Kulturális élmények a Múzeumok éjszakáján


2019-06-23 15:23:08  | cikk: ha  | fotó: Babos Petra, ha  | 


Kulturális élmények a Múzeumok éjszakáján főképe

Az időjárás nem éppen volt kegyes a Múzeumok éjszakája programsorozatra igyekvőkhöz, hiszen 18 óra előtt erős széllökések és égzengés kíséretében elkezdett esni az eső, ám a barátságtalan idő mégsem tántorította el a múzeumbarát érdeklődőket, s többen útra is keltek. Pápán idén öt helyszínen várták a látogatókat, az Esterházy-kastélyban, a Zsinagógában, a Pannonia Reformata Múzeumban, a Kékfestő Múzeumban és a Hagyományok Hegyén.

Az Esterházy-kastélyba érkezve Áldozó Tamás önkéntes segítő köszöntötte a látogatókat. Kérdésünkre elmondta, nagy öröm számára, hogy önkéntesként részt vehet a rendezvényen, miközben régi ismerőseivel is találkozhatott. A kastélyban lányát helyettesítette a programon, így ő segítette a belépő vendégek tájékoztatását.
Az Esterházy-kastélyban 18 órától várták a vendégeket a barokk épületben, ahol fél óránként indult tárlatvezetés. Az egykori vár, a kastély és Pápa városának korai történetét bemutató film után az újra felszentelt kápolnát csodálhatták meg, a barokk főúri szalonokban pedig Esterházy Ferenc udvartartása látta vendégül a látogatókat. Sokan voltak kíváncsiak az időszaki kiállításra, Henri Matisse tárlatára, ahol ajándékba kapott a vendég egy pohár koktélt, melyet a művész munkássága ihletett. Természetesen, ha már a kastélyban jár valaki, a barokk ruhás fotózás is elmaradhatatlan része volt az élménynek, így sokan felvették egy-egy fotó erejéig a barokk korabeli arisztokrácia viseletét, s a Nádor termi Pápa látképpel a háttérben, magukkal is vihették a fotót. Az este során lehetett legyezőnyelvet is tanulni, a marionett színházba való bepillantás során nemcsak a bábozás művészetébe kóstolhattak bele, de legyezőnyelv titkait is megismerhették a látogatók, s ajándékba egy legyezőt is kaptak. A legkisebbek a gyermekbirodalomban játszhattak, kipróbálhatták a lego játszóasztalokat. 
A kastély kézműves műhelye is megnyílt, ahol ezúttal Marcsi nénivel finom kekszet lehetett sütni és díszdobozt készíteni.
Horváthné Bátor Mária elmondta, a gyerekek nagyon szeretnek sütni, ezért most vaníliás és kakaós kekszet sütöttek. Az ügyes kezű apróságok és szüleik tároló dobozt is készíthettek, amelyet virágokkal, pillangókkal díszítettek.

Tódor Vivien tárlatvezetőtől megtudtuk, az est során két ingyenes programmal is várták a látogatókat, olyan tereket megnyitva, amelyek nem látogathatóak.
-A keleti toronyban élőzenés barokk táncoktatással készültünk. A programra kicsiket és nagyokat egyaránt vártunk két profi táncossal. A nyugati toronyban pedig filmvetítésre invitáltuk a vendégeket. Az est legnépszerűbb programja a barokkruhás fotózás és a legyezőnyelv tanulása volt - tette hozzá Tódor Vivien.

A Zsinagógában második alkalommal koncertezett a Múzeumok éjszakája program keretein belül Pápa Város Fúvószenekara. Horváth Adrián karnagy elmondta, a Zsinagóga különleges akusztikájú épület, más a miliője, ahol kihívás, de egyben nagy öröm játszani. A koncertre ezúttal Horváth Adrián diplomahangversenyének kortárs zenéit, vagyis közönségbarát, könnyedebb darabjait és filmzenéket hoztak. A koncertet a közönség vastapssal díjazta. A fúvósoknak ezzel nem ért véget a Múzeumok éjszakája, hiszen késő este a Kékfestő Múzeumban is felléptek.
A Kékfestő Múzeumban a Múzeumok éjszakáján az értékek álltak a középpontban: Értékek mértéktelenül - ez volt a rendezvény mottója. Ehhez kapcsolódóan a nyitáskor egy kiállítással és egy átadóval várták a vendégeket. A munkácsys diákok műsora után Dr. Nagy-L. István igazgató üdvözölte a megjelenteket, megköszönve a fenntartónak, kollégáknak, fellépőknek, hogy segítettek a tartalmas program megvalósításában. Unger Tamás alpolgármester a települési értéktárak fontos szerepét kiemelve elmondta, hogy a Kékfestő Múzeum élen jár a helyi  értékek megmutatásában, népszerűsítésében. - Az érték egy település, megye vagy az ország számára azon tulajdonságok összességét jelentik, melyekkel meghatározzuk magunkat, melyek megkülönböztetnek minket másoktól, amelyek egyedivé tesznek minket - mondta Unger Tamás, majd átadta a 2018-ban a Megyei Értéktárba bekerült pápai értékek képviselőinek az elismerést. A Megyei Értéktár Bizottság által készíttetett oklevelet és emlékplakettet Unger Tamás alpolgármester adta át Berta Kálmánnak a kaptafa készítő hagyományok életebn tartásáért, Stankovics Marianna elnöknek a Jókai Kör kulturális tevékenységéért. Lőw Lipót pápai rabbi tábori beszéde is bekerült az értéktárba kulturális örökség szakterületen, ezt az oklevelet dr. Hermann István igazgató vette át, hisz az elismerést a könyvtárban helyezik el. Szintén a kulturális örökség kategóriában kapott helyet a Röntgen felvételek Pápán elnevezésű érték, s mivel ezek a Türr Istvén Gimnáziumban készültek, Németh Zsolt igazgató vette át az oklevelet és emlékplakettet. A Pápa-Tapolcafőn eredő Tapolca-patak és forrásvidéke a természeti környezet szakterületi kategóriában került a megyei értékek közé, ezt az elismerést Végh Ferencné önkormányzati képviselő vette át.

