A Bikini együttes egy zenei alkotóműhely, ezért is tudott megmaradni


2019-06-17 21:21:10  | cikk: HuHa  | 


A Bikini együttes egy zenei alkotóműhely, ezért is tudott megmaradni főképe
Nagysikerű koncertet adott a Bikini együttes a Játékfesztivál első estéjén. A Fő téri nagyszínpad előtti területet fiatalok, idősebbek és gyermekek sokasága töltötte be, hogy aztán a több mint 30 éve működő együttes dalait közösen énekeljék D. Nagy Lajosékkal. A másfél órás koncert repertoárjában természetesen a legnagyobb Bikini slágerek is felcsendültek, a zenekar pedig jóleső érzéssel vehette tudomásul, hogy az egészen fiatalok is együtt dalolnak velük, az együttes dalait jól ismeri a közönség. D. Nagy Lajos, Lukács Peta, Németh Alajos, Mihalik Viktor és Makovics Dénes ismét kitettek magukért és remek hangulatot varázsoltak a Fő térre.
Nagyszerű koncertnek lehettek tanúi, akik a péntek estét a Fő téren töltötték

-Mi a titka annak, hogy a Bikini együttest fiatalok és kevésbé fiatalok egyaránt ismerik és egyaránt szeretik évtizedek óta? - kérdeztük D. Nagy Lajostól, az együttes énekesétől.
-Talán a dalok és a dalokban lévő szellemiség adja ezt a hatást. Annak idején Paul McCartneytól megkérdezték, mi a titka a Beatlesnek, ő azt válaszolta, a megfelelő helyen, a megfelelő közönségnek a megfelelő zenét kell eljátszani és ez a siker. Ezt követjük mi is.
-A Bikini dalai nagyon sokféle témáról, érzésről szólalnak. Hogyan válogattak a gondolatok között a dalok születésénél?
-Nem válogattunk, mindig azt írtuk le, amit éreztünk, amit gondoltunk. Ez pedig találkozott az emberek gondolatvilágával. Tulajdonképpen a mai napig minden koncerten együtt gondolkodunk a közönséggel.
D. Nagy Lajos, a Bikini énekese

-A mai világban, amikor egymást érik a tehetségkutató műsorok, egymást váltják az onnan kikerülő sztárok, hol a helye a Bikini együttesnek a zenei palettán?

-Azt gondolom, nekünk semmi közünk ezekhez a tehetségkutató műsorokhoz, mentesek vagyunk ezeknek a hatásaitól. A futószalag formájú sztárgyárakból kikerülők általában egy évig léteznek és aztán jön a következő produktum. Amíg tesznek bele pénzt, amíg képernyőn vannak, addig működnek, aztán nem működnek. Ebből is látszik, hogy aki önmagától tűnik fel és nem tesznek alá mindenféle vetélkedőt, valószínűleg az az igazi tehetség, mert az önmagától is fel tudott tűnni. Ezek a műsorok olyanok, mint amikor a házépítést a tetőnél kezdik és nincs fal és nincs alap alatta.
-A Bikini zenekar viszont nagyon tartós alapokon nyugszik.
-Mi nagyon sok időt zenéltünk anélkül, hogy reményünk lett volna arra, hogy egyszer majd pénzt is fogunk ezzel keresni, vagy országos hírűek leszünk. Azért csináltuk, mert szerettük csinálni és ez nagyon nagy élmény volt. Otthon a próbateremben is az volt és utána, amikor megengedték, hogy közönség előtt játszunk, az maga volt a csúcs.
A közönség együtt énekelte a dalokat a zenekarral

-Jó a csapat, a zenekar közössége, hiszen több, mint 30 éve zenélnek?
-Igen, emberileg is nagyon egyben van a csapat. Azt szoktam mondani, innen csak kihalni lehet, kilépni nem.
-A nyár tele van koncertekkel, hogy tervezik az utána következő időt?
-Én most egy zenei csemegét tervezek, szólólemezen dolgozom és még a nyáron szeretnénk felvenni a dalokat. Én írtam az összes zenét és szöveget, szeptemberre tervezzük az album megjelenését és októberben lesz egy lemezbemutató koncert. A Bikinivel pedig októberig tart a nyári turné, addig 80 koncertünk lesz. Aztán jön egy nagy szünet, alvás, feltöltődés, télen pedig újra összejövünk és megtervezzük a következő évet.
80 koncertet adnak a nyári turné keretében

-Új dalokat tervez készíteni a Bikini?

