Szennyvíziszapot szállítanak Pápa-Tapolcafőre


2019-07-01 18:20:00  | cikk: Babos Petra  | 


Szennyvíziszapot szállítanak Pápa-Tapolcafőre főképe
Az elmúlt időszakban több tucatnyi megkeresést kapott Süle Zsolt önkormányzati képviselő és Grőber Attila önkormányzati képviselő a tapolcafőiektől, miszerint ismeretlen eredetű bűzt éreznek a településrészen.
-A panaszok 10-12 hónappal ezelőtt kezdődtek, mi szerint kifogásolták a szaghatást a településrészen, vagyis ismeretlen eredetű bűzt éreztek. Ezt a bűzt rendszertelen időszakonként, illetve különböző intenzivitással érezhették a településrész egy-egy részében. Ezzel párhuzamosan a tapolcafőiek megnövekedett kamionforgalomra lettek figyelmesek, amelyek a volt téglagyári gödrökbe, a hulladéklerakó felé haladtak. A településrészen élők aggódtak, hogy mi lehet az, amit ilyen nagy tételben szállítanak ide és bűzt áraszt. Jogos volt a kérdésük, miszerint nem veszélyes-e ez a környezetre és jogszerű tevékenység folyik-e? A mai napig erről semmiféle tájékoztatást nem kaptak - mondta Süle Zsolt, aki hozzátette, az elmúlt 10-12 hónap során ismeretlen számú, de minimum több száz kamionnyi hulladék érkezett Pápa-Tapolcafőn lévő a volt bánya területére, ami most hulladéklerakóként működik.
-Az általunk készített fotókon is jól látható, hogy több tonnás kamionok szállították a hulladékot, jól látható, hogy zárt raktérrel. A kamionok A jelzéssel vannak ellátva, ami azt jelenti, hogy kommunális, szerves eredetű hulladék szállítására alkalmasak a gépjárművek. Ez nem veszélyes hulladéknak számít. A kamionok minden valószínűség szerint Olaszországból hoznak szennyvíziszapot, amiben az az információk is megerősítek, hogy a volt bánya területén iszapszerű massza terül el nagy mennyiségben. Mindezeket figyelembe véve szinte teljes bizonyossággal állíthatjuk azt, hogy Tapolcafőre nagy mennyiségben szállítanak valószínűleg külföldről szennyvíziszapot, amit aztán a hulladéktárolóban tárolnak. De mi is ez a szennyvíziszap? Ez lényegében a szennyvíz-tisztításból visszamaradó magas víztartalmú hulladék, bűzös massza. Ez szennyvízből származó anyagcsere termékeket, anyagokat tartalmaz, s előfordulhatnak benne káros nehézfémek, esetleg mikro szennyezők is, baktériumok.
Természetesen nem állítjuk azt, hogy itt ezen tevékenység folyamán környezetszennyezés folyik és azt sem, hogy nem a hatályos jogszabályoknak megfelelő tevékenység zajlik a szállítás és a hulladékkezelés során, sőt meggyőződésem szerint a megfelelő hatósági engedélyekkel rendelkeznek a gazdasági társaságok. Ugyanakkor mind a környékbeliekben, mind a pápaiakban jogosan merülnek fel kérdések és jogosan aggódnak, hogy ez a tevékenység nem veszélyezteti-e a környezetet, annak a ténynek a tudatában, hogy nem messze található a Pápa-Tapolcafői vízbázis, ahonnan naponta 7-10.000 köbméter vizet juttatnak a vízvezeték hálózatba. Teljesen jogos tehát az aggodalom - emelte ki az önkormányzati képviselő.
-Érdekes, hogy minden valószínűség szerint az itt lévő hulladéklerakó olyan hulladéktároló, amely nem rendelkezik aljzatszigeteléssel és a csapadékvíz akadálytalanul a talajba moshat olyan anyagokat, amelyekről már tettem említést. Sok tehát a kérdés, amire megnyugtató válaszokat várnánk. Mi személyesen is próbáltunk utánajárni az ügynek, hiszen a tapolcafőiek nagy számban kerestek meg minket és sokan felháborodva mondták, hogy nem kaptak megfelelő tájékoztatást, éppen ezért én személyesen írtam e-mailt a gazdasági társaság ügyvezetőjének és kértem tőle tájékoztatást, de sajnos erre semmiféle választ nem kaptam ma 12 óráig.
