GYFGK: A tűzoltók mindennapjairól


2019-07-23 10:36:07  | cikk: Babos Petra  | 


GYFGK: A tűzoltók mindennapjairól főképe
Horváth Sándor tűzoltó alezredes, a Pápai Hivatásos Tűzoltó Parancsnokság parancsnoka volt a Gyurátz Ferenc Gondolkodó Kör júliusi utolsó összejövetelének vendége, aki A tűzoltóság élete napjainkban címmel tartott előadást.
Horváth Sándor elmondta, a tűzoltók 24 órás szolgálatot látnak el, nemcsak itt Pápán, hanem az egész ország területén.
-Pápán 62 tűzoltó dolgozik, a napi létszám 13 fő. Működési területünk 69 település, ebből egy város Pápa, a kirendeltség illetékességi területe pedig 49 települést jelent. A tűzoltóknál reggel 7 órakor van a műszakváltás, s másnap 7 óra 15 percig dolgoznak. Ezután két nap áll rendelkezésükre, hogy kipihenjék magukat, s felkészüljenek a következő szolgálatra - mondta el a tűzoltó alezredes, aki hozzáfűzte, a szolgálat úgy kezdődik, hogy a leadó és a felvevő szolgálat átadja egymásnak az információt és a technikai eszközöket, ezt követően a szolgálatparancsnok felolvassa az előző két nap eseményeit, s meghatározza az aznapi feladatokat. Tematika szerint zajlik az élet, az ébresztőtől a csendes pihenőig be van osztva a nap.
-A délelőtti tematika általában a szerelési gyakorlat, illetve intézményekbe megyünk el. Ezt követően ebéd, majd csendes pihenő következik, s ha nincs riasztás, akkor délután karbantartási feladatok várnak a tűzoltókra, illetve sportolásra is van alkalmuk a konditeremben. 16 óra után a nyolc órás állomány hazamegy, s akkor a tűzoltóknak pihenésre, további sportolásra van lehetőségük. 22 órakor nyugovó, s ha nincs semmi riasztás, akkor reggel 6 óráig pihenő van. Az elmúlt időszakban ez nem volt gyakori, minden szolgálatban volt éjjel is esemény - tudtuk meg Horváth Sándortól, aki elárulta, nyáron a szalma és a mezőgazdasági gépek kapnak inkább lángra, ősszel jellemzően a villámárvizek okoznak gondot, míg télen a jeges, síkos utak miatt történnek közúti balesetek. Adventkor a koszorú és lakás tüzek a leggyakoribb tűzesetek.
A tűzoltók először egy alaptanfolyamot végeznek el, de utána is mindig tanulnak. A helyszínen nincs idő gondolkodni, minden beosztásnak megvan a maga sajátossága, s ezek a mozdulatsorok előbb vagy utóbb készség szinten működnek is. Dolgozik az adrenalin is, nem gondolkodik, hanem dolgozik mindenki. Ha súlyosabb közúti baleset van, s igényli az állomány, akkor a parancsnok is bemegyek a szolgálati csoporthoz, illetve pszichológus is beszélget velük, hogy könnyebben fel tudják dolgozni a látottakat.
A pápai tűzoltóság tekintetében 100 százalékosan feltöltött a vonulós állomány létszáma, s a munkájukat az önkéntes tűzoltóság segíti. A pápai tűzoltósággal hat önkéntes tűzoltó egyesület kötött együttműködési megállapodást.
Polgárdi Sándor esperes az előadássorozat kapcsán elmondta, egy sikeres EFOP pályázatnak köszönhetően nyáron is megtartják a gondolkodó kör összejöveteleit. Augusztus elején Borbély László agrármérnök tart előadást, aki a természet szeretetéről beszél majd. Augusztus 29-én, csütörtökön gyertyaöntéssel foglalkoznak az érdeklődők, majd szeptember végén dr. Kovács Zoltán országgyűlési képviselő lesz a vendég.


Képek:

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!