A városi fejlesztésekről szólt a Gyurátz Ferenc Gondolkodó Kör összejövetele


2019-06-24 21:47:23  | cikk: HuHa  | 


A városi fejlesztésekről szólt a Gyurátz Ferenc Gondolkodó Kör összejövetele főképe
Rádi Róbertet, a TOP-os projekteket koordináló Pápai Városfejlesztő Társaság Kft. ügyvezetőjét hívta meg vendégnek a Gyurátz Ferenc Gondolkodó Kör június végi találkozójára. A ma délutáni összejövetelen résztvevők azokról a beruházásokról kaptak információkat, melyekhez európai uniós forrásokat nyert el a város.
Polgárdi Sándor evangélikus esperes (balra) köszöntötte a kör vendégét és a hallgatóságot

Az ügyvezető elmondta, több mint 8 milliárd forint támogatást nyert el a város 16 fejlesztési tervének megvalósítására, ezek egy része az előkészítés szakaszában van, másoknál már a kivitelező kiválasztása zajlik, vannak projektek, melyek megvalósítása már megkezdődött, és már befejezett beruházásokról is tud tájékoztatást adni.
-A már lezárt projektjeink közé tartozik a Huszár lakótelepi orvosi rendelő felújítása, a volt véradó épületének felújítása és új funkcióval való megtöltése és a Napsugár Bölcsőde korszerűsítése. Megkezdődött a megvalósítása a közlekedésfejlesztés I. projektnek, hiszen az új gyalogos-átkelőhelyeket már használhatják a pápaiak és közeledünk az újabb ütem megkezdéséhez, a körforgalom és a kerékpárút közbeszerzésének végére értünk - sorolta, hozzátéve megkezdődött a fizikai kivitelezése a piac projektnek, a Zöld Város I. projekt munkái is zajlanak és a paktum projekt megvalósítása is folyamatban van. Egyes projekteknél megjelentek a közbeszerzési felhívások, ott az ajánlatokat várják, ezek közé tartozik például az energetikai pályázat és a barnamezős beruházás.
-Vannak olyan projektjeink, főként a TOP második körében kiírt pályázatok, melyek a tervezési szakasznál tartanak. Ott is lezajlott a közbeszerzések első köre, hiszen ki kellett választani a tervezőket, ezek közé tartozik például a közlekedésfejlesztés II. és az ipari park II. projekt is. Ezeknél a projektfejlesztés, tervezés zajlik.
16 TOP-os projektje van a városnak, ezekről tartott előadást Rádi Róbert

Rádi Róbert arra is kitért, bár soha nem látott fejlesztési forrásokhoz jutott a város, a megvalósításnak vannak nehézségei, ezek pedig nem a támogatott önkormányzat, vagy a megvalósításban közreműködők nem megfelelő hozzáállásból adódik, hanem a külső körülményekből. Előadásában ezekről is szólt a hallgatóságnak.
-Nehézséget okoz a kivitelezői költségek emelkedése. Természetesen öröm a munkabérek növekedése, hiszen a munkavállalóknak több pénz jut, ugyanakkor ez megdrágítja a projekteket. A többletköltség igények nagyon eltérők, az útépítéseknél volt olyan ajánlat, ami a tervezői költségbecsléshez képest 40-60 százalékkal magasabb összegű volt, de olyan is volt, hogy egy épület felújítása a tervezettnél 30 százalékkal magasabb összegbe került. Igaz, olyan pályázatunk is volt, amit költségkereten belül lehetett megvalósítani.
Nem könnyű a megvalósítással kapcsolatos adminisztráció kezelése sem, a közreműködő szervezet és az irányító hatóság nagyon komoly fékeket helyezett el a rendszerben, ezek egyrészt nagy biztonságot adnak, ugyanakkor rengeteg feladatot is. Kiemelte, gondot jelent a hazai építőipari kapacitások telítettsége is, amit leginkább az útépítések kapcsán érzékelnek, hiszen az országban nagyon sok útépítésen alapuló fejlesztés zajlik, így egyre kevesebb a szabad kapacitás a vállalkozások részéről. A magasépítést tartalmazó projektek esetében ilyen problémával nem találkoztak, és azt is pozitívumként emelte ki, hogy ezeknél a fejlesztéseknél többnyire pápai, Pápa környéki vállalkozások nyerték el a munkát, ez pedig vélhetően nagyobb felelősséget is jelent a munka minőségére vonatkozóan.
Fontos, hogy a városlakók ismerjék a fejlesztések részleteit, előrehaladását - a VFT. ügyvezetője szívesen tart tájékoztatót minden közösségben

Arra a kérdésre, hogy személyesen miként éli meg, hogy ilyen léptékű városi fejlesztések része lehet a projekteket koordináló cég vezetőjeként, úgy fogalmazott, eddigi életpályája során ez a legnagyobb feladat, szinte napi 24 órát igényel.
-Ilyen léptékű fejlesztések megvalósításához kell egy csapat, amellyel mindezt jól véghez lehet vinni. Azt gondolom, gazdasági társaságunk munkatársai, a polgármesteri hivatal érintett osztályai és azok a szakemberek, akikkel együtt dolgozunk, biztos hátteret jelentenek ehhez. A Pápai Városfejlesztő Társaság Kft. csapata 2016 óta - a pályázatok benyújtása óta - ugyanaz. Senki nem távozott közülünk, ebben van egyfajta lojalitás, kötődés a városhoz, felelősségvállalás a feladatok iránt. Erről az oldalról nyugodtak lehetünk.
Mint mondta, az előttük álló feladat rendkívül nagy, de mindent megtesznek a projektek sikeres végrehajtásáért.

Képek:

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!