Mulatott a Tókert


2019-08-04 11:40:21  | cikk: Babos Petra  | 


Mulatott a Tókert főképe
Nagy volt a nyüzsgés szombaton a Spartacus Sportpályán, a hatodik alkalommal megrendezett Tókert Városrészi Napon.
A városrészi napok hagyományaihoz hűen a délelőtt itt is a főzés jegyében zajlott. A futópályán a kora reggeli órákban sorra állították fel bográcstartó állványaikat a lelkes kukták és segítőik, hogy valami finom étellel elnyerjék a rendezvényre kilátogatók és a zsűri ízlését. A jó hangulatú főzőversenyen ezúttal is voltak olyan társaságok, akik minden rendezvényen képviseltetik magukat, de olyan csapatok is részt vettek a programon, akik idén döntöttek úgy, hogy főznek a Tókerti Napon. Ilyen volt például a Tókerti Bt. vidám csapata is. Mészáros Csaba, a csapat vezetője hírportálunknak elmondta, a Tókerti Baráti társaság tagjai mindannyian a Tókerthez kötődnek valamilyen módon.
A Tókert Bt. csapata

-Bográcsos töltött káposztát főztünk csülökkel, feleségem, Mészárosné Pap Márta receptje alapján, ami természetesen titkos, nem árulhatjuk el. Úgy gondoltuk, mi olyat akarunk főzni, ami nem szokványos, így esett erre a választás - tudtuk meg Mészáros Csabától, aki hozzátette, fontosnak tartották, hogy a főzőversenyen részt vegyenek abban a városrészben, ahol ő óvodás volt, ezért szívügyüknek tartották a támogatását az intézménynek.
A Feri mit főzöl? nevű baráti csapat babos csülkös káposztát főzött. A csapat minden tagja kivette a részét a főzésből, mindannyian együtt készültek hozzá, s együtt is főzték az ételt. Horváth Ferenc szakácstól megtudtuk, fontosnak tartják, hogy mindig mást és mást főzzenek.
Az ESZI Fogyatékosok Nappali Intézménye évek óta rendszeres résztvevője a Tókerti Nap főzőversenyének. Horváth Melinda szakmai vezető elmondta, idén huszár pörköltet készítettek, gondosan ügyelve az ízléses terítésre, fogadtatásra. Egyik gondozottjuk huszár ruhát is öltött az alkalomra, tisztelegve ezzel a hagyományőrzésnek.
Az ESZI Fogyatékosok Nappali Intézménye csapata évek óta rendszeres résztvevője a főzőversenynek

