Játszótéravató, főzőverseny, szórakoztató programok a Felsővárosi Napon


2019-07-20 22:57:05  | cikk: HuHa  | 


Játszótéravató, főzőverseny, szórakoztató programok a Felsővárosi Napon főképe
Igazi nyári időben, remek programokkal, nagyszerű hangulatban telt a napja mindazoknak, akik kilátogattak ma a Millenniumi Emlékparkba, a Felsővárosi Nap hagyományos helyszínére. A rendezvény az elmúlt években megszokott forgatókönyv szerint zajlott sok gyermekprogrammal, finom ételekkel, zenés produkciókkal.
A hagyományos főzőversenyre 11 csapat nevezett

A kora délelőtti órákban már 11 kondér alatt rotyogott a tűz a jótékonysági főzőversenyen, körülöttük pedig helyi lakosokból álló vidám társaságok és a város intézményeinek, szervezeteinek dolgozóiból verbuválódott csapatok sürgölődtek. S míg az ételek készültek dr. Hermann István, a városrész önkormányzati képviselője és Unger Tamás alpolgármester a park egy távolabbi szegletébe invitálta a kisgyermekkel érkezőket és az érdeklődőket, hiszen ott, a Vak Bottyán utca mentén épült fel az a kis játszótér, melyet a tavalyi Felsővárosi Napon befolyt adományokból alakítottak ki.
-A tavalyi rendezvényen azt ígértük, hogy az adományokból megkezdjük egy játszótér építését az itt élő nagyon sok kisgyermekes család számára. Az első játékok elkészültek, szeretettel várunk ide mindenkit - mondta a képviselő. Unger Tamás alpolgármester hozzátette, az volt a céljuk, hogy egy ilyen jókedvű, a városrész lakóinak szervezett programon adhassák át a játszóteret. Megerősítette, szeretnék bővíteni a játékok számát és egy igazi, nagy területet biztosítani a kicsiknek a szabadtéri kikapcsolódáshoz, mozgáshoz. Arról is szólt, a Millenniumi Emlékpark környéke a következő években nemcsak a játszótér miatt lesz fontos, hanem a tervezett közlekedési beruházás miatt is, aminek eredményeként rendezett közterület alakul ki a területen.
Unger Tamás és dr. Hermann István adta át a játszóteret

A játszótéren jelenleg két hinta, egy homokozó, egy libikóka és egy rugós játék várja az apróságokat, pihenőpad és hulladékgyűjtő is került a területre, de tervezik egy csúszda megépítését is, és az idei rendezvény adományait is a játszótér fejlesztésére fordítják majd. A gyermekek már most örömmel vették birtokba az új birodalmukat és próbálták ki sorra a játéklehetőségeket.
Négy játék várja a kicsiket

A délelőtt az apróságok számára az új játszótér és a rendezvényre hozott ügyességi játékok kipróbálásával telt, a felnőttek pedig főzőtudományukból adtak ízelítőt a parkba kilátogatók számára. A 11 bográcsban pörköltek, gulyások, raguk főttek, az egyik csapat pedig slambucot készített. A jótékonysági főzésen ezúttal is részt vett a tűzoltóság, a Nyugdíjas Egyesület, az ESZ Gondozási Központja, a Jókai Mór Városi Könyvtár, az önkormányzat csapata, újoncként szállt be a versenybe a KÉSZ csapata és persze voltak helyi lakosokból álló főzőcsapatok is. Sőt számuk az idén minden eddiginél nagyobb volt.
Nagy érdeklődés övezte a főzőcsapatok munkáját

