Jótékonysági koncert a ferences templom javára


2019-07-15 23:11:16  | cikk: Babos Petra  | 


Jótékonysági koncert a ferences templom javára főképe
Masszi Anna énekes és Tar Lajos gitár-és lantművész koncertezett a Ferences templom felújításának javára. A két művészben közös, hogy mindketten a türrös diákok voltak, s innen indult zenei pályafutásuk.
Tar Lajos Devecserben született, s ott kezdett zeneiskolába járni, pápai zenetanárhoz. Amikor Pápára került, akkor itt folytatta zenei tanulmányait. Ezután zeneművészeti főiskolán tanult. Tanított a szombathelyi zeneiskolában, majd 1985-től a németországi Musikschule Nörvenich, később 1996-tól Musica Humana Nörvenich tulajdonos-igazgatója volt. 1995-ben alapítója és művészeti vezetője lett a „Nörvenicher Schlosskonzerte” koncertsorozatnak.
-Az a zenei oktatás, amely Magyarországon van, azt nem lehet megtalálni külföldön, hiszen itt sokkal alaposabb a zenei tanítás a kezdet kezdetétől - emelte ki, majd hozzátette, Magyarországon is észrevehető már több éve, hogy a zenei oktatás a szórakoztatásra terelődik, vagyis nem a jó hang a legfontosabb.
A gitárművész lanton is játszik. Mint mondta, érdekesnek tartotta, hogy intonálni kell egy pengetős hangszernél, s innen származik a lant szeretete.
-A koncert ötlete egy devecseri jótékonysági koncert apropóján jött, akkor úgy gondoltuk Masszi Annával, hogy volt iskolavárosunkat is támogatjuk - tudtuk meg a művésztől, aki hozzáfűzte, fantasztikus érzés zenélni a város ékszerdobozának tekinthető templomban.
Masszi Anna matematika-ének-zene szakon végzett Szombathelyen. Jelenleg a Diósdi Eötvös József Német Nemzetiségi Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola tanára. Nagyrészt matematikát tanít, de az éneklés is fontos része az életének, amit inkább hobbiként űz, nem professzionálisan.
-Örülök, hogy sikerült Lajossal egy közös koncertet összehoznunk. s remélem, sokan támogatják is a templom felújítását - mondta Masszi Anna.
Dr. Mail József apát-plébános a beruházás kapcsán elmondta, a végéhez közeledik a felújítás.
-A kivitelező azt ígérte, augusztusra elkészül. A legproblémásabb a torony volt, mivel a torony falait is meg kellett erősíteni, falvarrást kellett végezni, mert több helyen szétnyílt a fal, s ezt össze kellett húzni. Még a torony körüli tetőzet van hátra, amit a következő hetekben fognak elvégezni. Ezután lebontják az állványzatot. Sajnos csak a toronyig készül el, mert a toronytól a kolostor hátralevő részét nem tudjuk megcsináltatni, mert ahhoz már nincs fedezet. A munkálat 110 millió Ft-ba került. Még 10 millió Ft hiányzik. Nagyon sok jó emberrel találkoztam, akik örömmel adakoztak, akár magánszemélyek, akár cégek is egyaránt. A kolostor sorsa még kérdéses. Az egyházmegye úgy dönt9tt, hogy miután a kolostor fele része állami, fele pedig egyházi tulajdonú, így nem tudja használni senki sem. Ezt át kellene vennie valakinek, hogy egy egységes rendszerbe tudja átalakítani és funkciót találni neki. Valószínűleg az egyház átveszi, és akkor ennek a rendbetétele is megvalósulhat -tudtuk meg dr. Mail Józseftől, aki hozzátette, a templom belül is nagyon rossz állapotban van, ki kellene cserélni az összes vezetéket, valamint nagyon vizesednek a falak, amit meg kellene szüntetni, s utána lehetne restaurálni. Végül köszönetet mondott Édes Lászlónénak a koncert megszervezéséért.
A repertoárban a reneszánsztól kezdve a modern zeneszerzőkig szerepeltek az előadott művek.

Képek:

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!