-Mindig előre megbeszéljük, hogy mit főzzünk. Örömmel segítenek a gondozottjaink családtagjai is. Készültünk a versenyre, sokat beszélgettünk a huszárokról, színeztünk, voltunk lovardában is, ahonnan eszközöket kértünk kölcsön, színesítve a standunkat - emelte ki a szakmai vezető, aki elárulta, huszár gulyás sokféle létezik, de ők úgy gondolták, hogy huszár pörköltet csinálnak gombával.
A Nátuskerti Óvoda csapata minden évben részt vesz a Tókert Városrészi Napon, idén egy különleges pörköltet főztek, olyan összetevőkkel, amelytől a szaftnak különleges íze lesz, de a részletekről nem árulhattak el többet. Geszti Dóra tagóvoda-vezető elmondta, nagy örültek, hogy idén ők a támogatottak, az összegből külső vagy belső játékokat szeretnének vásárolni, vagy a digitális eszközparkjuk bővítésére fordítják, de erről a későbbiekben dönt a nevelőtestület. Az óvoda apróságai is adtak műsort a délután folyamán.
A Tókert Városrészi Napon az önkormányzat csapata is főzött. Áldozó Tamás polgármester elmondta, ők hagyományosan versenyen kívül neveztek Császár Endrével együtt, saját kiegészítőkből, alapanyagokból, saját zöldségekből, de reméli, ez is elnyerte a kóstolók ízlését.
-Minden alkalommal törekszünk arra, hogy újat főzzünk. Bátran újítunk, rengeteg alapanyagot kipróbáltunk már, a velőt, a pacalt, a májat, a füstölt húsokat. Mára borjúcombot és franciabokát vettünk alapanyagnak - tudtuk meg a polgármestertől, aki kiemelte, ezeknek a városrészi napoknak identitásképző ereje van. A Tókert egy földrajzilag jól körülhatárolható terület, van saját általános iskolája, temploma, gyógyszertára, bölcsődéje, orvosi rendelője, postája.
-Amikor én gyermek voltam, kis túlzással, szinte nem is tudtam, hogy a Tókerten kívül van élet a városban. Jó ilyenkor az ismerőseimmel, barátaimmal találkozni, beszélgetni kicsit - tette hozzá Áldozó Tamás.
A Munkácsy-iskola pedagógusai is képviseltették magukat a főzőversenyen. Gőgősné Bakos Adél igazgatóhelyettes elmondta, jó kapcsolatot ápolnak a Tókertben működő óvodákkal, így mindenképpen fontosnak tartották, hogy támogassák is őket, amiben csak tudják. A munkácsys tanárokból és gyerekekből álló csapat citromsárga egyenpólóban serénykedett a kukta körül. A jókedvű csapat az ebédnek szánt erdélyi gombás sertéspörköltet, a tantestület hölgy és férfi tagjai egyaránt kivették részüket a munkából.
A déli harangszó után nem sokkal a kondérok ki is ürültek. A zsűrinek nem volt könnyű dolga, hogy eldöntse a tíz csapat közül ki is volt a legjobb. Az eredményhirdetésen a harmadik helyezettnek járó díjat a Nekünk 8 csapata vehette át, a második helyen a Munkácsy-iskola csapata végzett, győztesnek pedig a nyugdíjasok csapatának főztjét hirdették ki, akik minden városrészi napon lelkesen főznek, szívüket-lelküket és élettapasztalatukat beleadva. A díjátadón az is kiderült, hogy az elkészített ételekért 186 ezer forint adomány gyűlt össze a rendezvényre kilátogatók jóvoltából, s ezt az idén a Nátuskerti Óvodának adták. A délelőttöt családi vetélkedő és kispályás foci is színesítette, ahol nyolc csapat mérte össze tudását. A legjobban a Kan-ászok csapata játszott.
A délutáni órákban felléptek a nátuskerti óvodások, majd a Zsoodance TSE látványos tánc bemutatóját tekinthették meg a jelenlevők. Természetesen itt is volt kézműves foglalkozás a Tókerti Óvoda óvodapedagógusainak közreműködésével, rendőrautó bemutató, ugrálóvár és portrérajzolás is Mező Lászlóné közreműködésével. A jó hangulatú rendezvényen fellépett még Árvai Kristóf, a Pápai Vadvirág Művészeti Egyesület és a Szó és Kép Színpad is.
A sátorban megjelenteket Áldozó Tamás polgármester köszöntötte, aki köszönetét fejezte ki minden főzőcsapatnak, akik képviseltették magukat a délelőtti programon. Beszédében megköszönte Császár Endre önkormányzati képviselőnek a 25 éves munkáját. Mint mondta, a 2019-es őszi önkormányzati választásokon ő már nem indul. Császár Endrét 1994-ben ismerte meg, akitől rengeteg segítséget kapott az évek során a város. Sok jó üzleti döntést hozott, s erre a jövőben is szükség lesz. Majd egy narancssárga Örökös csapattag feliratú egyenpólót adott át, s jó egészséget kívánt neki.
Császár Endre köszönetét fejezte ki az elismerő szavakért, kiemelte megtiszteltetés volt számára a 25 év. Mint mondta, 40 éves korában lett képviselő, köszönetét fejezte ki mindenkinek, aki ebben a negyed évszázadban támogatta, segítette a munkáját.
-Minden évben izgultunk az időjárás miatt, de szerencsénkre, mindig jó időben zajlott a Tókert Városrészi Nap. Ebben az évben különösen kellemes idő várt a tókertiekre. Köszönöm a főzőcsapatok résztvevőinek és a látogatóknak, hogy támogatták a Nátuskerti Óvodát, amely idén 186.000 Ft-ot kapott - tudtuk meg Császár Endrétől, aki ezután átadta Geszti Dórának az adományt.
Dr. Kovács Zoltán országgyűlési képviselő is szólt a szép számban megjelentekhez. Mint mondta, a városrészi napok alkalmával a helyi közösségek, itt lakók találkozhatnak, beszélgethetnek, s egy jó napot tölthetnek el együtt. A helyi fellépők is örömmel készülnek egy-egy fellépésre, amikor bemutathatják tehetségüket -hangsúlyozta. Végül arra biztatta a jelenlevőket, hogy támogassák a jelöltjeiket, hogy a város az elkövetkezendő időszakban is kormányzati támogatásból töretlenül fejlődhessen.
Az est sztárvendége a Unique volt, majd őket a Hobby Zenekar bulija zárta a késő esti órákban.
A Pápai Városi Óvodák támogatási kérelmet nyújtott be a Pápa Város Kulturális Fejlesztéséért Helyi Közösség által kiírt TOP-7.1.1-16-H-069-3 azonosító számú, „Helyi összefogáson alapuló közösségfejlesztő nagyrendezvények és kisrendezvények támogatása" című helyi felhívásra.
Pályázatuk címe: Tókert városrészi nap 2019-2020 A benyújtott támogatási kérelmüket a HACS által létrehozott Helyi Bíráló Bizottság támogatásáról biztosította. A két rendezvény (2019 és 2020-as évek) megvalósítására 1,79 millió Ft támogatási összegre nyújtottak be pályázatot. A forrást az Európai Szociális Alap és Magyarország költségvetése társfinanszírozásban biztosítja.

Képek:

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!