Mészáros Sándorné Piroska néni örömmel nézett körbe és állapította meg, hogy egyre többen vesznek részt a versenyen, s köztük sok a fiatalokból álló társaság. Ő és szomszédai a kezdetektől minden városrészi napra eljöttek és hagyományosan minden évben babgulyást főztek, természetesen saját kertjükből való zöldségekkel.
-Már az első alkalommal azt gondoltuk, hogy itt a helyünk és ez azóta sem változott - mondta derűsen. Piroska néni végigjárta az összes csapatot, végignézve, ki mit főz. Örömmel mesélte, a Szabó Dezső utcából öt csapat nevezett, ami nagy fejlődés a kezdetekhez képest.
-Nagyon örülök, hogy ennyi fiatal is itt van, hiszen övüké a jövő. Nagyszerű ételek készülnek, mindegyik nagyon jól néz ki, isteni az illatuk - tette hozzá. Mint megtudtuk, saját csapatuknak két alaptagja van, de mindig csatlakoznak hozzájuk ismerősök, utcabeliek, aki besegítenek a főzésbe.
Az adományokból épített játszótérről elismeréssel nyilatkozott, mint mondta, neki nagyon tetszik és bízik abban, hogy mindig főznek a városrészi napon és mindig lesz miből tovább bővíteni a játékokat. Annyi észrevételt tett, hogy jó lenne bekeríteni a gyermekbirodalmat, hogy a közlekedés ne veszélyeztesse a kicsiket. Az is elmesélte, az ő unokái is kipróbálták már, hiszen erre a napra az egész család hazajön.
Piroska néniék a kezdetektől részt vesznek a programon

Nagy László és szembeszomszédja tavaly vett részt először a főzőversenyen, s természetes volt számukra, hogy Laci konyha nevű csapatukkal idén is eljönnek.
-Azért jöttünk, hogy segítsük a játszótér építésének folytatását. Örülünk neki, hogy itt is lett játszótér, láttam, a gyerekek már birtokba is vették - mesélte. Tamás szomszédjával vegyespörköltet főztek, a kapott húshoz csülköt és füstölt csülköt is tettek a teljesebb íz kedvéért. Nevetve mondták, a bográcsban főzés férfimunka, de családjuk hölgytagjaira is számítanak majd ebédidőben. Lászlóék szerint nagyon jó a hangulat, jókat beszélgetnek a többi csapat tagjaival és úgy érzik, szükség van egy ilyen közösségi programra a városrészen.
Nagy Lászlóék a jó hangulatért és a nemes célért jöttek

Hasonlóan vélekedett Balogh Krisztián is, aki szintén második alkalommal vett részt a főzésben baráti társaságával. Ő szakmáját tekintve is otthon volt, hiszen szakács, így nem volt kérdés, hogy jönnek és főznek. Tavaly tárkonyos vadragulevessel rukkoltak elő, idén pedig a többiekhez hasonlóan pörköltet készítettek, amit első és hátsó csülökkel, combbal és egy kis őzhússal dúsítottak, s mindezt négyféle gombával gazdagították. A konkrét receptet persze ő sem árulta el, de azt igen, hogy csapata, a Helyi Arcok az első helyezésre gyúr.
-Családtagok, barátok jönnek-mennek folyamatosan, jól érezzük magunkat, itt lakunk a szomszédban, kihoztuk a kerti bútorokat is - mesélte a rendezvényről. Krisztiánék is örömmel vették, hogy megkezdődött a játszótér kialakítása és várják a folytatást, hiszen sok kisgyermekes család lakik a környéken, akik jól ki tudják használni az új lehetőséget.
-Tavaly azért főztünk, hogy legyen egy játszóterünk és tovább főzünk azért, hogy ez tovább bővüljön itt a gyönyörű park mellett - fogalmazott.
Balogh Krisztiánék második helyet értek el 

A főzőverseny egyik újonca volt a Millenniumi Csapat nevű társaság, mely csupa fiatalból állt. Ők a park átadásakor voltak kisgyermekek és ők voltak az elsők, akik itt fociztak, játszottak. Mostanra felnőttek és szétszóródtak a világban, de öt év után a városrészi napra összeszervezték az egykori baráti társaságot és közös főzéssel tették emlékezetessé a találkozást. Farkas Izabella elmesélte, hallották a rendezvény jó hírét, szüleik is évek óta itt vannak a programon, így most ők is kipróbálták magukat.
-Csülkös pörköltet főzünk titkos recept alapján, de annyira titkos, hogy még én sem tudom, hiszen a fiúkra bíztuk az ételkészítést. A bográcsban főzés a fiúk dolga, mi lányok kóstolgatjuk csak a készülő ételt. De nagyon jónak ígérkezik - nevetett, hozzátéve, nagyon jó a hangulat, jókat beszélgetnek és örülnek egymásnak.
A Millenniumi Csapat tagjai itt töltötték gyerekkorukat

