Zsinagógai séták


2019-06-20 11:37:07  | cikk: Babos Petra  | 


Zsinagógai séták főképe
A Pápa és Környéke Zsidó Hagyományőrző Kulturális Egyesület a tavalyi évben szervezte meg első ízben a Zsinagógai séták elnevezésű programot. A szervezők úgy gondolták, nagyon fontos az a szimbólum, amely elérhető a városban, és a zsidóságot képviseli, annak múltját és jelenét, vagyis minél többek számára látható legyen a zsinagóga. Az előadássorozat a MEGTÖRTÉNT elnevezésű emlékév programjának része.
-Tavaly, a nyár folyamán hat alkalomból állt a Zsinagógai séták. Minden szerdán délután tartottuk a programot, azért, hogy az érdeklődők bejöhessenek az épületbe, s ehhez társítottunk tematikus előadásokat is, hogy beszélgessünk a zsidóságról. Nagy sikernek örvendett a sorozat, ezért úgy gondoltuk, hogy idén kibővítjük. A sorozat tegnap indult útjára, s ezúttal nyolc előadásból álló programot állítottunk össze. Tavaly az egyesület tagsága tartotta az előadásokat, idén lesznek vendég előadóink is, többek között dr. Fényes Balázs nyugalmazott egyetemi docens, dr. Oláh János egyetemi tanár, Ortutay Gábor, a Hit Gyülekezete lelkésze és dr. Hodásziné Pingitzer Andrea középiskolai tanár. Reményeink szerint az előadássorozat téltől, amikor a Zsinagógában már hűvös lesz, szabadegyetem formájában folytatódhat a város valamely helyiségében - tudtuk meg Schmidt Orsolya elnöktől.
Az első alkalmon a hitközségről, az egyesületről esett szó.
-A Pápai Zsidó Hitközség, illetve Kiss Laci bácsi elnöksége a 90-es években, amikor már rendszeressé váltak a mártír megemlékezések a zsidó temetőben, úgy tűnt, hogy egyre nehezebben tudja megoldani a szervetési feladatok tekintetében, mind létszámban, hogy ez a megemlékezés létrejöhessen. Akkor páran úgy gondolták, hogy segíteni kellene ezt a szervezést. Elkezdték átvállalni ezt a fontos feladatot, s így jött létre egy közösség, akik később aztán egyesületté váltak 2006-ban. Úgymond múlt és emlékezés céljával alakult az egyesület, de aztán az alapszabályába belekerült, hogy a hagyományőrzésen, a kultúra megjelenítésén túl a kapcsolattartás a közösségekkel, illetve újabb tervek kovácsolása is fontos szerephez jut. Tehát ilyen volt a múltból a jelenbe való átjövetel - derült ki az előadáson.
A soron következő előadás június 26-án 17 órától lesz, amikor a Sokszínű zsidóságról tart előadást dr. Fényes Balázs.

Képek:

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!