Az ősi új ország


2019-07-25 08:28:56  | cikk: ha  | fotó: Babos Petra  | 


Az ősi új ország főképe

A Pápa és Környéke Zsidó Kulturális Hagyományőrző Egyesület az emlékévhez kapcsolódóan szervezett Zsinagógai séták sorozata most rövid szünet után ismét folytatódik. Ezen a héten Ortutay Gábor a Hit Gyülekezete Pápa lelkésze beszélt Izraelről. A lelkész már hat alkalommal járt a Szentföldön, előadásában személyes élményeit ötvözte a látnivalókoz, az országhoz kapcsolódó érdekes információkkal. Nagy megtiszteltetés, hogy a Zsinagógában beszélhet erről, hangsúlyozta, hisz így, amellett, hogy a múltra, a holokauszt áldozataira emlékeznek, jövőbe mutató reménységet is adnak, hisz Izrael léte a remény alapja.

Izrael 1948-ban hirdette ki függetlenségét, az ország a történelmi Júdea és Izrael, ókori zsidó királyságok területén helyezkedik el. A szó jelentése Isten harcosa, Isten győzedelemeskedik. A nemzeti szimbólumok közé tartozik a hatágú csillag, ami tévesen nevezünk Dávid-csillagnak, hisz ez a Dávid-pajzs, ezt a zsidók mindig kijavítják, mondta bevezetőjében a lelkész. A résztvevőket egy vetített képes előadás keretében invitálta izraeli körutazásra, Tel-Avivtól Názáreten át Jeruzsálemig.

Ezúttal is sok érdeklődő volt

Ortutay Gábor elmondta, rendkívül izgalmas a bibliai helyszíneken járni, megelevenedik az Ószövetség és az Újszövetség, Jézus szolgálati helyei - egyedülálló spirituális élmény. Egészen más imádkozni Jeruzsálemben a Siratófalnál, ahol állt a Szentély kétezer évvel ezelőtt, vagy ahol a Jézus a csodáit tette, könnyebb és felemelőbb, az embernek megmozdítja a szívét. A lelkész hozzátette, Izraelből mindig feltöltődve tér haza, a Biblia valóságossá válik, hisz a Szentírás történelmileg és földrajzilag is behatárolható.

Ortutay Gábor szerint tanulhatunk a zsidóktól toleranciát, nyitottságot, s számukra nagyon fontos a közösségi lét. Szeretettel fogadják a keresztényeket, s bár a turizmus üzlet is, presztízskérdés számukra, hogy a vendégek jól és biztonságban érezzék magukat. Emellett nagyon fontos Izraelben az oktatás, a tanulás, ami szintén követendő példa.

A zsinagógai séták következő alkalma július 31-én 17 órakor lesz, akkor a zsidóság és a zene kapcsolatáról tudhatnak meg többet az érdeklődők.

Képek:

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!