Mint kiderült, nemcsak a hangulat volt remek a főzőversenyen, hanem az ételek is, a bográcsok villámgyorsan kiürültek és a zsűri is elégedett volt a csapatok főzőtudományával. A jótékonysági főzőversenyen indulóknak Unger Tamás mondott köszönetet az eredményhirdetésen, megköszönve az adományokat is, melyekből a játszóteret fogják bővíteni. A díjátadón minden csapatot emléklappal jutalmaztak, különdíjat kapott a Keresztény Értelmiségiek Szövetségének csapata, harmadik helyet ért el a Laci és a Könyvtári Boszik nevű csapat, a képzeletbeli dobogó második fokára a Helyi Arcok állhattak fel, a győztes pedig a Nyugdíjas Egyesület csapata lett.
-Egy városrészi napon, ha főzünk, azért tesszük, hogy a közösség jól érezze magát, és azért főzünk, hogy a közösségnek utána jó legyen. Az ételekért gyűjtött adományok célja, mindig valami olyan, ami a közösség számára fontos. Most is így van ez, hiszen a ma átadott játszótér bővítéséhez járult hozzá mindenki. Szeretnénk, ha egy igazi közösségi hely lenne ez a játszótér kisgyermekek, de felnőttek számára is - fogalmazott Unger Tamás alpolgármester a díjátadó után, majd a rendezvény további programjaira invitálta a felsővárosiakat, jó szórakozást kívánva.
A főzőcsapatoknak Unger Tamás alpolgármester gratulált

A jó szórakozáshoz pedig adott volt minden: a kisgyermekek légvárban, minitrambulinon, mesés játékparkban játszhattak, volt mesekuckó és könyv csere-bere, de a Magyar Népmese Színház jóvoltából egy klasszikus meseelőadás is szórakoztatta őket. Óriási népszerűségnek örvendett a fajátékokat és táblás játékokat felvonultató játszóház és a könyvtár munkatársai által szervezett kézműves foglalkozás.
Kedves, ötletes játékok várták az apróságokat

Papp Gabriella könyvtáros érdeklődésünkre elmondta, a legkisebbek dekopázs technikával nyári témájú képet készíthettek, a nagyobbak pedig könyvjelzőt, cserépegeret és teknőst alkothattak.
-Nagyon népszerű a program, nemcsak a gyermekek, de a szülők is szívesen bekapcsolódnak az alkotásba, egy kicsit ők is újra gyermekek lesznek. Az apróságok először nem akarnak leülni közénk, aztán pedig nem akarnak továbbmenni, mindent kipróbálnak - mesélte lelkesen, hozzátéve, jellemzően mindig ugyanaz a csapat jön a könyvtárból, hogy levezesse a programot és a kollégák szívesen vesznek részt a rendezvényen, hiszen egy kicsit ez nekik is szórakozás.
Sokan alkottak a kézműves foglalkozáson

Itt a kézműves foglalkozáson találkoztunk Bácskai Zsófiával, aki unokatestvéreivel érkezett Pápára a rendezvényre és nagyon jól érezte magát.
-Ugrálóváraztam, választottam magamnak könyvet, megnéztem a mesejátékot, most pedig itt a foglalkozáson teknőst készítek, de már csináltam egy képet és egy könyvjelzőt is. Nagyon jól érzem magam - mondta, büszkén mutatva alkotásait.
Zsófi mindent kipróbált

A Simon család is elismeréssel szólt a rendezvényről. A család itt él a Felsővárosban és bár a gyermekek már kirepültek, erre a napra hazatértek, így nagyszülők, szülők és a család legfiatalabb tagjai együtt vettek részt a programon. Simon Lajosnétól megtudtuk, a kezdetektől kilátogatnak a rendezvényre, jól érzik magukat és örömmel jönnek vissza minden évben.
-A nagyobbik unokám már többször volt a városrészi napon, a kicsi még csak babakocsiban járt itt velünk. Most az ügyességi játékokat próbálták ki és nagyon tetszik nekik. A gyerekek is szívesen jönnek vissza Pápára, a barátaik ide kötik őket és ilyenkor velük is találkozhatnak. Szerintem nagyon jó, hogy van egy ilyen nap itt a városrészben, az itt élők összejönnek, beszélgetnek és jól szórakoznak - fogalmazott.
Három generáció, a Simon család is jól érezte magát

