Az irodalom gyógyít, segít és figyelmeztet


2019-08-14 23:33:02  | cikk: ha  | 


Az irodalom gyógyít, segít és figyelmeztet főképe

A Zsinagógai séták sorozatban ezúttal dr. Hodásziné Pingitzer Andrea volt az előadó. A Türr István Gimnázium magyartanára a hazai irodalom kevésbé ismert, méltatlanul elfeledett, zsidó felmenőkkel rendelkező alakjairól beszélt. Hangsúlyozta, hogy természetesen a teljesség igénye nélkül tudott csak válogatni, s csupán néhány információval, jellemző részlettel igyekezett megrajzolni ezt a sajátos irodalmi arcképcsarnokot. Nem titkolt célja volt, hogy könyvajánlásaival, életutak ismertetésével felkeltse az érdeklődők figyelmét és olvasásra buzdítsa a résztvevőket.

A reformkortól indult előadásában, rövid történeti áttekintést adva, s elsőként a sokak számára ismeretlen Pap Károlyról (1897-1945) szólt. A soproni hitközság rabbijának fia az Estbe és a Nyugatba is írt, fő témája a zsidóság identitáskeresése volt. Dr. Hodásziné Pingitzer Andrea röviden összefoglalta a Vér című novella tartalmát, mely segít megérteni az író életét, munkásságát is. Pap Károly megtagadta apját, vallását, Istenét, s a művészettől remélt megváltást. Bergen-Belsenben halt meg. Kedvence volt Németh Lászlónak, Illyés Gyulának, Móricz Zsigmond szerint világirodalmi szintű a munkássága, mára mégis méltatlanul elfeledett szerző.
Schmidt Orsolya, a szervező Pápa és Környéke Zsidó Kulturális Hagyományőrző Egyesület elnöke köszöntötte az érdeklődőket

Szó esett Szomory Dezsőről (1869-1944), a korszak egyik legtehetségesebb és legjellegzetesebb drámaírójáról, aki jól játszható szerepeket írt és kiemelkedőek emberábrázolásai. Szép Ernő (1884-1953) előbb népszerű költő volt, azután divatos színpadi szerző lett. Ady Endre és Molnár Ferenc egyik legjobb barátja volt. Babits kezdettől fogva nagy költőnek tartotta, Hatvany Lajos a hazai városi irodalom egyik főalakjának. Versei helyet kaptak a legkomolyabb antológiákban, de a kabarék színpadán is. Mulatságos és érzelmes történetei, lírája rendkívül népszerű volt. Emberszag című, fasizmusról szóló írásában is humorral enyhíti a komorságot. Az előadó egyik kedves költője, írója, bohém vagabondja Faludy György, akinek nemcsak verseit, de Pokolbéli víg napjaim és Pokolbéli víg napjaim után című életrajzi regényét is ajánlotta olvasásra. Szolzsenyicin Gulágjához is hasonlított történetfüzérben nemcsak Faludyt lehet megismerni, hanem a kort is, jobb, mint egy történelemkönyv, mondta az előadó.

De nem csupán a költők, írók kaptak helyet a sorban, hanem azok is, akik lehetővé tették a megjelenésüket, többek közt Ignotus Hugó, aki a legjelentősebb magyar irodalmi lap, a Nyugat alapítója, majd húsz évig főszerkesztője volt. 1938-ban a zsidótörvények miatt Amerikába menekült, 1948-ban tért haza. Fia, Ignotus Pál a Szép Szó című irodalmi lap alapítója volt. Osvát Ernő szintén a Nyugathoz köthető, indulásától 1929-ben elkövetett öngyilkosságáig volt lap  szerkesztője. Számos tehetséget fedezett fel, többek között Móricz Zsigmondot, Illyés Gyulát, illetve Babits Mihályt. A magyar irodalom egyik legnagyobb irodalomkritikusa, szervezője volt.
Dr. Hodásziné Pingitzer Andrea vetített képes előadásában sok elfeledett szerzőt ajánlott az olvasók figyelmébe
Azért a kortárs írók sem maradtak ki a sorból. Pataki Éva Ami elveszett című családregénye belső utazásra hív a békeidők és a vészkorszakok pillanatait felidézve, F. Várkonyi Zsuzsa Férfiidők lányregénye című regényében a szeretet gyógyító erejéről győzi meg az olvasót. Ebből a második kötetből film is készül, Tóth Barnabás rendezésében.

Dr. Hodásziné Pingitzer Andreát arról is kérdeztük, hogy miként változtak a zsidó származású irodalmárok témái. Mint mondta, az 1920-as évek végéig tulajdonképp azokat a kérdéseket boncolgatták, melyeket a többi író, költő, csak az antiszemitizmus előretörésével változott ez meg. Nem zsidónak tekintették magukat elsősorban, hanem magyarnak és irodalmárnak, nem ritkán gyökereiket is megtagadták az asszimiláció érdekében. Aztán a holokausztot követően sok évig hallgatniuk kellett az átélt vagy ismert borzalmakról, a családokban a generációk egymásnak adták ezt a terhet. Az, hogy írhatnak, beszélhetnek róla, segíti az elképzelhetetlen fájdalom feldolgozását, s egyben figyelmeztet arra, hogy nem szabad még egyszer hasonló borzalomnak megtörténnie, mondta az előadó.

Képek:

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!