Rengeteg a víz, elkél a segítség – Bauer Tibor pápai rendőrszázados beszámolója az árvíz sújtotta Borsodból


2010-06-07 20:44:09  | cikk: HuHa  | 


Vasárnap reggel közel ötven pápai rendőr indult útnak Borsod-Abaúj-Zemplén megyébe, hogy részt vegyen az árvízi védekezésben és mentésben. Veszprém megyéből mintegy háromszáz rendőr érkezett a vízzel elárasztott térségbe. A pápai kontingens vezetőjétől, Bauer Tibor rendőr századostól néhány perccel ezelőtt telefonon kértünk információt tapasztalataikról. Csapata kora este érkezett be pihenőhelyére, a miskolci Jégcsarnokba.
-Vasárnap délután érkeztünk meg Borsodba, Alsózsolcára. Innen gyalog mentünk át Felsőzsolcára, ahol homokzsákokkal próbáltunk megerősíteni utcarészeket, hogy a víz ne öntse el –kezdte beszámolóját a százados. –A nappali órákat Felsőzsolcán töltöttük, majd éjjel a pápai csapatot átvezényelték Bőcsre, a többiek pedig Ónodra mentek, hogy a homokzsákos védekezésben segédkezzenek. Mi Bőcsön az ott maradt lakók kiköltöztetésében segítettünk. A település teljesen el van zárva a külvilágtól, körbevette a víz. A község ugyan nem alacsony fekvésű, de a domboldalban lévő házakat, területeket elérte az áradás. Az itt élőket kellett rábeszélnünk, hogy hagyják el veszélyben lévő otthonaikat – számukra a kultúrházban és Miskolcon biztosítottak helyet. A pápaiak a településrészen rendőri biztosítást is végeztek, segítették a lakók menekülését, egész éjjel dolgoztak. Egy nagyon idős nénit műanyag székestül hoztak ki a házából, mert annyira vékony és törékeny volt, hogy nem merték megemelni. Őt terepjáróval mentették ki az áradatból. Éppúgy, mint néhány ott élő fiatal személyt – mesélte a Bauer Tibor. A mentést  követően – melyben IFA tehergépkocsik álltak rendelkezésükre - a pápai rend őrei néhány órára bennrekedtek a településen. A tehergépkocsi, amellyel bejutottak a vízzel elárasztott területre már nem merte vállalni a kiszállítást. A sofőr úgy vélte nem biztonságos az éjszakai közlekedés, munkatársai balesetet szenvedtek, hiszen az út teljesen víz alatt volt és nem látszott a nyomvonala. A befelé igyekvő megerősítő csapat járműve lebillent a láthatatlan útról, szerencsére csak könnyű sérülést szenvedtek a traktoron utazók. Meg kellett várnunk, míg a helyiek - akik ismerték a terepet - karókat vernek le – mint útjelző bójákat – és ezek mentén a nagyobb teherautók már közlekedhettek. Reggel 9 óra volt már, amikor a pápai csapat elérte pihenőhelyét Miskolcon, rövid alvás után pedig újra nekiláttak a mentési munkáknak. A helyi lakosok örömmel fogadták a segítséget, eléggé elcsigázottak már, főleg a bőcsiek, hiszen napok óta élnek az áradás közepén. Ellátásukra traktorokkal szállítják be az élelmiszert, ásványvizet, hiszen bár a település nagyobb része nem úszik a vízben, megközelíteni egyelőre csak teherjárművekkel lehet. Szerencsére napsütéses, kellemes idő van – ez egy kicsit javít a helyiek hangulatán is – tette hozzá a pápai csapat vezetője.
A mentőcsapatok elszállásolása és ellátása megoldott. Miskolcon, a Jégcsarnokban megfelelő helyet kaptak a Veszprém megyéből érkezett segítők. Hogy a rendkívüli szolgálat meddig tart, arra a százados nem tudott konkrét választ adni. Előzetes információk szerint szerdán térnek haza, de ezt nagyban befolyásolja az árvízi helyzet alakulása.
-Katonák, rendőrök, polgárőrök egyaránt kiveszik részüket a mentési, védekezési munkából, azt lehet mondani, hogy példaértékű az összefogás. Folyamatosan jönnek a helyiek is és állnak be az élő láncba, amivel a homokzsák gátakat építjük – mondta Bauer Tibor.

Képek:

nincsenek képek

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!