Megújul a járda a tapolcafői Park utcában


2019-07-31 21:23:00  | cikk: HuHa  | 


Megújul a járda a tapolcafői Park utcában főképe
Két kisebb járdaszakasz felújítása után most Tapolcafőn dolgozik a Pápai Városfejlesztő Társaság Kft. kivitelezői csoportja, a Park utca páros oldalán újítják fel a járdát. Ez az idei esztendő második járdafelújítási csomagjának legnagyobb munkája.
-Az elmúlt éveket tekintve, ezért a járdáért kellett a legjobban megküzdeni - emlékeztetett dr. Áldozó Tamás polgármester a munkálatok megtekintésén. Felidézte, június 27-én tárgyalta a képviselő-testület azt a költségvetés-módosítási rendeletet, mely tartalmazta ennek a járdának a felújítását is.
-A kormánypárti képviselők közül csak heten voltak jelen, a rendelet elfogadásához nyolc igen szavazat kellett, az ellenzéki képviselők, Grőber Attila és Süle Zsolt azonban úgy döntöttek, hogy nem támogatják a tapolcafői járdafelújítást, így hét igen szavazattal érvénytelen volt a szavazás. Ezért másnapra ismét összehívtam a testület ülését, egy távollévő kormánypárti képviselőt hazahívtunk a nyaralásából, így voltunk nyolcan. Másnap - újfent Grőber Attila és Süle Zsolt ellenszavazata ellenére - meg tudtuk szavazni nyolc igennel, hogy legyen itt járdafelújítás - magyarázta el a történteket a városvezető.
-Tehát azok, akik rettenetesen aggódnak és krokodilkönnyeket hullatnak a tapolcafőiek sorsa miatt, azok néhány nappal korábban nem voltak hajlandók a tapolcafőiek számára egy járdafelújítást sem megszavazni - emelte ki dr. Áldozó Tamás.
Az új ágyazatot készítik a Park utcában

A Park utcai járda egyébként rég megérett a felújításra, a cementlapok eltörtek, elmozdultak, sok helyen pedig el is tűntek mára, így szinte teljesen használhatatlanná vált a gyalogosfelület a páros oldalon. Ezért került be ez az utca a felújítási tervekbe.
Az utca végén tegnap már a murvaágyazatot is kialakították

Zsegraics Gyula, a tapolcafői részönkormányzat elnöke úgy fogalmazott, még két utcában van hasonlóan rossz minőségű járófelület, a munka költségvetését és a járda állapotát figyelembe véve most ez kerülhetett be a járdafelújítási keretbe, de bízik abban, hogy a későbbiekben lesz forrás a többire is.
-A járdaépítés az utca egész hosszát érinti a páros oldalon 717 méter hosszúságban, 921 négyzetméteren - hangsúlyozta. Ez azt jelenti, hogy az utca elején lévő, nem Park utcára számozott ingatlan előtt is felújítják a járdát, vagyis a korábban megépített térköves járdától az utca végéig. Mindezen túl keresik a megoldást arra, hogy a temetőbejáratot is rendezzék.
-A járdafelújítással megkönnyítjük az idősek temetőbe járását, hiszen nem kell az úttesten haladniuk, ahol a gépjárművek közlekedése miatt nincsenek biztonságban.
Kincses László, dr. Áldozó Tamás és Zsegraics Gyula (balról jobbra) a nem Park utcára számozott ház előtt - itt is felújítják a járdát

A munkálatok július közepén kezdődtek, azóta felbontották a régi járdalapokat és megkezdték az új ágyazat kialakítását, amire majd a térkövet rakják. A tervek szerint szeptember végéig készül el az új járófelület.

A Park utcai járda az idei 12. járdaszakasz, melyet felújított az önkormányzat, a munkálatok értéke jóval meghaladja a 100 millió forintot, a megépülő új felületek hossza pedig eléri a 4 kilométert. Dr. Áldozó Tamás megemlítette, 2015-ben indult a járdafelújítási program, a múlt év végéig 500 millió forintot költöttek erre a célra, 32 utcában készült új járda, közel 16 kilométer hosszúságban. Ha ehhez hozzávesszük az idei beruházásokat, akkor 44 utcáról beszélhetünk és több, mint 600 millió forint értékről. Mindezekhez kell hozzászámolni a Jókai utcai és a Korvin utcai járdaépítéseket, amik szintén jelentősek hosszúságban és értékben is. A polgármestertől azt is megtudtuk, idén még tervezik a Második utca egy szakaszán a gyalogosfelület felújítását és egy pályázatuk is van, mellyel a Gróf úti járdára nyerhet forrást a város.

Képek:

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!