Telt házas volt a kovásznaiak előadása


2019-06-24 08:58:27  | cikk: ha  | 


Telt házas volt a kovásznaiak előadása főképe

Kovászna Pápa testvérvárosa. A Kárpátok kanyarulatánál, a Berecki-havasok lábánál fekszik. A település egyik nevezetessége a Pokolsár. Kovászna már 15. században is nevezetes volt fürdőiről, de ezek közül is első helyen említették a piac közepén felszökkenő csodás forrást: a Pokolsár egy iszapos, kénes-széndioxidos gázkitörés, vizét és iszapját is használják gyógyításra. Ez a természeti jelenség a névadója a város színjátszó csoportjának is. Berecki Árpád, a Pokolsár Egyesület elnökségi tagja elmondta, a sárvulkán még ma is mozgásban van, s ezzel a névvel azt szeretnék jelezni, hogy kötődnek szülővárosukhoz, Székelyföldhöz.

Kovásznán a diákszínjátszás több mint negyven éves múltra tekint vissza, ennek atyja Gazda József tanár úr volt, aki a '70-es években útjára indította a mozgalmat és vezette is a csoportokat az 1990-es évek elejéig. Aztán 2012-ben jött az ötlet, hogy a kovásznaiak hozzanak létre egy egyesületet, mely minden helyi jó kezdeményezést felkarol. Az első ötlet a felnőtt amatőr színjátszó csoport létrehozása volt, s nyomban felkérték Gazda Józsefet rendezőnek. A tagokat az egykori diákszínjátszókból toborozták, több generáció is jelen van az amatőr közösségben, 18-66 éves korig.

Telt ház előtt játszottak a vendégek

Az első előadásuk egy Sütő András-darab volt, s azóta színpadra vittek már öt Tamási Áron-művet, mindegyik nagyobb lélegzetű bemutató. Ezekkel járják a környéket, falvakban, városokban is nagy sikert aratnak, jól működik a szórványprogram is, eljutottak többek közt a Partiumba, Szilágyságba, Máramarosba is, mondta Berecki Árpád. - Tamási Áron saját műveit népi játékokként említi, életleckék ezek, egy egyszerű helyzetből csodálatos történetet hoz létre az író, mellyel tanít is - mondta Berecki Árpád. Pápára a kovásznai csoport a nemrégiben elkészült Tündöklő Jeromost hozta el, a két település polgármesterének támogatásával, s egy pályázatnak köszönhetően.

"A Tündöklő Jeromosban Tamási Áron egy korjelenséget írt meg, a politikai szélhámosság jelenségét. Szembekerül a jó és a rossz, s hogy a jó győzhessen, ahhoz a gyermeki lélek tisztasága kell, s ennek a tisztaságnak a fényénél kibontakozó egyenes út. Őriznünk kell hát önmagunkat, szembe kell szállnunk a rossz csábításával" - vallja a darab kapcsán Gazda József rendező. Az 1936-ban írt történet középpontjában egy hirtelen megjelent idegen, hamis vezető áll, akinek először hisznek a falu lakói, de aztán felnyílik a közösség szeme, s nem hagyják magukat elcsábítani, ellenállnak a pénznek és a hamis szólamoknak.

A kovásznai színjátszócsoport előadására megtelt a Huszár Közösségi Ház nagyterme, sokan az előtérből nézték-hallgatták a darabot. A szép, ízes beszéd, a természetes játékmód elrepítette a közönséget Erdélybe, az előadást vastapssal köszönték meg a pápaiak.

Képek:

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!