636 tanuló a Pápai Tankerületi Központ tematikus nyári táborában


2019-06-19 18:59:52  | cikk: Babos Petra  | 


636 tanuló a Pápai Tankerületi Központ tematikus nyári táborában főképe
A Pápai Tankerületi Központ sikeresen pályázott az Emberi Erőforrás Fejlesztési Operatív Program keretében a Korszerű pedagógiai módszerek alkalmazását segítő Iskolai Közösségi Program kísérleti megvalósítása című pályázatára. A Pápai Tankerületi Központ a Magyar Állam és az Európai Unió 62,5 millió forint vissza nem térítendő támogatásával valósítja meg programjait. A projekt megvalósításának időszaka 17 hónap, 2018. április 1. - 2019. augusztus 31.
Egyházi Andrea, tankerületi igazgató elmondta, Az EFOP-3.3.5-17-2017-00056 „Korszerű pedagógiai módszerek alkalmazását segítő Iskolai Közösségi Program kísérleti megvalósítása a Pápai Tankerületi Központban” című projekt célja a köznevelés minőségi fejlesztése nem formális és informális tanulási módszerek kísérleti megvalósításán keresztül, hangsúlyt fektetve az élményalapú tanulási módszerek kísérleti megalapozására, a tanulás közösségi élménnyé formálására. Ennek érdekében a bevont intézményekkel együttműködve olyan stratégiát dolgozott ki, melynek középpontjában az értékközpontú nevelés, az egész életen át tartó iskolai tanulás megalapozása, az alapkészségek és kulcskompetenciák fejlesztése, a köznevelés hátránykompenzációs szerepének erősítése és az EU ifjúságpolitikai, fejlesztési területével összhangban az iskolai lemorzsolódás csökkentése áll. A pályázat keretében tematikus napközis és tematikus bentlakásos tanulási alkalmak kerülnek végrehajtásra, mely során a pedagógusok az Oktatási Hivatal által az EFOP-3.2.15-VEKOP-17 konstrukció keretében kifejlesztett tartalmakat alkalmazzák.
A projektbe 17 intézmény került bevonásra. A megvalósítás konzorciumi formában történik. A lebonyolítás időszaka 2018 és 2019 júniusának 3-4. hete. A vállalás 2 éve alatt a pályázat 1250 fő gyermeknek biztosít élményeken alapuló táborozási lehetőséget a tanulói jogviszonnyal rendelkező 1-7. évfolyamos tanulóink számára. A támogatásba bevont diákoknak a 10 százalékát bentlakásos, 90 százalékát napközis programban kell részesíteni. A Széchenyi 2020 program keretében a tematikus napközis és bentlakásos táborokban előreláthatólag összesen 86 pedagógus, 8 fő animátor pedagógus, 17 fő önkéntes és 23 fő közösségi szolgálatot teljesítő diák működik közre. Az OH-val kötött együttműködési megállapodás alapján a projektben résztvevő intézményekből a projekt időtartama alatt 50 fő pedagógus továbbképzését vállaltuk (+ 8 fő animátor) - tudtuk meg Egyházi Andreától, majd hozzátette, a 2019-es évben összesen 636 fő tanuló kerül bevonásba az EFOP 3.3.5 tematikus nyári táboroztatásba.
A Pápai Tankerületi Központ pályázatában szereplő intézményeknél módosítások történtek 2018. szeptemberben, fenntartóváltás miatt 2 iskola lépett ki és 2 iskola be a pályázatba.
Egyházi Andrea hangsúlyozta, az internetes felületen www.csodaszarvasprogram.hu oldalon található közösségi programokból lehetett választani, így napközis táborok 17 alkalommal lesznek, s 590 főt érintenek. A közösségi alkalmak helyszínei általában a tankerület köznevelési intézményei, ebből a Szent István Katolikus Általános Iskola, mint konzorciumi partner az idei nyáron 47 tanulóval vesz részt a programokon.
-A nemzeti és kulturális identitás, hagyományőrzés, anyanyelvápolás 5 köznevelési intézményben 141 fővel, 7 tanulói csoportban valósul meg. A közlekedés, KRESZ, a sport és egészségre nevelés 8 köznevelési intézményben, 10 helyszínen 386 tanulóval, 16 tanulói csoportban zajlik. Ebből a bentlakásos táborban Pálkövén a Munkácsy Mihály Német Nemzetiségi Nyelvoktató Általános Iskola 21 fővel vesz részt. Az életvezetés, családi életre nevelés, közösségi szerepvállalás 1 köznevelési intézményben, 20 tanulóval valósul meg. A környezetvédelem, természetismeret, tudatos fogyasztói magatartás témája 3 iskolában, 87 tanulóval, 4 csoportban kerül középpontba. A művészeti nevelés 1 iskolában, a Noszlopi Német Nemzetiségi Nyelvoktató Általános Iskolában 25 fővel zajlik majd.
Varjas Judit, a Munkácsy Mihály Német Nemzetiségi Nyelvoktató Általános Iskola vezető pedagógusa elmondta, intézményük második éve vesz részt a nyári EFOPOS táborok megszervezésében.
-Idén 55 alsós diák vehet részt az egy hetes ingyenes napközis táborban, az első és második évfolyamosok közül. A felső tagozatosok, az ötödikesek Pálkövén egy bentlakásos nyári táborban kapcsolódnak ki. A héten számos érdekes foglalkozás vár a diákokra. Hétfőn az Oktatási Hivatal szervezett író-olvasó találkozót, délután pedig zumba várt a tanulókra. Az egészséges életmód keretében kedden a piacra látogattunk, ahol friss gyümölcsöket és zöldségeket vásároltunk, amivel délután játszottunk is. Közlekedés és KRESZ témában Császárné Elek Veronika alezredes tart majd játékos vetélkedőt a gyerekeknek csütörtökön. A sporthoz kapcsolódik, hogy ugrálóvárat állítunk fel az iskola tornatermében. A hét során, vagyis szerdán a Hagyományok Hegyére látogattunk a hagyományőrzés keretében - emelte ki Varjas Judit.
A gyerekek elmondásuk szerint jól érzik magukat, többen kiemelték a Hagyományok Hegye programját, ahol íjászkodhattak és csatázhattak kedvükre, de felmászhattak a kilátóba is, ahonnét gyönyörű kilátás tárult eléjük.

Képek:

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!