Helyére kerültek a kastélykerítés kovácsoltvas elemei


2019-07-25 16:59:55  | cikk: HuHa  | 


Helyére kerültek a kastélykerítés kovácsoltvas elemei főképe
Tegnap reggel megérkeztek Pápára az Esterházy-kastély kerítésének kovácsoltvas szerkezetei. Az egykori kerítéssel megegyező alkotást Lehoczky János kovács iparművész készítette, mint arról korábban hírt adtunk, a művész és munkatársai a korabeli fotók alapján rajzolták meg kerítés egyes elemeit, díszítő motívumait, majd pedig - miként az egykori királyi kovácsok - kézi megmunkálással készítették el és állították össze az különböző darabokat.

A súlyos építményt tegnap reggel szállították a kastélyhoz, hogy rászereljék az újjáépített téglakerítésre, a nagykapu melletti szakaszokra. A roppant nehéz kerítéselemeket daruval emelték a helyére, majd rögzítették, a munkálatok ma fejeződnek be.

A munkát Áldozó Tamás polgármester is megtekintette és egyeztetett Lehoczky Tivadar fém-szakrestaurátorral - a kerítésbeépítés irányítójával - a nagykapuk és kiskapuk készítéséről és helyszíni szereléséről. A városvezetővel arról beszélgettünk, körülbelül 150 éve kerülhetett ide a kerítés, hiszen a 19. század elején készült ábrázolásokon még nem szerepelt a kovácsoltvas kapu és kerítés, pápai történetük pedig az orosz csapatok megszállása idején ért véget, de, hogy barbarizmus áldozatává lettek, ellopták őket, vagy elvitték, ezt nem lehet tudni. Ez azt is jelenti, hogy körülbelül másfél évszázada nem láthattak ilyen munkát a pápaiak, igaz a kerítéselemek mostani beépítése már más technológiával zajlott, mint annak idején.
Áldozó Tamás polgármester egyeztetett Lehoczky Tivadar fém-szakrestaurátorral

-Nehéz volt elképzelni, milyen is lesz itt látni a kerítést, mindenki a régi fekete-fehér fényképek alapján alkotott magának képet erről. A 20. század közepéig minden pápai család lefényképezkedett a kastélykapu előtt és majdnem minden pápai család fotóalbumában található olyan kép, amelyiknek a hátterében a kastély és a kapu látható. Hamarosan valószínűleg ismét eljön ennek az ideje és tömeges fényképezkedés helyszíne lesz a kastélykerítés előtti terület.

Most a kapu két oldalán lévő kerítéseket hozták el, ezek már régebben elkészültek, és a Lehoczky műhely dr. Áldozó Tamással abban egyezett meg, hogy a már meglévő elemeket felszerelik a helyükre. A 2,4 méter magas kerítést négy darabban szállították le, egy-egy darab 3,25 méter hosszú, összesen 13 méter kovácsoltvas szerkezetet építettek be a leendő kapu két oldalára. Az egyes darabokat daruval emelték a helyére, hiszen 370 kilogrammot nyomnak.
Az első elem helyére emelése  

-A kerítés és kapu tervei már 8 évvel ezelőtt elkészültek, gyártásuk pedig ugyanolyan eszközökkel, ugyanolyan mintára készült, mint anno Franciaországban. A kerítés elkészítése közel 4 hónapot vett igénybe - mesélte Lehoczky Tivadar, hozzátéve, nagy megtiszteltetés és öröm számukra a pápai kastély kerítésének és kapuinak elkészítése.  Arról is tájékoztatott, szeptember második felében építik be a kovácsoltvas díszkaput, a polgármester pedig arról szólt, a kastélykerítés átadására a kivitelező és a város egy kiállítást tervez, mely a kapu készítésének munkafolyamatát mutatja majd be.
Lehoczky Tivadar fém-szakrestaurátor

A kerítésépítéssel párhuzamosan még folyik a terület megfelelő szintre alakítása és a csapadékvíz-elvezetés megoldása, és zajlik még a téglakerítés építése is. Ez utóbbi a végéhez közeledik, mint megtudtuk, két héten belül végeznek az építők a rendkívül aprólékos, különleges munkával. Fülöp László építésvezetőt kértük az elvégzett munka összegzésére. Mint mondta, teljes hosszban felkerültek a díszburkoló téglák a kerítésre, most a záró díszítőelemek felrakásán dolgoznak, de az is csaknem teljesen elkészült.

-A cseppentős cserépsor és a zárókupakok elhelyezése zajlik, előbbi az 50 centiméter széles kerítésfal hátoldalára kerül, mivel a zárókupak csak 33 centiméteres, így a kerítés hátoldalán nem keletkezik vízorr. Ezt a feladatot látja el a cserépsor - magyarázta az építésvezető. Fülöp Lászlótól azt is megtudtuk, a munkák végén impregnálják a kerítést, ezzel védik meg a víztől a speciális téglákat.
Fülöp László tájékoztatása szerint hamarosan befejeződik a kerítés építése

A kerítés díszburkoló tégláinak nagy részét egyébként az eredetiek alapján gyártatták újra, hiszen többségük olyan rossz állapotban volt, hogy nem lehetett visszahelyezni a kerítésre. Amit viszont meg tudtak menteni, azt a Szent István úti bejárat és a Nepomuki szobor közötti kerítésszakaszra rakták fel, így az eredeti téglaburkolók is láthatók.

Dr. Áldozó Tamás a munkálatok megtekintésekor elismeréssel nyilatkozott az építők munkájáról, úgy fogalmazott, mostanra minden pápainak lehetősége volt meggyőződni arról, hogy ez a munka sokkal komolyabb és összetettebb volt annál, mint azt az elején néhányan feltételezték.

-Sok egyedi anyaggal kellett dolgozni, több alvállalkozót kellett bevonni. Fontosnak tartottuk, hogy amit lehet, megőrizzünk az eredeti kerítésből, részben a költségmegtakarítás miatt, részben pedig a hitelesség megőrzése miatt.
Rádi Róbert (balra) és Áldozó Tamás (jobbra) is megtekintte a kerítés építését

A bejáráson arról is szól esett, a kerítés menti járdaszakasz rendezését is tervezi a város, a Nepomuki szoborig már újjáépítették a járdát, így most onnan a Fő téri járdáig kell elvégezni a munkát és vele a zöldfelületek megújítását.

A polgármester hírportálunknak elmesélte, a tegnap készült fotók és tudósítások megjelenése után egy kedves ismerőse hívta fel, az idős néni meghatottságtól pityeregve mondott köszönetet a városnak a kerítés újjáépítéséért, úgy fogalmazva, gyermekkorának egy részét adták vissza neki ezzel.

Képek:


Címkék: felújítás
Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!