A város virágosítását vizsgálták


2019-07-15 14:51:11  | cikk: HuHa  | 


A város virágosítását vizsgálták főképe
Az idei évben is indult városunk a Virágos Magyarországért környezetszépítő versenyen, melynek bíráló zsűritagjai ma jártak Pápán, hogy megtekintsék a város közterületeit, tájékozódjanak a fenntartási módokról, elvégzett munkáról, tervezett elképzelésekről. A kéttagú zsűrit Unger Tamás alpolgármester fogadta a Városházán, ő és Bakó István, a Városgondnokság igazgatója adott szóbeli tájékoztatást a környezetszépítési, városüzemeltetési feladatokról.

Az alpolgármester úgy fogalmazott, fontos az önkormányzat számára ez a verseny, hiszen egyfajta megmérettetés és sikeres szereplés esetén egy olyan nemes társaságba kerülhet be a város, melynek komoly marketing értéke van, ugyanakkor visszaigazolja annak a több éve tartó tudatos munkának az eredményességét, melyért nagyon sokat dolgoztak. Hozzátette, a zsűriként a városba érkező szakértők tanáccsal is ellátják a helyi szakembereket, ami a további munkához jelent segítséget.
Unger Tamás alpolgármester, Bakó István, a Városgondnokság igazgatója adott szóbeli tájékoztatást a környezetszépítési, városüzemeltetési feladatokról

A Városházán tartott megbeszélésen ezúttal is szó esett a környezetszépítési elképzelésekről, irányelvekről, az eddig elvégzett munkáról, a közterületekért felelős Városgondnokság felépítéséről, egyéb feladatairól és munkaerő helyzetéről.

-Azt is megosztottam a bírálókkal, hogy jelenleg egy köztes állapotban van a város, hiszen a TOP-os projektek megvalósítása alapjaiban fogja megváltoztatni a város zöldfelületeit, de már évek óta azon dolgozunk, hogy a projektek által megszépülő területek és a város többi része között ne legyen kontraszt. Ez fontos például a várkerti beruházás kapcsán, hogy onnan kilépve is rendezett környezetet lássunk és az egységes megjelenés, a gondozott zöldterületek ne korlátozódjanak a belvárosra. Ez a munka már javában folyik a körforgalmaknál, a város bevezető szakaszain, és így haladunk tovább.

Az elmúlt időszakban több olyan területen is végeztek zöldterület rendezést, ahol korábban nem volt rá lehetőség, vagy nem merült fel gondolatként. Többek között a Jókai utcán történtek beavatkozások, a Korona utca egy szakaszán készült virágágyás, átalakították a Fapiac tér növényzetét, de ha a Korvin-Korona csomópont elkészül ott is tervezik a zöldterületek rendezését.

-Arról is szóltunk az egyeztetésen, hogy két irányelvet határoztunk meg a Városgondnokság számára, egyik, hogy minél több területet vonjon be a rendezésbe, a másik pedig, hogy biztosítsa a fenntarthatóságot. Ennek egyik része a gépesítés az élőerő pótlására, másik pedig olyan technikák alkalmazása, mint például az automata öntözőrendszerek telepítése.

Bakó István igazgató szerint is fontos, hogy megmutassa magát a város egy ilyen pályázat keretében, hiszen ez további ösztönzést és segítségnyújtást adhat a jövőre nézve.

-A városlakók nagy része számára a Városgondnokság munkája erről a közterület rendezési feladatról szól, tehát fontos, hogy külső szakértők is megerősítsék, hogy jó irányba haladunk, vagy elmondják, min kellene változtatnunk. A mai zsűrizés során többek között a Fő teret, a Március 15. teret, a Jókai utcát, a Csókát, a Fapiac teret, a Zárda utcai körforgalmat, a Celli utat, a Vásár utcát, a Szabadság utcát tekintették meg, de kíváncsiak voltak egy sporttelepre (Perutz Stadion), egy intézményre (Nátuskerti Óvoda), egy lakótelepre (Vízmű utca) és megtekintették a Millenniumi Emlékparkot is.
A zsűritagok megtekintették a Fő teret

A zsűri munkájáról, az értékelési szempontokról a zsűri tagjait kérdeztük. Nagy Gábor okleveles tájépítész mérnök Balatonfüredről érkezett, kollégája szintén ennek a szakmának a jeles képviselője, ő Székesfehérvárról jött.

-Az a feladatunk, hogy meglátogassuk a nevezett településeket és értékeljük a zöldfelületek fenntartását, minőségét. Nagyon fontos, hogy ma már nemcsak a virágosításról szól ez a verseny, nagyon nagy hangsúlyt kap a fenntartható fejlődés, a környezetvédelem, a megújuló energiahasznosítás vizsgálata is - mindez alapján adunk értékelést a városról - mondta el Nagy Gábor. Hozzátette, az ő párosuk hat településre látogat el, tapasztalatuk az, hogy egyre szebbek, átgondoltabbak a települések, és a legtöbb helyen látszik az igényesség. És bár a zsűri tagjai konkrét értékelést most nem mondhattak, annyit megtudtunk Bakó Istvántól, hogy a város bemutatása során elismeréssel szóltak a közterületszépítési munkáról, nagy előrelépést látnak városunkban. Szakmai észrevételként azt fogalmazták meg, hogy az ágyásoknál alkalmazott műanyag fekete szegély helyett fém szegélyeket használjanak, ugyanakkor nagyon dicsérték a mulcsos-geotextíliás megoldásokat.

A verseny most a helyszíni zsűrizések időszakánál tart, a bíráló szakemberek sorra járják a nevezett településeket és majd ősszel várható az országos eredményhirdetés.

Képek:

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!