A délutáni programon előbb a Magyargencsi Dalkör kedveskedett ismert nótákkal, majd a Pápai Légtánc Csoport mutatta be ámulatba ejtő gyakorlatait, aztán pedig a Megafon Zenei Egyesület lépett színpadra. A kora este tartott köszöntőn dr. Hermann István, a városrész önkormányzati képviselője és Unger Tamás alpolgármester üdvözölte a városrész lakóit. A képviselő bejelentette, dr. Áldozó Tamás polgármester más feladattal bízta meg a jövőben, így a következő önkormányzati ciklusban nem ő indul a képviselői posztért. Felidézte, az elmúlt évtizedekben sok feladatot sikerült elvégezni a felsővárosiakért a felsővárosiakkal, így például a gázvezeték kiépítését, a Millenniumi Emlékpark kialakítását, utak javítását, járdák felújítását. Megemlítette a következő időszakban várható fejlesztéseket, többek között a körforgalom építését és a Szabó Dezső utca 83-as főútra való kivezetését.
-Nyilván mindent nem sikerült megoldanunk, az utódomnak is hagyok kellő mennyiségű feladatot - mondta és példát is említett: a megújuló Szabó Dezső utcát minősítsék lakóövezetnek, ne engedjék a nagy teherautók közlekedését, a járművek sebességének korlátozását pedig megfelelően alakítsák ki.
Kora este Unger Tamás és dr. Hermann István köszöntötte a felsővárosiakat

Ehhez a gondolatmenethez csatlakozott Unger Tamás alpolgármester is beszédében, szólt az Acsády-Táncsics-Vak Bottyán-Szabó Dezső utcai kereszteződés körforgalommá alakításáról, a Szabó Dezső utca új kivezetéséről, a csapadékvíz-elvezetési problémák megoldásáról és a Bakonyér okozta veszélyhelyzetek megszüntetéséről. Ezekre a város sikeres európai uniós pályázatai adnak lehetőséget.
-Meg kell említenünk a városrészben a járdafelújításokat is, a munkát 2015-ben kezdtük el városszerte és 2018-ig több mint 500 millió forintot költöttünk erre saját forrásból. Az idén több felsővárosi utcában is megújult a járda, a városban pedig összesen 4 kilométer gyalogosfelületet építettünk újjá. A következő években is szeretnénk folytatni a munkát, hiszen ez egy fontos vállalásunk.
Látványos bemutató szórakoztatta a közönséget

Unger Tamás dr. Áldozó Tamás polgármester nevében is köszönetet mondott a képviselőnek 29 éves tevékenységéért, mint mondta, dr. Hermann István mindig kijelölte a városvezetés számára a Felsővárosban megoldandó feladatokat. Az alpolgármester rendezvény minden közreműködőjének köszönetet mondott munkájáért, külön kiemelte a főzőcsapatokat és az adományt adókat, akik segítségével a délelőtt átadott játszóteret tovább bővíthetik a jövőben. Elmondta, a finom ételekért adott adományokból 150 ezer forint gyűlt össze és ezt is a játszótérre fordítják.
-Ez az önök napja és az is marad a jövőben is. Azért szervezzük, hogy önök jól érezzék magukat, és azért főzünk, hogy támogatni tudjuk azt, ami az önök számára fontos - hangsúlyozta és jó szórakozást kívánt mindenkinek az esti mulatsághoz.
Ismert dalokkal érkezett a Megafon

Az esti jó hangulatról Kossuth Gergő gondoskodott, aki kedves stílusával, remek dalokkal örvendeztette meg a közönséget, akik pedig tapssal és közös énekléssel köszönték meg a remek produkciót. Őt aztán Dj. Béci utcabulija követte késő estig. Béci számos városrészi napon szórakoztatja az összegyűlteket nagyszerű dalválogatásaival, s mint mondta, mindig figyel a közönség zenei ízlésére, életkorára, hogy a buliban mindenki megtalálja a kedvére való zenét, amire aztán táncra is perdül. Így volt ez ma este a Felsővárosi Napon is.
Kossuth Gergő műsorára megtelt a rendezvénysátor

Az egésznapos rendezvényt idén a Jókai Mór Városi Könyvtár szervezte, mely sikeresen pályázott a Jókai Mór Művelődési és Szabadidő Központ HACS projektje keretében rendezvényszervezésre, s az elnyert támogatási összegből biztosították az idei és a jövő évi közösségi programot.

Képek:

Kapcsolódó cikk(ek):
Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!