalásra. A Fidesz Pápai Csoport nevű oldalon találtam meg. „Nem tudom, mindehhez mit szól a Kékkuti palackozó pajeszos/a neve nem jut szembe, de valami kerített holokamu/tulaja vagy inkább vevői köre. Talán nem ártana fölhomályosítani őket. Ja, és a felelősöket, mikor látjuk a vádlottak padján? Vagy majd minden egyben a népítélet során. Mert már nagyon aktuális. Valami nagy-nagy tüzet kéne rakni.” Szerintem a szöveg tartalmában, nyelvi megformálásában, rendkívül primitív, erkölcsileg vállalhatatlan, s szerintem értelmetlen is. Ez a szöveg egy kommentben jelent meg. Én nem ismerem, aki ezt írta. Ezek után engem felelőssé tenni, egy tőlem független bejegyzéshez, szerintem ez próbálkozás. Én igyekszem mindenkire odafigyelni, ezért a jó tanácsokat megfogadom. Megfogadom Unger Tamás jó tanácsát, miszerint azonnal ítéljük el és határolódjunk el a holokamuzás és a gyűlöltbeszéd minden formájától, támogatójától. Mert az ilyen embereknek nincs helye a közéletben, Ezt teszem, elhatárolódok. Elfogadom Áldozó Tamás javaslatát is, miszerint Grőber Attilának világossá kell tennie álláspontját a holokauszttal kapcsolatban. Világossá teszem: a holokauszttagadás minden formáját elutasítom. Cserébe a következőket várom el: Unger Tamástól, hogy határolódjon el Bayer Zsolttól, akiről a Kúria jogerősen mondta ki, hogy az általa írt cikk antiszemitának nevezhető. Áldozó Tamás pedig Takaró Mihálytól, aki a Nyugatot kis zsidó lapocskának nevezte. Valamint közösen határolódjanak el a Pápai Polgári Kör korábbi vezetőjétől, aki egy Facebook hozzászólásában holokauszt iparról írt. A holokauszttagadás ma Magyarországon bűncselekmény, ezért arra kérem Unger Tamást és Áldozó Tamást, hogy amennyiben holokauszttagadással találkoznak, azonnal tegyenek feljelentést a kommentelő ellen.
A tegnapi képviselő-testületi ülésen két templom felújításról is szó esett, a Református Újtemplom és a Ferences Templom felújításának támogatásáról. Grőber Attila elmondta, az ülésen azt javasolta, hogy a Ferences Templom felújítását 5 helyett 10 millió forinttal támogassák, mivel a felújítás költsége lényegesen nagyobb. Grőber Attila köszönetet mondott annak a két kormánypárti képviselőnek, az ellenzékiek mellett, akik támogatták a javaslatát. Hangsúlyozta, hogy az a politikus, akinek minden mondata úgy fejeződik be, hogy Hajrá, Pápa!, az a politikus, ha nemet mond erre a javaslatra, akkor attól a politikustól a Hajrá Pápa kijelentés nem vehető komolyan. Szerinte el fog jönni az az idő, amikor a Ferences Templom támogatását nemcsak 5, hanem 10 millió forinttal fogják tudni támogatni.


Képek:

nincsenek képek

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!