Borverseny az evangélikusoknál


2019-06-29 18:05:22  | cikk: Babos Petra  | 


Borverseny az evangélikusoknál főképe
Harmadik alkalommal szervezte meg a Pápai Evangélikus Egyházközösség az evangélikus borversenyt. Az elmúlt évek sikerein felbuzdulva, idén is megrendezték a programot.
-Egyházközösségünk, gyülekezetünk több tagja is foglalkozik borászattal, szőlőműveléssel a Somlón vagy éppen az Öreghegyben. A szőlő a mai napig egy olyan növény, aminek a termését szereti az ember. Jól tudjuk, a bor felvidítja az ember szívét, egészségügyi szempontból is elengedhetetlen. „A jó bor felvidítja az ember szívét” - ez a mottója a versenynek is - emelte ki Polgárdi Sándor esperes, aki hozzátette, most hogy túl vagyunk egy igen csapadékos májuson, remélhetőleg számíthatnak arra, hogy jó termés lesz.
-A borversenyen arany, ezüst és bronz minősítést adunk ki. Ez azt mutatja, hogy szeretnénk értékelni az elmúlt esztendő termését, munkáját - tette hozzá Polgárdi Sándor, akitől megtudtuk, a június végi bormustra elég szokatlan időpont, de a tavaszi időszak programokkal teli volt, ezért esett a választás erre az időpontra. A borokat természetesen behűtötték, így a kellemesen nyárias időben a templomkert adott otthont a versenynek.
A harmadik evangélikus bormustrára 12 bort neveztek a résztvevők, fehéret és vöröset is kóstolhatott a zsűri: Solymosi János, Papp Zoltán és Vörös Imre.
Papp Zoltán, a zsűri egyik tagja elmondta, a tavalyi borok jól sikerültek, bár ősszel volt egy nagyon esős időszak, amikor rothadásnak indult több szőlő.
-Aki odafigyelt a rothadásgátlásra, annak biztosan jól sikerült a bora. Az idei év eddig jónak mondható, annak ellenére, hogy esős májust tudhatunk magunk mögött. Eddig betegséget nem találtam a termésemen, és a Somlón sem igazán tapasztaltuk ezt - emelte ki a borász.
A nevezett nedűkből 5 kapott arany minősítést, ezüst minősítést 3, bronzot pedig 4 nevezett bor ért el. Nagy arany minősítésben Bogdán Jenő somlói cuvée bora részesült. A rendezvényt jó hangulatú beszélgetés és vacsora követte. Az alkalmon szolgált a gyülekezet kórusa is.


Képek:

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!