Újabb egyedülálló időszaki kiállítás nyílik az Esterházy-kastélyban


2019-08-12 18:26:59  | cikk: Babos Petra  | 


Újabb egyedülálló időszaki kiállítás nyílik az Esterházy-kastélyban főképe
Különleges kiállításnak ad otthont a pápai Esterházy-kastély augusztus 23. és október 31. között, „Új Tengeri Selyemút - Magyarország neves kínai festőművészek szemével” címmel. A Magyarország és Kína közt fennálló diplomáciai kapcsolatok fennállásának 70. évfordulóját ünnepeljük ebben az évben. Az egyre jelentősebbé váló és dinamikusan fejlődő gazdasági kapcsolatok mellett a két ország közti sikeres együttműködésnek további területe lehet az egymás tiszteletén alapuló kulturális értékek, hagyományok megismerése. Ennek első állomása az augusztus 23-án nyíló kiállítás az Esterházy-kastélyban, amelyen ismert kínai festőművészek alkotásait láthatja majd az érdeklődő közönség. A kiállító művészek híres és elismert festők, alkotásaik megtalálhatóak Kína jelentős művészeti múzeumainak, galériáinak, gyűjteményeiben, továbbá magángyűjtőknél, Kínában és azon kívül.
Boros Katalin, a kastélyt üzemeltető Pápai Platán Nonprofit Kft. ügyvezetője elmondta, ebben az évben nagy örömükre két időszaki kiállításnak is otthont adhat a kastély.
-Különleges alkalom lesz a kastély életében is ez a kiállítás, amelynek a nyugati szárny rendezvényterei adnak otthont. Ezzel egy olyan kezdeményezésnek lehetünk a részesei, amilyenre még nem volt korábban példa Magyarországon. A kiállítás különlegességét az adja, hogy augusztus 9-én húsz festőművész érkezett Magyarországra. Útjuk során ellátogatnak több magyarországi városba, megismerkednek az egyes látnivalókkal, a tájjal, találkoznak helyi emberekkel, majd benyomásaikat a rájuk jellemző egyedi művészi módon örökítik meg festővásznon - tudtuk meg Boros Katalintól.
Áldozó Tamás a kiállítás kapcsán elmondta, az Egy övezet egy út program legalább 60 országra kiterjedő kínai gazdasági stratégia, s ennek részeként a magyar és kínai kormányzat kifejezetten pozitív kapcsolatrendszert alakított ki, nagyon jó most Kínában magyarnak lenni és kedvező feltételekkel jöhetnek kínai gazdasági társaságok Magyarországra. Ennek az egyik legszebb példája Pápa, hiszen a Chifu Group 2016-ban megvásárolta a városban működő nagy múltú húsfeldolgozó üzemet és ezzel új korszakot nyitott a vállalat életében. A Chifu Group jelentős területeket vásárolt meg az Ipari Parkban, fejlesztési céllal. Most azt láthatjuk, amint egy másik kultúrával való kapcsolatainkat a gazdasági kapcsolatokkal alapozzuk meg, amely akár városok közötti együttműködést is jelenthet a későbbiekben, hiszen a közösen szervezett kulturális események jó lehetőséget biztosítanak ahhoz, hogy közelebb hozzuk a két ország lakóit, továbbá felhívjuk a kínai turisták figyelmét Magyarországra és Pápa városára.
Az esemény megnyitón jelen lesz dr. Kövér László, az Országgyűlés elnöke, Duan Jielong, a Kínai Népköztársaság magyarországi nagykövete, Frank Liu, a Chifu Group alapítója és elnöke, valamint Lin Mao, a Kínai Kulturális és Idegenforgalmi Minisztérium Művészeti Fejlesztési Központjának vezetője. A kiállítás a Kínai Népköztársaság Kulturális és Idegenforgalmi Minisztériuma Művészeti Fejlesztési Központja és a Chifu Group együttműködésében, Pápa Város Önkormányzatának támogatásával valósul meg.
A kiállítás megnyitója augusztus 23-án 10 óra 30 perckor lesz, a közönség 11 óra 30 perctől látogathatja a tárlatot egészen október 31-ig a kastély nyitvatartási ideje alatt.

Képek:

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!