Lakossági fórum a településfejlesztési koncepcióról


2019-07-23 23:09:23  | cikk: Babos Petra  | 


Lakossági fórum a településfejlesztési koncepcióról főképe
Az új településrendezési eszközöket a településfejlesztési koncepcióról, az integrált településfejlesztési stratégiáról és a településrendezési eszközökről, valamint egyes településrendezési sajátos jogintézményekről szóló kormányrendeletben foglalt teljes eljárás szerint készítik. A településfejlesztéssel, településrendezéssel és településkép-érvényesítéssel összefüggő partnerségi egyeztetés szabályairól szóló önkormányzati rendeletben foglaltak szerint az eljárás során biztosítják partnerek részvételét és folyamatos tájékoztatását, a véleménye megismerését. A dokumentumokat lakossági fórum keretén belül ismertették a Városházán ma délután. Mezei László főépítész elmondta, hosszú rendezési terv felülvizsgálati folyamat zajlik Pápán, aminek több eleme is van. A településarculati kézikönyv elkészült, településképi rendelet van hatályban 2017 óta és ezekkel párhuzamosan folyik a településrendezési eszközök felülvizsgálata.
-Van egy olyan tervfajta a városban, ami az építési jogokat határozza meg. Ez azt jelenti, hogy ha valakinek van egy háza és kíváncsi arra, hogy azzal a telekkel mit lehet tenni, hogy lehet a házat átépíteni, lebontani, illetve, ha üres telek, akkor hogyan lehet beépíteni, akkor azt ebből megtudhatja. Ezeket a szabályokat határozza meg a településrendezési terv, eszköz. Két fajtája van. Egyik a város szerkezeti terve, amely meghatározza a főbb csapásirányokat a város fejlesztésének szempontjából. Például a 83-as út hogyan éri el a várost. Ebben módosítás történt hiszen 2x2 sávos útfejlesztés készül. Ezeket a fő infrastrukturális elemeket vázolja fel a terv. Ez olyan dokumentum, amit az önkormányzat saját magára nézve középtávú koncepcióként elfogad. Ennek alapján készül el a város szabályozási terve, amely sokkal hétköznapibb, s ennek van olyan jogereje, amely a gyakorlati életben használatra kerül. Most abban a fázisban vagyunk, hogy véleményeket mondhatnak róla, s ezzel párhuzamosan van egy partnerségi egyeztetés a városban, amelynek keretében a lakosságot is bevonjuk a fórumba - emelte ki Mezei László, aki hozzátette, az ipari, gazdasági területek vonatkozásában nagy változások nincsenek, kisebb korrekciók történnek itt. A városnak szabályozási terve van, arról, hogy az egyes területeken mit lehet tenni. A rendeletet ennek a jogszabályi környezetnek megfelelően dolgozták át.
A szervezők örömére sokan eljöttek a lakossági fórumra, ahol feltehették kérdéseiket, elmondhatták észrevételeiket a megjelentek.
A fórumon Pintér Ferenc, okleveles építészmérnök, településtervezési vezető tervező is részt vett.

Képek:

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!