Az Esterházy Nyári Akadémia résztvevői látogattak Pápára


2019-07-08 07:58:17  | cikk: Babos Petra  | 


Az Esterházy Nyári Akadémia résztvevői látogattak Pápára főképe
Az Esterházy Magánalapítvány Kismartonban harmadik éve szervezi meg a középiskolások részére az Estöri kreatív történelmi versenyt. Ennek az Estörinek a záróakkordja egy nyári akadémia, amelyen a győztes csapat mellett más jelentkezők is részt vehetnek.
Boros Katalin, a Pápai Platán Nonprofit Kft. ügyvezetője elmondta, húsz diák érkezett a csoporttal Pápára.
-Az Esterházy Magánalapítvány igazgatóhelyettese keresett meg azzal az ötlettel, hogy mi lenne, ha a nyári akadémia utolsó napját Pápán töltenék a gyerekek. Mi nagyon örültünk ennek, s szívesen fogadtuk őket. A gyerekek és kísérőik pénteken érkeztek városukba. Akkor megismerkedtek Pápával, illetve a Várkertfürdőben lubickolhattak, pihenhettek. Este részt vettek a Nyáresték programsorozat nyitó rendezvényén, ahol jól érezték magukat. Szombaton délelőtt forráselemző órájuk volt a kastélyban, majd tárlatvezetésre invitálták őket, utána megtekintették a gannai mauzóleumot, ahol megismerkedhettek az Esterházyak történetével - tudtuk meg Boros Katalintól. Majd hozzáfűzte, reméli, jól érezték magukat a diákok és a tanárok is egyaránt, s máskor is Pápa adhat otthont az akadémia záró napjának.
Az Esterházy Magánalapítvány kiemelten fontosnak tartja, hogy Magyarországon végezzen olyan közhasznú tevékenységet, melynek középpontjában a történelmi múlt megismerésének elősegítése, a kulturális örökség védelme áll. Az Estöri verseny során a tanulók önálló ismeretszerzés, kutatás segítségével ismerik meg Magyarország történelmét, kultúráját és életmódját. A verseny hangsúlyos feladatának tekinti, hogy olyan új irányvonalat mutasson, mely teret enged a fiatalok kreativitásának. A résztvevők tehetségükkel, koruknak megfelelő digitális eszközökkel és ismereteikkel oldják meg a verseny feladatait. Készítettek ppt-t, vitáznak, szerepjátékoztak. Az első három csapat jutalomként vehetett részt ezen a nyári programon.
-Nagyon jól éreztük magunkat Pápán, csodás volt a Várkertfürdő, de élveztük a fúvós koncertet is a szabadtéri színpadon. Szombaton megnéztük a kastélyt, és előtte egy közös forrásfeldolgozást végeztünk el, ilyenkor a gyerekek csoportokban dolgoznak, s kreatívan ki kell találniuk feladványokat. A fiatalok minden nap írtak blog bejegyzéseket, s ebből azt tapasztaltuk, hogy jól érezték magukat, tetszett nekik a tábor. Óriási lehetőség volt nekik, hogy megismerkedhettek a barokk korral, s ellátogathattak a pápai kastélyba - tudtuk meg Foki Tamás táborvezetőtől, aki elmondta, a táborban győri, budapesti és békéscsabai csapatok vettek részt.

Képek:

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!