A paktum projekt előrehaladását összegezték


2019-06-28 21:46:53  | cikk: HuHa  | 


A paktum projekt előrehaladását összegezték főképe
Sajtótájékoztatón összegezte a Foglalkoztatási együttműködések a pápai járásban című TOP-os projekt keretében eddig elvégzett munkát és annak eredményeit, a paktumban résztvevő három konzorciumi partner képviselője: Takács Szabolcs Veszprém megyei kormánymegbízott, Unger Tamás alpolgármester, a paktum vezető testületének elnöke és Mészáros László, a Nemzetközi Tehetséggondozó Alapítvány kuratóriumi elnöke.
Takács Szabolcs kormánymegbízott (balra) számokban is összegezte az eddig elvégzett munkát

Mint ismeretes, a 900 millió forint támogatást elnyert projekt 2017 júniusában indult és 2020 júliusában ér véget.
-Szerencsés helyzetben vagyunk, egy olyan időszakban kell beszélnünk egy foglalkoztatási együttműködésről, amikor a magyar gazdaság helyzete, a magyar foglalkoztatás helyzete, ezen belül Veszprém megye foglalkoztatási helyzete is soha nem látott jó állapotban van. A 3,5 százalékos országos munkanélküliségi ráta, nagyon jó arány, Pápán pedig ez a szám csak 2,4 százalék. Azt gondolom, aki ma tud és akar is dolgozni, az el tud helyezkedni.
Kiemelte, az utóbbi években már nemcsak a munkanélküliség teljes felszámolása, hanem a kereslet és a kínálat összehangolása, a kellő képesítés, szakképesítés támogatása vált a feladattá. Ezt célozza a foglalkoztatási paktum is, melyben a legfontosabb stratégiai partner a város önkormányzata, emellett pedig a térség gazdasági szereplői és civil közösségei vesznek részt a munkában. Olyan platformot teremtettek, melyben minden szereplő megfogalmazza saját céljait és ezeket egyeztetve, összehangolva próbálják a foglalkoztatást tovább segíteni.
A paktum projekt keretében elsősorban olyan képzéseket szerveznek, melyek a munkáltatók igényét kiszolgálják. Ilyen képzés volt a targoncavezetői, raktárosi, több nyelvi képzést tartottak, a közeljövőben pedig pincér-felszolgáló, húscsontozó, tb ügyintéző képzést terveznek indítani.
-A lehetőség mostanra jól beivódott a köztudatba, többen keresik fel a paktumirodát és a Pápai Járási Hivatal Foglalkoztatási Osztályán dolgozó kollégáinknak is az a feladatuk, hogy segítséget nyújtsanak a támogatott képzéseken való részvételben, az elhelyezkedéssel kapcsolatos tájékoztatásban - tette hozzá. Takács Szabolcs az elért eredményeket számokban is összegezve elmondta, a projekt keretében 583 munkavállaló bevonását tervezték. Mára 258 munkavállalót vontak be a projektbe és a foglalkoztatási paktum segítségével eddig 152 munkavállaló jutott álláshoz.
Unger Tamás alpolgármester, a paktum irányító csoportjának vezetője 

Unger Tamás alpolgármester a projekt vállalkozások számára nyújtott szolgáltatásairól szólt elsősorban. Elmondta, régi probléma, hogy a munkaerő-piaci kereslet és kínálat nem találkozik egymással, a projekt keretében is folyamatos a munkáltatók és az oktatási intézmények közötti egyeztetés. Fontos feladatuknak tekintik, hogy a kis- és középvállalkozások számára segítséget nyújtsanak az információhiány leküzdésében, ehhez rendszeresen tartanak vállalkozói fórumokat, melyek a vállalkozók számára adnak aktuális információkat működésük segítésére.
-Ez a projekt nem épületekben, eszközökben mutatkozik meg, de a város számára nagyon fontos - hangsúlyozta.
A képzési jegyzék aktualizálásában is aktívan részt vesz a Nemzetközi Tehetséggondozó Alapítvány

Mészáros László, a Nemzetközi Tehetséggondozó Alapítvány kuratóriumi elnöke arról beszélt, feladuk a foglalkoztatási helyzet további javítása érdekében, hogy olyan képzési jegyzéket állítsanak össze, mely a munkáltatói igényeket kielégíti.
-A paktumnak pont az a célja, hogy összhangba hozza a tartós álláskereső munkavállalói igényeket, a helyi foglalkoztatói igényeket és az állami, elhelyezkedést támogató intézményrendszer eszközeit. A paktum felmérte ezeket az igényeket mind az álláskeresők, mind a foglalkoztatók részéről és ennek ismeretében a helyi igényekhez igazítottuk a képzési jegyzéket.
Mint megtudtuk, eddig két körben szélesítették a megyei kormányhivatallal közösen a képzési jegyzéket, így már a finomhangolásnál tartanak e téren, és nem csak az általános, kormányhivatal által meghirdetett képzésekre lehet jelentkezni, hanem kifejezetten a pápai járásban a foglalkoztatók által igényelt munkakörökre tudnak képzési kínálatot biztosítani. A projekt ezen tevékenységét végzi a Nemzetközi Tehetséggondozó Alapítvány.

Képek:

nincsenek képek

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!