Sokszínű zsidóság


2019-06-26 22:19:38  | cikk: Babos Petra  | 


Sokszínű zsidóság főképe
Folytatódott a Zsinagógai séták elnevezésű több előadásból álló programsorozat. Ezúttal dr. Fényes Balázs nyugalmazott egyetemi docens tartott előadást Sokszínű zsidóság címmel.
Dr. Fényes Balázs elmondta, a zsidóságnak sokféle irányzata, csoportja van ma is.
-A zsidóság eredetileg egy törzsszövetség volt, tehát a történelmi színrelépéstől kezdve sokféle volt, minden törzsnek megvoltak a maga hagyományai, szokásai, az egységes vallási kultuszon belül. Amikor vége lett az önálló zsidó állami létnek, különböző irányokba szétszóródott a zsidóság, más lett az európai zsidók hagyománya, más az arab országokban élőké, és persze más a Jemenben élőké. Teljesen, szinte idegenül nézünk egymásra, pedig egy a vallásunk. Amikor megjelent a modernitás, arra választ kellett adni. Ez másként jelent meg Európában és a Török Birodalomban is. Megint csak sokféleség alakul ki. Ahogy modernizálódik, újabb és újabb válaszokat kell adni, s ezek újabb és újabb törésvonalakat produkálnak.
Pápán több csoporthoz tartozó zsidóság élt. 1868-69-as kongresszus eredményeként elég nagy csoportra oszlott a zsidóság. Volt egy modernizálódó rész, övék lett a zsinagóga. Az ortodoxok a későbbiekben építettek egy másik imahelyet, szintén az Eötvös utcában. Közös a vallás alapja, hiszen ugyanarról az Istenről van szó, lényegében nem a vallás mentén vannak a törésvonalak, hanem a modernitásra adott válaszoknál.
Előadásában kitért arra, hogy Pápán nem először járt már, de a zsinagógában először, amit lenyűgözőnek, fantasztikusan szépnek tartott, s szájtátva nézte, amikor belépett.
Az előadássorozat jövő szerdán, azaz július 3-án 17 órától folytatódik. Ekkor szintén dr. Fényes Balázs tart majd előadást, ezúttal a Szombatról.


Képek:

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!