Fókuszban a drogveszély - VII. Nemzetközi Project Hope Workshop Tréning


2019-06-30 10:26:01  | cikk: Babos Petra  | 


Fókuszban a drogveszély - VII. Nemzetközi Project Hope Workshop Tréning főképe
Hetedik alkalommal szervezte meg a Nemzetközi Project Hope Workshop Tréninget a Pápán és környékén dolgozó egészségügyi, szociális szakemberek, pedagógusok, és a téma iránt érdeklődők részére a Pápai Gróf Esterházy Kórház és Rendelőintézeti Szakrendelő. A rendezvénynek a Jókai Mór Művelődési és Szabadidő Központ színházterme adott otthont.
A programon megjelenteket dr. Töreki-Vörös Ibolya főigazgató köszöntötte, aki mint mondta, 2012-ben kereste fel az intézményt a Projekt Hope képviselője, tekintve, hogy a Boeing cég Pápa városában kapott feladatot a Nehéz Légiszállító Ezrednek köszönhetően, így hozták ezt a lehetőséget városunkba.
-Mindkét szervezet fontosnak tartotta a társadalmi felelősségvállalást és olyan területeken próbáltak segíteni, ahol nagy a szükség, valamint hátrányos helyzetben lévő szakterületek segítését tűzték ki célul. Felmerült az a kérdés is, hogy miért éppen Pápa. S ez a filozófiájukból ered, hogy kisebb intézményekben nagyobb szükség van arra, hogy a szakemberek képzésekhez jussanak. Nagy öröm volt számunkra, hogy felkerestek minket - mondta a főigazgató. Az első három év rendezvényei a gyermekbetegségek gyógyításával kapcsolatos témákat dolgozták fel, aztán a várandóság volt fókuszban, a mai napra pedig egy szintén aktuális témát, a drogot helyzeték középpontba.
Dr. Töreki-Vörös Ibolya hozzátette, olyan kiváló szakembereket, előadókat sikerült meghívniuk, akik ráirányítják a figyelmet a veszélyre, s a gyógyító oldalról is megszólalnak, illetve a segélyambulanciák szakemberei is jelen voltak.
A tréningeket gyakorlati képzések is színesítették. Az első időszakban a felsőlégúti betegségek kezelésével kapcsolatosan a napi gyógyításba beható módszerekről kaptak olyan gyakorlati oktatást, amit a mindennapokban használhattak. A várandóság témában ugyanezt tapasztalhatták, ráadásul akkor nemcsak Pápa, hanem a győri szülészeti osztály segítségével olyan gyakorlati képzést is tartottak, ami a mindennapi munkában sokat segített az ezen a területen dolgozóknak.
Dorota Kuchna, a Projekt Hope Lengyelország igazgatója is köszöntötte az egybegyűlteket. Mint mondta, a pápai kórház választotta a drogveszély témát, mivel egyre nagyobb probléma az ifjúság körében, s lassan a gyerekek körében. Ez az egészségügyi ellátásban is gondot okoz, tudni kell, hogy hogyan kell az ilyen jellegű beteget ellátni, s ezért ezt a témát dolgozták fel ezúttal.
-Sokféle drog létezik, ezért nem egyszerű ez orvosi szempontból sem, hogy éppen melyik gyógyszer tudja csillapítani a fellépő tüneteket. A megelőzés is nagy szerepet kap, ezért erről is beszéltünk a program során - emelte ki, majd hozzátette, az elmúlt hat év rendkívül sikeres volt, melyből sokat profitált a pápai kórház. Az ellátási protokollok változtak az újszülött részlegen, s ez meg is fog maradni, ezt alkalmazni fogják a jövőben is. A pápai intézmény és a krakkói kórház között jó kapcsolat alakult ki, s remélik, ez a jövőben is folytatódni fog.
Dorota Kuchna elmondta, ez volt az utolsó Projekt Hope tréning, amit a Boeing támogat. A jövőben is szeretnék, ha találnának olyan támogatókat, akik segítenek őket abban, hogy folytatódjon a Projekt Hope.
Salamon Judit, a KEF elnöke, a Család-és Gyermekjóléti Központ vezetője elmondta, a drog hatalmas veszélyt jelent, főleg a fiatalkorúakra, azokban a családokban, ahol problémás a családi háttér, s nincs jó kapcsolat a szülő és gyermek között, s így könnyen és gyorsan félrecsúszhat a fiatal élete.
-Sajnos nagyon gyorsan változik a drogkínálat a piacon, szinte egyik napról a másikra, úgyhogy mire tiltólistára kerülne, addigra megváltozik az összetétele, s új van a piacon. Hatalmas tehát a küzdelem, ezért a prevencióra kell a hangsúlyt helyezni és a családok helyes szocializációjára, arra, hogy úgy nőjjön fel a gyermek, hogy pszichésen és lelkileg egészséges felnőtté váljon - emelte ki Salamon Judit, aki hozzáfűzte, sajnos több esetben találkoznak olyan fiatalokkal, akik már függők vagy kapcsolatba kerültek a droggal.
-Nagyon kevés, amit tenni tudunk ezekben az esetekben, de biztosítunk pszichológust, és ha a család a látókörünkben van, akkor támogatjuk, de általában ez kevés ahhoz, hogy megoldjuk a problémát, éppen ezért a prevenció a fontos, a szakemberek megfelelő képzése az óvónőtől a pedagógusig - tudtuk meg a KEF elnökétől, aki elárulta, a legfiatalabb páciensük, akivel kapcsolatba kerültek az általános iskolás korú. Mint mondta, a középiskolások rendszerint tisztában vannak már a következményekkel, az általános iskolások kevésbé, ők még veszélytelennek és jó buliként fogják fel a használatot.
A délelőtt során dr. Varga Gyula, az NSZKK Veszprémi Intézete igazságügyi orvosszakértője „Veszélyes játékok” címmel tartott előadást.
Császárné Elek Veronika címzetes rendőr alezredes, a Pápa Rendőrkapitányság kiemelt megelőzési főelőadója A droghasználat büntetőjogi következményei és az illegális drogokkal kapcsolatos bűnügyi helyzet a Pápai Rendőrkapitányság illetékességi területén címmel beszélt a hallgatóságnak, majd Hubainé Lipp Katalin szociálpedagógus, klinikai szakápoló Elképzelhető, hogy minden baj forrása a szerhasználat? Figyelmeztető jelek! Mit tegyek? - Mit tehetek? című előadása következett.
A tréninget Latorczai Gergely szociális munkás, szociálpedagógus előadása is gazdagította, ő a felépülés útjairól beszélt. Vitainé Kulman Ibolya intézményvezető, klinikai szakápoló, a noszlopi intézetről szólt, majd Hegyiné Mráz Erika tanácsadó szakpszichológus, a Veszprém Megyei Pedagógiai Szakszolgálat Pápai Tagintézményének vezetőjének előadása következett, A droghasználat kialakulásához vezető pszichés-környezeti tényezők címmel. A rendezvényt Bozóki Vilmos, az Egészségdokk Alapítvány drogmegelőzési prevenciós trénerének előadása zárta.
A konferencia programját egészségügyi szakdolgozók számára 17 kreditpontra minősítették.


Képek:

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!