Emlékezzünk együtt a hősökre!


2019-08-15 20:16:37  | cikk: ha  | fotó: papaihuszar.hu  | 


Emlékezzünk együtt a hősökre! főképe

Pápán minden évben augusztus 17-én vagy egy ahhoz közeli hétvégi napon ünnepeljük a Hősök Napját. Ennek oka, hogy az egykor Pápán állomásozó 7. Honvéd Huszárezredet az első világháború kitörésekor azonnal a frontra vezényelték és 1914. augusztus 17-én a gorodoki ütközetben a lovas huszárok hihetetlen hősiességről tettek tanúbizonyságot: a csapatot géppuska sortűz fogadta, mégsem futamodtak meg. A rajtaütés alatt a lovashadosztály 24 tisztjét, 450 emberét, 650 lovát és szállító vonatának nagy részét elveszítette. Az ezred szinte megsemmisült. A hősökre emlékezve minden évben a Pápai Huszár Egyesület, Pápa Város Önkormányzata és a Jókai Mór Művelődési és Szabadidő Központ közösen szervez programot.

Idén épp augusztus 17-én, szombaton hajthatnak fejet mindazok, akiknek fontos a katonai hagyományőrzés, a hősök tisztelete, az együttérzés a pápai családok máig ható veszteségében. Szombat délután 14 órától a Fő téren a Nagytemplom mellett tekinthető meg a pápai huszárok életét bemutató kiállítás. 15 órakor indul a Huszárparádé a Pápai Lovasiskolából, 16 órakor Horváth Ferenc hagyományőrző huszár őrmester mond beszédet a Korvin utcai Lubienski emléktáblánál, majd a koszorúzást követően az Esterházy útra vonulnak át az résztvevők. Az I. és II. világháborús emlékműnél dr. Áldozó Tamás polgármester mond beszédet. A koszorúzást után a menet visszaindul a Lovasiskolába. A szervezők szeretettel várnak minden érdeklődőt a Pápai Hősök Napja programjára.

Képek:

nincsenek képek

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!