Sok sör fogyott a fesztiválon


2019-06-19 20:54:59  | cikk: HuHa  | 


Sok sör fogyott a fesztiválon főképe
Kellemes emlékekkel gondolhatnak vissza a mögöttünk lévő hétvégére mindazok, akik a forró nyári estéket az Esterházy-kastély udvarán töltötték barátok, családtagok, no és persze néhány pohár cseh sör társaságában. A Játékfesztivállal egyidőben ötödik alkalommal várta a Cseh Sörfesztivál a vendégeket, a három napon akár 14 féle különböző nedűt is megkóstolhattak a látogatók.Csapolva és üvegben is kínáltak cseh nedűket

Az étel és italkínálatról a Galéria Bisztró gondoskodott, vezetője Orbán László érdeklődésünkre elmondta, öt nagy márka italai közül választhattak a vendégek. A pilseni típusú sörök mellett, a most divatos felsőerjesztésű sörökből is kínáltak a fesztiválon, emellett pedig vörös sört, félbarnát és barnát, valamint búzasört is találtak a sörkedvelők a kínálatban, a hölgyek kedvéért pedig gyümölcsös sört is hoztak. A legnépszerűbb a klasszikus világos, pilseni típusú sör volt ezen a hétvégén.
-Hogy mi a titka a cseh söröknek, azt nem tudjuk, de az biztos, hogy nagyon értenek hozzá és igen nagy hagyománya van Csehországban a sörkészítésnek - mondta mosolyogva a Bisztró vezetője, hozzátéve a sörtúrákon azt tapasztalják, hogy a legkisebb faluban is van sörfőzde, ami nálunk például elképzelhetetlen.
Jól illett a baráti beszélgetésekhez néhány pohár sör

A sörökhöz persze ezúttal is kínáltak finom ételeket, így a kastélyudvarban a komplett vacsorát is elfogyaszthatták a fesztiválozók. Az ételek kiválasztásánál törekedtek arra, hogy az illeszkedjen a sörhöz, így csülköt, kolbászt és sült csirkemellet kínáltak a gasztronómiai élvezetekre vágyóknak.
-A csülök receptjét Csehországból lestük el: egy héttel korábban már sörben és különböző fűszerekben lepácoltuk a húst, majd a helyszínen frissen sütöttük. A kolbász is nagy kedvenc a sör mellé, így az is szerepelt a kínálatban, ezt egészítette ki a joghurtban pácolt csirkehús salátával - a hölgyek kedvéért.
Csirke csajoknak - ez is szerepelt a kínálatban

A fesztivál főszereplője ezúttal is a sör volt, de a szervezők arról is gondoskodtak, hogy a baráti beszélgetéseket, vidám társaságokat zenével szórakoztassák. A péntek esti színpadi programokat Bánhidi Miklós egyetemi tanár szervezte a kastélyudvarba. Az ő neve ismerősen cseng a Játékfesztivál közel három évtizedes történetéből, most is a tehetségmenedzsment jegyében hozott ifjakat a műsorba.
Fiatal zenészek, táncosok léptek fel pénteken, Bánhidi Miklós tanár úr a mikrofonnál
 
A tanár úr úgy látja, minden pápainak nagy élmény részt venni ezen a hétvégén. Idén egy amerikai, háromtagú rapzenekart hozott Pápára, velük egyetemi kapcsolatai révén ismerkedett meg. A Side Skill Dance Brand egyik külföldi fellépésén találkoztak össze, s a pápai táncosok és amerikai zenész fiatalok megfogadták, hogy egyszer még közösen lépnek a közönség elé. Erre most a kastélyudvar adott lehetőséget. Marcus Jackson és Anthony Cortes, a rapcsapat két ifjú zenésze örömmel jött Magyarországra, most először jártak itt, Pápa városa pedig elbűvölte őket. Fellépésük előtt már megtekintették az Esterházy-kastélyt és a belvárost és nagyon tetszett nekik az itteni kultúra.
-A rap a ritmus játéka, ez tetszik leginkább. Ez a műfaj önmagunk kifejezése a zenén keresztül - mesélték a fiatalok. Marcus zenei pedagógiát tanul az egyetemen, így határozott célja, hogy a későbbiekben is a zenével foglalkozzon, sőt tanítsa azt, Anthony pedig a zeneiparban szeretne elhelyezkedni felnőttként. A fiatalok saját dalaikat adták elő, benne az életüket, gondolataikat fogalmazták meg.
Három ifjú rapper érkezett Amerikából

Műsorunkat a Side Skill Dance Brand táncosai színesítették, a közönség pedig tapssal fogadta a produkciót. A péntek este harmadik fellépője Nagy Máté ifjú pápai zenész volt, akit Bánhidi tanár úr tehetsége miatt választott be a programba. Ő magyar és külföldi dalokat adott elő saját gitárkísértettel, amit szintén örömmel fogadott a fiatalokból álló közönség.
Nagy Máté, az ifjú pápai zenész

A szombati napot a régebb óta fiatalok zenei ízléséhez igazította a sörfesztivált szervező Pápai Platán Nonprofit Kft., Dj. Schneider szórakoztatta a kastélyudvarban összegyűlt népes társaságot, s olyan zenéket játszott, melyre láb nem maradt mozdulatlanul. Vasárnap délutánra aztán igazi különlegességgel rukkoltak elő, a kastélyépület előtt egy 7 x 14 méteres medence és rettentő mennyiségű hab - no persze nem sörhab - várta a szórakozni vágyókat. És bár az alkonyat eljöttéig csak a gyermekek lubickoltak az önfeledt, habos játékban, estefelé már tizenéveseket is láttunk a habpartin.
A gyerekek nem haboztak habozni

Mindeközben pedig a faházakban folyamatosan csapolták a finom cseh nedűket, az asztaloknál pedig vidám társaságok élvezték a kellemes nyári estéket. Kaufmann Józsefék baráti társasággal érkeztek, mindhárom napon megnézték a Játékfesztivál programjait, majd beültek a kastélyudvarba egy jóízű beszélgetésre és sörözésre.
-Évek óta együtt jövünk ide és együtt szórakozunk. Évközben nem túl sokszor találkozunk, de ezt a hétvégét mindig kihasználjuk, hogy közösen jól érezzük magunkat - mesélte. Azt is megosztotta velünk, nagyon régi az ismeretségük, még gyermekkorukból maradt meg a barátság. Ilyenkor a régi dolgokat idézik fel, az együtt átélt múltat elevenítik fel és persze sok szó esik már a gyermekekről, sőt az unokákról is. A beszélgetés kísérőjéről, a sörről úgy fogalmazott, szereti, de ritkán fogyasztja.
-Ezt a fajta sört most iszom először, de nagyon ízlik. Nem célirányosan választottam, de jó választás volt - mondta mosolyogva József az előtte lévő pohárra mutatva.
Kaufmann József kérte ki a söröket barátainak

Az V. Cseh Sörfesztivál vendégei között többen voltak, akik a cseh sörkészítés profizmusát ismerve kóstolgatták végig a különböző nedűket, de legalább ennyien voltak azok is, akik tudatosan keresték a kínálatban a kedvencüket. Akárhogy is volt, a háromnapos rendezvényen minden adott volt ahhoz, hogy a látogatók jól érezzék magukat.

Képek:

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!