Szintre hozzák a gyalogosfelületeket az Esterházy-kastély előtt


2019-07-16 12:35:06  | cikk: HuHa  | 


Szintre hozzák a gyalogosfelületeket az Esterházy-kastély előtt főképe
Ma reggel megkezdődött a gyalogos-felületek átépítése az Esterházy-kastély előtt, a munka várhatóan egy hónapon át tart. A térkőburkolók felbontását és újrarakását a kastélykerítés teszi szükségessé, hiszen ahhoz kell igazítani a járófelületek szintjét és szélességét is.
Ma kezdődött meg a munka az Esterházy-kastély előtt

Unger Tamás alpolgármester a helyszín bejárásán felidézte, a felújított Esterházy-kastélyt 2015-ben adták át, a Fő tér pedig két évvel korábban készült el. A kastély átadásakor kapta a város Lázár Jánostól, az akkori Miniszterelnökséget vezető minisztertől azt a nemes felajánlást, mely lehetővé tette a kastélykerítés és kapu újjáépítését.
-A Fő tér rekonstrukciójának tervezésekor és kivitelezésekor természetesen még nem tudott szerepleni a kerítés és kapuk megépítése az elképzelésekben, hiszen akkor még nem volt ismert a miniszteri támogatás. Így a Fő téri projekt és a kastélyprojekt összehangolását most tudjuk elvégezni - közölte.
Ezt a gyalogutat is átépítik, szélesebb lesz és kicsit meredekebb

A kivitelező cég ma reggel vonult fel a munkaterületre és kezdte meg a bontást.
-Az új kastélykerítéshez és kapuhoz építjük át a burkolatot, ez egyrészt a kovácsoltvas kapu mozgathatósága miatt szükséges, másrészt a kerítés szintjéhez kell igazodnia a bejáratnak és a kastélyudvarban lévő gyalogútnak, amit egyébként meg is szélesítünk, hogy a kis oldalkapuk is használhatók legyenek - mondta el a munkálatokról a kivitelező, Boroszlán Zrt. vezérigazgatója. Vörös László hozzátette, 10-15 centiméterrel lejjebb kerül a járószint a kapu előtti és mögötti területen. Ez azt jelenti, hogy az út menti járdától a kapuig kicsit lankásabb lesz a terület, a kaputól befelé pedig kissé meredekebb, de még ez sem éri el az építési hatóság által meghatározott 6 százalékos emelkedést, ami még a gyalogosok számára kényelmes közlekedési lehetőséget biztosít.
-Jelenleg a Fő tér felől a térkövek felszedése zajlik, a burkolóköveket letisztítjuk és visszaépítjük az új alépítményre, illetve újra megépítjük a szegélyeket is - közölte a vezérigazgató. A gyalogos felületek szintre hozásával együtt a kapumozgató elektronikához és a később megépítendő automata öntözőberendezéshez is elhelyezik a védőcsöveket és az elektromos vezetékeket.
A térkőburkolókat szakszerűen szedik fel és tisztítják, hiszen ezek kerülnek vissza az új alépítményre

-Ezzel a munkával egy újabb fejezetéhez érkezik a kastélykerítés építése - tette hozzá Unger Tamás. Mint mondta, a kerítés csaknem teljesen elkészült már, a griffek és a voluták a helyükön vannak, a tervek szerint pedig jövő héten a kovácsoltvas kerítések is megérkeznek. A teljes beruházás várhatóan szeptember végére készül el, addig a kovácsoltvas kapukat is beépítik.

Képek:

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!