Ovi-sportpálya a Nátuskerti Óvodában


2019-07-10 21:35:26  | cikk: HuHa  | 


Ovi-sportpálya a Nátuskerti Óvodában főképe
A Nemzeti Ovi-Sport Program keretében épült hálóval fedett, műfüves sportpálya a Nátuskerti oviban. A munkálatok befejeződtek, a nyári leállást követően a kisgyermekek birtokba vehetik az új létesítményt.
A pályára még múlt évben pályázott az önkormányzat az Ovi-Sport Közhasznú Alapítványhoz, a városnak 4,5 millió forint önrészt kellett vállalnia, mely összeg az utólagos elszámoláskor némileg változhat. A sikeres pályázat eredményeként a közelmúltban kezdték meg a létesítmény szerkezetépítését, mostanra pedig már el is készült.
-Ez a program alkalmas arra, hogy a magyarországi óvodákat, köztük a mieinket, ellássuk olyan eszközökkel, amelyek rendkívül népszerűek a kicsik körében. A külső szakemberek által tartott sportfoglalkozások ma már hétköznapinak számítanak óvodáinkban, most ezzel a pályával infrastrukturálisan is tudjuk követni, amit a sportfoglalkozások biztosítanak - mondta Áldozó Tamás polgármester az új lehetőségről.
Két hete még csak a váza volt meg a pályának, mostanra már elkészült a létesítmény

A sportpálya megvalósítása hasonlóan zajlott, mint a szabadtéri fitnessparkoké, vagyis a város átadta az önrészt és a pályázat kiírója azt kiegészítve, a kész létesítményt adta át a városnak. A helyszínen csupán egy sík felületet kellett biztosítani, olyant, melyen növény, vagy telepített játék nem akadályozza a pálya megépítését. A létesítmény 6 x 12 méter méretű, vízáteresztő rétegre felépített, ütéscsillapító gumilapon elhelyezett műfüves pálya - tudtuk meg Albert Henriettától, a városfejlesztési osztály beruházási ügyintézőjétől.
-A játékteret oldalt és felül háló fogja körül, az oldalpalánk pedig ütéscsillapító, rétegelt anyagból készült. A pálya tetején árnyékoló hálót helyeztek el, ez nyáron a benapozás mértékét csökkenti - ismertette. A pályához két focikapu, kosárpalánk és a különböző játékokhoz szükséges hálók tartoznak, valamint számos játékeszköz, kiegészítő kellék. A pálya felfestésének köszönhetően alkalmas röplabda, kézilabda, labdarúgás, kosárlabda, tenisz és tollaslabda játékokra. Ezen túl jól használható eséstan oktatásra, ügyességi játékok és mozgáskoordinációs feladatok gyakorlására egyaránt.
Sok eszköz, játékszer, kiegészítő is tartozik a pályához

-Nagyon örülünk, hogy a városban mi kaphattuk meg először ezt a sportpályát, és lehetőségünk van arra, hogy a mai kor kisgyermekeit, akik a számítástechnika és az okostelefonok világában nőnek fel, a mozgás szeretetére neveljük - mondta Geszti Dóra tagóvoda vezető. Hozzátette, az óvodapedagógusok elméleti és gyakorlati oktatáson sajátították el a pálya használatát, ennek keretében sok új játékos mozgásformát is tanultak, melyet aztán itt hasznosíthatnak a kicsik egészséges fejlődése érdekében.

A Nátuskerti Óvoda pedagógiai programjában egyébként kiemelt szerepe van a mozgásfejlesztésnek, kihasználják az önkormányzat által biztosított úszásoktatást, ovifoci, ovikézi foglalkozásokat tartanak, és működik az Ugrifüles Mozgástehetség-Műhely is, ahol a kicsik a legkülönfélébb mozgásformákkal ismerkedhetnek meg. Ezek között szerepel gyermekjóga, gyermekaerobic, labdás-zenés-mesés torna, gyermektánc, mozgásos drámajáték.
-A kollégáim is nagyon örülnek, hogy minden nap használhatjuk majd ezt a szép sportpályát, minden mozgásos foglalkozást a szabadlevegőn tarthatunk, ha az időjárás engedi, hiszen pedagógiai programunkban a mozgás megszerettetése és az egészséges életmódra nevelés nagyon fontos. Ahogy az Ovi-Sport Alapítvány szlogenje mondja: nagy lépés ez kis cipőben - fogalmazott az óvodavezető.
A kedves figurák a palánkon még vonzóbbá teszik a pályát a kicsik számára

A modern, 21. századi igényeknek megfelelő, a kisgyermekek életkorához és mozgásfejlesztéséhez igazított multifunkciós sportpálya kapcsán a polgármester régi emlékeket idézett, mint mesélte, az ő gyermekkorában a textiles óvodában a szőnyegporoló állvány volt a focikapu. Ott csak egy kapura lehetett játszani, ráadásul a labda sokszor a homokozóban vagy a lányok között a babaházban kötött ki.
-Ezen a pályán ilyen nem fordulhat elő, annyi év után már ideje volt - tette hozzá mosolyogva.
Áldozó Tamás arról is szólt, szeretnék, ha minden óvodában ugyanazokat a feltételeket tudnák biztosítani a gyermekek számára, ezért egy újabb pályázatot is benyújtottak az Ovisport Alapítványhoz. A képviselő-testület a közelmúltban erre is vállalta az önrészt. Ha ez a pályázat sikeres lesz, a Huszár Lakótelepi Óvoda is kap egy ilyen pályát.

Képek:

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!