Vadászkalandok Svédországban és Spanyolországban


2019-08-06 23:41:51  | cikk: ha  | 


Vadászkalandok Svédországban és Spanyolországban főképe

Borbély László agrármérnök, vadgazda mérnök, a Hertelendy Vadásztársaság elnöke volt a Gyurátz Ferenc Gondolkodó Kör augusztus eleji összejövetelének vendége. Az előadó vetített képes előadásban számolt be két legutóbbi vadásztúrájának élményeiről: a hideg északon jávorszarvast lőtt, a mediterrán országban pedig kecskét, kalandos körülméynek közt.

Borbély Lászlót már gyermekkorában rabul ejtette a magyargencsi rengeteg és annak gazdag élővilága. Megfigyelte a természetet, az ott élő állatokat, sokat tanult szokásaikról, mozgásukról, életükről. Felnőttként ezt a tudást aztán kamatoztatta, s időtöltése egybecseng hivatásával. A vadászat számára nem öldöklés, hisz mint mondta, a vadgazdálkodás feladata, hogy fenntartsa az erdők vadállományának ma már megbillent egyensúlyát. A mezőgazdaságban dolgozók számára az állomány elsősorban kártevő tényező, a vadászok pedig igyekeznek, hogy optimális egyedszámmal legyenek jelen a különböző fajok, tette hozzá.

Borbély László érdekes előadást tartott a körben

Ma már nem a zsákmányszerzés a lényeg, mondta az előadó, vannak akik a húsért és vannak, akik a trófeáért vadásznak. A vadászok időnként külföldre is ellátogatnak, hogy ismeretlen terepen, új körülmények közt is kipróbálhassák tudásukat és szerencséjüket. Borbély László 2018 szeptemberében utazott Svédországba, ahol nincs akkora vadbőség, mint Magyarországon és hajtásban vadásznak. A reggeli egyeztetéseket követően a jávorszarvasra helyi terelőkutyák és irányítóik vezetésével bukkantak a vadászok, igaz, segítségül hívták a modern technikát is, hisz ott GPS-koordináták alapján tájékoztatják a vadászokat. A jávorszarvas jól lát és hall, viszont a szaglása nem kifinomult, ez segíti megközelítését. Borbély László elejtett egy tarvadat, olyan jávorszarvast, amelynek nem volt agancsa.

A spanyolországi út 2019 tavaszán volt, Valencia környékén követték a kecskék vonulását, reggeltől estig. Rengeteg turista járja ott a területeket, ezért nagyon kell figyelni, másrészt edzésben kell lenni, hogy a meredek hegyi, köves terepen lépést tudjanak tartani a fürge állatokkal, mesélte Borbély László. Bozóterdőkben vadásztak, messzire, hegyről hegyre kellett átlőni. Az első napon egy közel ötszáz méteres lövéssel sikerült egy kecskét terítékre hoznia, ám csupán másnap tudtak odamenni érte, mert időközben besötétedett már. Szerencsére az állatot egy rozmaringerdőben érte a lövés, így a ragadozók nem vitték el.

Borbély László vadászott már Afrikában is, szeretne még visszatérni Svédországba, de szívének kedves vidék Erdély, ahol fajdot lőtt - erre a trófeára a legbüszkébb.

Képek:

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!