Tavaly öt érték került be a megyei értéktárba

A múzeumi foglalkoztatóban a mosonmagyaróvári múzeum vitéz Harmath Lajos életét bemutató kiállítását láthatta a közönség, ennek megnyitóján Tóth Máté történész, a mosonmagyaróvári Hansági Múzeum munkatársa mondott beszédet, ismertetve az egykori pápai diák, ejtőernyős pályafutását, sorsának alakulását. - Vitéz Harmath Lajos a pápai bencéseknél tanult, saját bevallása szerint élete legmeghatározóbb nyolc évét töltötte a gimnáziumban, ebben a közösségben tanult hazaszeretetet, kitartást, keresztény értékrendet. Itt figyelt fel az ejtőernyősökre, akik a város határában gyakorlatoztak. A Ludovika elvégzése után - 1944-ben vagyunk - a fiatalember frontszolgálatra kéri magát, és hősiesen vezeti embereit. A háború után egykori bencés diákként és ludovikás, horthysta tisztként kannamosó segédmunkásként dolgozhatott csak, de aztán kitartása, szorgalma, becsületessége, kemény tenniakarása meghozta gyümölcsét, főművezetőként ment nyugdíjba. A rendszerváltás után megszervezte a kisalföldi vitézi rendet, a hagyományőrző egyesületet. Értékmentő és értékteremtő tevékenysége nagyszerű példa - mondta a történész.

A kovásznaiak vidám előadása nagy siker volt

A Kékfestő Múzeumban aztán megelevenedett a színpad, az eső miatt ugyan nem az udvarban, hanem a foglalkoztatóban lépett fel a kovásznai Pokolsár Egyesület, de vidám történetük sokakat vonzott így is, a kicsiket a Tündérkert Daloló várta, s a Tánc-Lánc AMI néptáncosai is nagy tapsot kaptak. Aztán elállt az eső és a múzeumkertben a Megafon Zenei Egyesület énekesei jól ismert slágerekkel szórakoztatták a közönséget, majd a Somló Banda húzta a talpalávalót. Az estet Pápa Város Fúvószenekara zárta.

Az eső ellenére is elkészült a finom bakonyi étel

Bár az idő nem volt kegyes a főzőverseny résztvevőihez, azért néhányan kitartottak, a legfinomabb bakonyi betyárlevest a borsosgyőriek csapata főzte. Szőke András rendhagyó tárlatvezetése is népszerű program volt, s a Múzeumok éjszakáján debütált a két szabadulószoba, melyek remek kikapcsolódást jelentettek kicsiknek és nagyoknak egyaránt, logikai feladatok, keresgélés, rejtvény - minden együtt volt az izgalmas játékhoz.

A refisek tánca 

A Pannonia Reformata Múzeumban a Múzeumok éjszakáján tárlatvezetésekkel, családi programmal, tánccal és zenével várták a látogatókat. Tóth Cseperke lelkész rendhagyó tárlatvezetésével kezdődött a különleges esti program, majd a Pápai Református Kollégium Gimnáziuma és Művészeti Szakgimnáziuma táncosai, Proszt Kata, Horváth Dia, Császár Klaudia és Turós-Máté Kinga táncpedagógus mutattak be részleteket a Gizella/Gizellák című táncszínházi előadásból. A darab Gizella királynőről, illetve Imre herceg feleségéről, egy bizánci hercegnőről szól, s arról, hogy miként kell hittel helyt állni akkor is, ha nem sikerül az eltervezett életpályán végigmenni. Az Ótemplomban előadott két részlet egyike egy zárdajelenet volt, a másik a darab vége, mely az elmúlást jelenítette meg.

A Pannonia Reformata Múzeumban mindent a kéznek, a szemnek és a léleknek

A közben érkező családok egy érdekes barangoláson vehettek részt. A Pannonia Reformata Múzeum egy olyan hely, ahol a hagyományok és a 21. század jól megférnek egymás mellett. A virtuális kirándulás során a gyerekek felfedezhették szüleikkel a tárlat digitális tartalmait, így például az Ótemplomban található interaktív felület, ahol megismerhetők a Dunántúli Református Egyházkerület gyülekezetei, de láthatók animációk, köszöntések is. A másik népszerű program a Hori titkai egyiptomi tárlat memoritere, kirakója volt az új digitális eszközön. De voltak, aki inkább a valós térben való alkotás választották, hisz kézműves foglalkozás is várta a kreatív vendégeket. Az egyiptomi tárlat látogatói két előadást is hallhattak, a mumifikálás rejtelmeibe és a piramisok titkaiba avatták be az érdeklődőket a múzeum munkatársai.

Parola Csaba ezen az éjszakán avatta fel az Ótemplom új orgonáját

Zoltai Bea Hiány és jelenlét című időszaki kiállításában a pápai Zsinagóga ihlette képek közt számos kisebb töredék is van. A művész kérésére a látogatók kiválasztották kedvenc töredéküket, s a kiállítás zárásakor ezekből a képekből Zoltai Bea összeállít egy új művet. Az est forgatagában azért volt lehetőség az elcsendesedésre is. Az Ótemplom szakrális tere adott helyet Parola Csaba egyházzenész, zeneszerző orgonaimprovizációinak, melyeket a több száz éves zsoltárok ihlettek.


Képek:

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!