Frizbi Európa-bajnokságon szerepelt a volt türrös diák


2019-08-02 08:50:37  | cikk: Haraszti Gábor  | fotó: Borbély Róbert  | 


Frizbi Európa-bajnokságon szerepelt a volt türrös diák főképe
Június 29. és július 6. között Győrben rendezték meg a frizbi Európa-bajnokságot, a magyar válogatottban Szalóky Ádám, a Türr István Gimnázium egykori tanulója is helyet kapott.

Magyar szempontból sikeres volt a kontinensbajnokság, ahol Magyarország ultimate frizbi kategóriában egy vegyescsapatot indított. Az ultimate frizbi csapatsport, amelyben hét játékosból álló együttesek küzdenek egymással. A pálya téglalap alakú, a végén egy-egy célterülettel. A csapatok célja pontot szerezni úgy, hogy az egyik játékos bedobja a korongot a célzónába, ahol egy csapattársa elkapja azt. A dobó nem futhat a koronggal, de azt bármelyik irányba bármelyik csapattársának passzolhatja. Minden esetben, amikor sikertelen a passz, az ellenfélhez kerül át a korong. A játékosok fizikai érintkezése nem megengedett. A játék a fair play-re épül, a mérkőzések gyakorlatilag játékvezetők nélkül zajlanak - olvasható a szabálymagyarázat a Magyar Repülő Korong Szövetség honlapján.

- Még középiskolában ismerkedtem meg a sportággal, rögtön megtetszett, sajnos Pápán azonban nem volt lehetőségem játszani - mesélte a nagyacsádi Szalóky Ádám, aki tagja volt a végül 15. helyen záró honi válogatottnak. - Később, egyetemistaként Budapesten viszont már rendszeresen jártam edzésekre, sőt versenyekre is, majd tagja lettem a Hallodigaz-e? nevet viselő frizbi klubnak, akkori edzőm, a későbbi szövetségi kapitány is itt figyelt fel rám. Nagyon fiatal válogatottunk van, az átlagéletkor 19 év volt az Eb-n, összehasonlításképpen, a győztes angoloké 26,5 volt, mindenképp bizakodva tekintünk a folytatás elé. Az Európa-bajnokságon nem a dobogó volt a cél, hanem az, hogy fejlődjünk, tapasztalatokat gyűjtsünk a ránk váró világeseményekre.

Ádám elmondta, csapat szinten heti három edzésük van, ezen felül egyéni edzéseken fejleszti dobótechnikáját. A 23 éves fiatalember szeretné, ha idővel Pápán is meglátnák a sportágban rejlő potenciált.

- Győrben és Budapesten is testnevelők álltak a sportág mellé, nagyon örülnék, ha Pápán is látnának fantáziát a tanárok a frizbiben és a tesiórákon megismertetnék a diákokkal. Ebben a szövetség is partner, hiszen a Klebelsberg Intézettel és a Magyar Diáksport Szövetséggel együttműködve akkreditált pedagógus továbbképzéseket tartanak. A legközelebbi szeptember 7-8-án lesz Győrben.

A sportágról további információ a Magyar Repülő Korong Szövetség honlapján, a mrksz.hu oldalon érhető el.

Képek:

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!