-Most a szólólemez miatt nem, de utána természetesen. Ez egy zenei alkotóműhely, azért is tudott megmaradni.
-Hogy bírják ezt a tempót, mi ad erőt ahhoz, hogy estéről estére színpadra álljanak és elvarázsolják a közönséget?
-Én nagyon keményen sportolok. Amióta a Bikinivel elkezdtünk turnézni, gyakorlatilag azóta. Gyorsan rájöttem, hogy enélkül igen hamar veszteséglistára kerülök. A sport a fizikumot tartja egyben, a zene pedig a lelket.

Lukács Peta, a zenekar pápai tagja 2006-ban csatlakozott a csapathoz, és bár több formációban is zenél, a Bikiniben nagyon jól megtalálta a helyét. A pápai koncert különösen kedves volt számára, hiszen ismét hazai közönség előtt állhatott színpadra. A buli előtti napokban nagyon kedves videóüzenetben invitálta a pápaiakat a koncertre.
Lukács Peta már az első Játékfesztiválon is fellépett

-Természetesen minden koncert nagyon fontos, de mivel lassan 20 éve nem Pápán élek és azóta alig-alig játszottam a városban, ez különösen fontos a számomra - mondta lelkes mosollyal az arcán.
-Van lehetőség ilyenkor arra is, hogy egy családlátogatással összekösd a fellépést?
-Igen, van, a zenekar egy kicsit korábban lejött és anyukám sütött-főzött, apámmal együtt nagyon készültek az érkezésünkre. De igyekszünk ezt máshol is megtenni, akinek még élnek a szülei, oda, amikor csak lehet elmegyünk, vagy útba ejtjük, egy nagy családként működünk.
-Zenészkollégáid is azt vallják, hogy nemcsak a színpadon találjátok meg a közös hangot, hanem nagyon jó kapcsolatban vagytok egymással. Így látod ezt te is?
-Igen, ez teljes mértékben így van. Elég belegondolni abba, hogy néz ki egy turnézó zenekar élete, akárcsak így a nyári időszakban: beülünk a buszba délután 2-kor és kiszállunk belőle hajnali 2-kor, de a két időpont között gyakorlatilag csak másfél órát vagyunk a színpadon. A többi idő alatt el kell viselnünk egymást, emberként együtt lenni, de ebben a zenekarban ez a kezdetektől fogva nagyon jól működik.
A zene az élete, több együttesben is játszik

-Emlékszel arra, hogyan kerültél be a zenekarba?
-Makovics Dénessel, a Bikini szaxofonosával nekünk volt korábban egy közös zenekarunk, és 2006 augusztusában, amikor az előttem lévő gitárostól megváltak, felhívtak. Augusztus 21-én hívtak, hogy 26-án koncert, pont Dénes szülővárosában és kellene menni gitározni. Hirtelen csak hebegtem-habogtam, hogy öt nap felkészülési időm van, de aztán azonnal egymásra találtunk, nagyon jól működött és működik azóta is.
-Mindezek ellenére nem ez az egyetlen zenekar, amiben zenélsz.
-Az European Mantra nekem a szívem csücske, azt is lassan már 20 éve nyomjuk együtt és van egy viszonylag friss jazz-rock formáció is, amiben játszom. Emellett tanítok zeneiskolában és magánúton is, tehát nem unatkozom a koncerteken kívüli időben sem.
-Vannak emlékeid a Pápai Játékfesztiválról?
-Természetesen, a legelsőn - ami kint volt még a volt orosz laktanyában - még játszottunk is az akkori zenekarommal és jól emlékszem minden pillanatára az egész rendezvénynek és a koncertnek is. Nagyon jó volt!
Fiatalok és kevésbé fiatalok együtt énekelték a Bikini dalokat a koncerten

-A zenei pályán töltött ennyi idő után munka vagy szerelem a zenélés?

-Abszolút mindkettő! Nagyon szerencsés embernek tartom magam, mert amikor dolgozom, annak minden percét imádom. Ez nem azt jelenti, hogy annyiból áll az életünk, hogy felmegyünk a színpadra, kicsit gitározunk aztán hazamegyünk jó sok pénzzel a zsebünkben. Nagyon sok munka van benne, de én nagyon élvezem azt a részét is, ami nem a nyilvánosság előtt zajlik, a gyakorlást, a tanítást és mindent!

Képek:


Címkék: játékfesztivál
Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!