Egyiptom kincsei


2019-07-13 21:49:54  | cikk: ha  | 


Egyiptom kincsei  főképe

A Pannonia Reformata Múzeum három tematikus tábort szervezett idén, az elsőn a művészpalántákat számos alkotó foglalkozás várta, a második pedig a Hori titkai elnevezésű egyiptomi tárlat segítségével vezette közelebb a gyerekeket ehhez a misztikus világhoz. A Pannonia Reformata Múzeumban található festett egyiptomi koporsó és múmia nemcsak hazánkban, de világviszonylatban is jelentős műkincs. Magyarországon mindössze hét egyiptomi múmia van, négy Budapesten, kettő Debrecenben és a pápai az egyetlen a Dunántúlon. A tábor résztvevői nem csupán a koporsóra és a múmiára vonatkozó tudnivalókkal gazdagodtak, de a korról, az egyiptomi kultúráról, a hieroglifákról, a szimbólumvilágról is sokat megtudhattak.

Szorgos kezek készítették a múzeumi piramist

A hétfőn indult egyiptomi táborban a gyermekek természetesen megismerkedtek a tárlattal, majd amulettet festettek és egyiptomi sírmellékletet készítettek. Festettek saját múmiát, építettek piramist, a hieroglifák írásába is belekóstolhattak, festettek oszlopfőt, valamint drót- és rézékszer is került a gyerekek nyakába. Az egyiptomi ábrázolás sajátosságaival is megismerkedtek, síkban kiterített jelenetet is ábrázoltak. Az egyiptomi alkotásokon az emberi alak mindig úgy jelenik meg, hogy fej profilban, a törzs felső része elölnézetben, csípőtől lefelé pedig a két láb ismét oldalnézetben látszik. Ez már a pénteki kiállításmegnyitón hangzott el, amikor a résztvevő gyerekek bemutatták szüleiknek, hogy mit készítettek és mit tanultak az egy hét során. Szó esett többek közt az egyiptomi istenekről, a festéshez használt természetes anyagokról, a piramisokról, a papiruszról, hisz ezzel is foglalkoztak. Zárásként a gyerekeke körbevezették szüleiket a kiállításban is.
A jövő héten a múzeum utolsó tábora kezdődik, a Bibliai honfoglaló.

Képek:

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!