Grőber Attila várja a válaszokat a kérdéseikre


2019-07-24 22:26:47  | cikk: Babos Petra  | 


Grőber Attila várja a válaszokat a kérdéseikre főképe
Sajtótájékoztatót tartott Grőber Attila, az MSZP megyei elnökhelyettese, önkormányzati képviselő, a Jobbik, MSZP, DK polgármester-jelöltje a szennyvíziszap ügyében. Felidézte a július 1-jén tartott sajtótájékoztatójukat, a polgármester által erre kiadott közleményt, majd Gulyás Gergely kormányinfón megjelent mondatait.
-Gulyás Gergely a következőt mondta: a szennyvíziszapnak a környezetre a szükségesnél nagyobb mértékben káros hatása is lehet, ráadásul olyan szaggal jár, amelyet a magyar választópolgárok nem kívánnak elviselni - közölte Grőber Attila, majd Unger Tamás a Facebookon közzétett bejegyezését említette meg. A politikus Nacsa Lőrincz KDNP-s országgyűlési képviselőt is idézte, aki szerint a baloldali üzleti körök gazdagodnak, azok idehordják más szennyesét.
-Elég hosszú az ív a hangulat- és gyűlöletkeltésből, addig, hogy úgy tűnik, hogy a tapolcafői Téglaipari Kft. tulajdonosai baloldali üzleti köröknek számítanak. Azt gondolom, hogy ezek után az a kérésünk, hogy egy rendkívüli testületi ülést a polgármester hívjon össze, ahol a kérdéseket feltehetjük a gazdasági társaság vezetőjének, a Pápai Víz-és Csatornamű Zrt.-nek és az engedélyt kiadó kormányhivatal képviselőjének, ez egy jogos kérés és elvárás - jelentette ki. Arról is szólt, ma reggel üzenetet kapott a képviselői hálón keresztül a polgármestertől, azzal a tájékoztatással, hogy nem hív össze rendkívüli testületi ülést. Elismerte, az SZMSZ szerint valóban négy fő kell a testület összehívásához, ők pedig csak hárman jelezték kérésüket.
-Szeretnék üzenni a képviselőtársaimnak, hogy ha dr. Bányai Katalinon, Süle Zsolton és Grőber Attilán kívül van még valaki, aki fontosnak tartja, hogy rendkívüli ülés keretében a közeljövőben a szennyvíziszappal kapcsolatos kérdéseket fel lehessen tenni, akkor kérem, jelezzen, keressen meg és csatlakozzon.
A sajtótájékoztatón a sajtó szerepére is kitért Grőber Attila, aki fontosnak tartja, hogy a média kérdezzen, szinte követeljen is a kérdéseire a válaszokat és igenis találja meg a politikusok hibázási lehetőségeit, hibáit, s ezeket feszegesse. Grőber Attila kifogásolta, hogy két helyi médium (köztük hírportálunk) nem közölte sajtóközleményüket, melyben a polgármestert kérték a rendkívüli ülés összehívására.
Végül a kampány hangneméről szólt, itt is közösségi médiás hozzászólásokat idézve.
-Úgy döntöttünk, hogy azok a politikai pártok, amelyek támogatják polgármester-jelöltségemet és amelyek a közeljövőben csatlakozni fognak az együttműködési megállapodáshoz, etikai kódexet dolgoznak ki, határozottan számon fogják kérni a képviselőjelöltjeiktől ennek az etikai kódexnek a betartását és azt fogják kérni a saját szimpatizánsaiktól, hogy ennek az etikai kódexnek alapján járjanak el. Nem engedhetjük meg magunknak, hogy ilyen hangnem uralkodjon el a városban - emelte ki a politikus.
Grőber Attila hangsúlyozta, szeretne válaszokat kapni a múltkor feltett kérdéseire, ugyanakkor arra az újságíró kérdésre, hogy megkeresték-e az illetékes kormányhivatalt, úgy felelt még nem, de következő lépéseik egyike ez lesz.
Hírportálunk megkereste az ügyben a város jegyzőjét, akitől megtudtuk, a Tapolcafői Téglaipari Kft-nek 2012-től van engedélye szennyvíz gyűjtésére és nem veszélyes hulladék kezelésére, ártalmatlanítására. Ezt a Közép-Dunántúli Környezetvédelmi, Természetvédelmi és Vízügyi Felügyelősség adta ki, az eljárásban a város jegyzője nem vett részt, az eljárásról sem a jegyző, sem az önkormányzat nem kapott tájékoztatást. Ez az engedély 2014. február 15-ig szólt, Pápa város jegyzőjének pedig azért van tudomása erről, mert a cég csatolta a dokumentumot a telephelyengedély kérelméhez. A vonatkozó jogszabályok szerint egyébként - az ingatlan övezeti besorolása miatt - telephelyengedélyezési eljárást nem kellett lefolytatni, csak a nyilvántartásba vételről kellett dönteni.
A jegyző emlékeztetett a sajtóban is megjelent nyilvános közleményre, mely szerint nem veszélyes hulladék hasznosítására állított ki hulladékgazdálkodási engedélyt a Veszprém Megyei Kormányhivatal, mely 2018. november 29-től érvényes.
Hangsúlyozta, a hulladékgazdálkodási engedélyezési eljárásokat folytató környezetvédelmi hatóságok engedélyezési eljárásukba a jegyzőt szakhatóságként nem vonták be, arról sem Pápa Város Önkormányzatát, sem a polgármestert nem értesítették.
A Kft. ipartelepe területének Helyi Építési Szabályzat szerinti besorolása 2002. óta Geip-IP, gazdasági egyéb ipari övezet, nem jelentős mértékű zavaró hatású ipari termelő tevékenységek céljára szolgáló terület. A jegyzői tájékoztatásból az is kiderül, hogy az ipartelep nem érinti a tapolcafői vízbázis kijelölt védőövezeteit. A vízbázisról szóló tájékoztatót, mely Pápa Város Környezetvédelmi Programjában szerepel idén május 16-án fogadta el a képviselő-testület 10 tagja, egybehangzó igen szavazattal.
Dr. Nagy Krisztina jegyző tájékoztatója kiemeli, a jegyzőnek, mint helyi környezetvédelmi hatóságnak nincs hatásköre a kft. hulladékgazdálkodási tevékenységével összefüggésben, a tevékenység ellenőrzésére az engedélyt kiadó környezetvédelmi hatóság jogosult. A polgármesteri közleményt megerősítve, a jegyző azt is kijelentette, a kft. által folytatott tevékenységgel összefüggésben a lakosság részéről panasz, bejelentés a Pápai Polgármesteri Hivatalba - sem a jegyzőhöz, sem a polgármesterhez - nem érkezett.

Képek:

nincsenek képek

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!