Grőber Attila ismertette azokat a kérdéseket, amiket megfogalmaztak.
-Valóban szennyvíz iszapot szállítottak-e, szállítanak-e Tapolcafőre? Honnan, mely országokból és mekkora mennyiségben szállítottak és szállítanak szennyvíz iszapot? A külső ország, illetve országok milyen kezelési technikát alkalmaztak, hogy a szennyvíziszapban található nehézfémek, toxikok, kórokozók és szerves szennyezők értéke csökkenjen? Milyen dokumentumokkal tudják igazolni, hogy az ide szállított szennyvíziszap a megfelelő komposztálási technikákon keresztülment-e? Milyen állagú szennyvíziszapot szállítottak Tapolcafőre? Milyen komposztálási technikákat alkalmaznak itt Tapolcafőn a bűzhatás megszűntetése és a tapolcafői vízbázis érdekében? Mi a garancia arra, hogy a város ivóvízét biztosító tapolcafői vízbázis nem szennyeződik? Mikor adott ki a kormányhivatal engedélyt a szennyvíz iszap ideszállítására? Mekkora mennyiség tárolására adott engedélyt? Tudott-e a Tapolcafői Részönkormányzat elnöke és a polgármester a szennyvíziszap ideszállításáról? Mikor, hol és milyen formában tájékoztatták a lakosságot az ideszállított anyagról és annak összetételéről? Mit szól Tapolcafő képviselője és a város polgármestere ahhoz, hogy Székesfehérvár Fideszes polgármestere azonnal, rendkívüli testületi ülést hívott össze a székesfehérvári hasonló eset kivizsgálásához. Mikor lesz lehetőségünk a bányagödör megtekintésére és az itt alkalmazott komposztálási technika megismerésére? Amennyiben nem szennyvíz iszapot szállítanak ide nagy mennyiségben, akkor arról kérünk tájékoztatást. Ezekre a kérdésekre szeretnénk mihamarabb választ kapni a tapolcafőiekkel együtt.
Süle Zsolt két kérdéssel kiegészítette: Miért jó az Magyarországnak, ha Európából hozzánk szállítják a szemetet, illetve hogy ha valóban nem veszélyes anyagról van szó, akkor ki és miért fizet azért, hogy több száz vagy ezer kilométerről ideszállítsák ezt a hulladékot.
Mint megtudtuk a telep működésének ellenőrzésére a kormányhivatal jogosult, az önkormányzatnak nincs hatásköre vizsgálatot folytatni. Információink szerint egyébként Áldozó Tamás polgármester már maga is kérte a telephely ellenőrzését a hatóságtól, ezt tudomása szerint el is végezték a szakemberek. A polgármester azt az információt kapta, a vizsgálatok nem tártak fel jogszerűtlen működést és a tapolcafői vízbázis veszélyeztetését sem mutatták ki. Áldozó Tamás hangsúlyozta, a képviselők akkor járnak el felelősséggel, ha a problémát akarják megoldani és nem negatív hangulatot kelteni. Meglátása szerint a képviselők akkor jártak volna el esküjükhöz méltó felelősséggel, ha az ügyben hatáskörrel rendelkező kormányhivatalt keresték volna fel kérdéseikkel, mielőtt a sajtó nyilvánosságához fordultak.
Hírportálunk Zsegraicsné Márkus Ilona ügyvezető igazgatót is megkereste, aki az alábbi tájékoztatást adta: „Megkeresésére válaszolva tájékoztatom, hogy a Tapolcafői Téglaipari Kft tapolcafői telephelyén a részben külföldről érkező szennyvíziszap hulladék hasznosítását a területileg illetékes Környezetvédelmi Hatóság érvényes hulladékgazdálkodási engedélye birtokában és a Környezetvédelmi Hatóság felügyelete mellett végzi. Telephelyünkön csak olyan tevékenységet végzünk, melyre a hatályos magyar jogszabályoknak megfelelően, a környezetvédelmi szempontokat érvényesítő feltételekkel kiadott érvényes engedély rendelkezik.
Továbbá tájékoztatom, hogy tevékenységünkkel kapcsolatban közvetlenül cégünk felé tett szóbeli vagy írásbeli lakossági panasz a mai napig nem érkezett.”


Képek:

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!