A kihagyhatatlan kiállítás


2019-06-14 21:51:42  | cikk: ha  | 


A kihagyhatatlan kiállítás főképe

Fülesmester kisded játékai - ezt a sokféleképp értelmezhető címet kapta a Tóth József képeiből nyílt tárlat. Művésznevén Tóth József Füles karikaturista, képszerkesztő, fotográfus a magyar reklámgrafika és fotózás megújítója, iskolateremtője. Fotóinál talán csak a humora jobb, erről tanúskodik a Játékfesztivál idején a Szent István Római Katolikus Általános Iskola aulájában látható kiállítás.

Találó kezek

Kocsis Gyula, a tárlat szervezője elmondta, hogy a művész egészségügyi okok miatt nem tudott részt venni a megnyitón, szívproblémái miatt orvosa nem engedélyezte számára az utazást a nagy hőségben. Mindenesetre üdvözölte a pápaiakat, s az is kiderült, hogy Tóth József Füles járt korábban városunkban, s fotózta is, valamint a pápai zsinagóga az egyik kedvenc szakrális épülete, szerinte az ország egyik legszebb zsidó temploma.

E-mailben küldte a művész ezt a fotót, amit a pápai zsinagógában készített

A Jókai Mór Művelődési Központ a Játékfesztiválhoz kapcsolódóan tavaly indította el a Játékos művészet elnevezésű sorozatot. Tavaly Szűcs Édua festményparódiáit láthatta a közönség, Tóth József pedig a fotózásban utolérhetetlen - abban legalábbis mindenképp, hogy a legegyszerűbb témát is végtelen humorral, leleménnyel és kreativitással járta körül. Ilyen volt például az Egy pohár tej, tiszta fej szlogen és a hozzá készült plakát, vagy épp az Élmény az ágyban távirányító-reklám. A most Pápán látható kiállításban egy tablón látható utalás a reklámfotós múltra, de a többi egy-egy tematikához illeszkedő fényképsorozat. Tojás, hangszer, kézfej és szék - ezek adták az alapot, melyből aztán ő egy külön világot hozott létre.

Bödey Tamás stílszerűen a zene-sorozat előtt muzsikált

A megnyitón Bödey Tamás klarinétjátéka után Kocsis Gyula szólt a művész életútjáról. Az eleinte segédmunkásként dolgozó Tóth József az MTI Fotónál kezdett fényképész ipari tanulóként. Sikeres szakmunkásvizsga után hirtelen a reklámfotó bölcsőjénél találta magát, a nagy fényképésze­ti múlttal rendelkező , de konzervatív képi világot kedvelő kollégák társaságában. "Egy sanszom volt - hiszen gyakorlatilag semmit sem tudtam a szakmából -: a karikaturista múltamból átmentett asszociációs és humorérzék kama­toztatása" írta egy helyütt a művész, akire hamar felfigyeltek a vállalatok. Soha nem a fényképezés volt az erőssége, hanem az ötlet. Ismert ars poeticája: ”Fényképezés közben a legjobban a fényképezőgép zavar.”

Unger Tamás alpolgármester nyitotta meg a tárlatot

Unger Tamás alpolgármester is jó szívvel ajánlotta az érdeklődők figyelmébe az anyagot: - Nehéz lett volna ennél játékosabb és vidámabb kiállítást találni a Játékfesztivál felvezetésére és három napjára, minden képen megcsillan a humor, s más nézőpontból mutatja meg az unalomig ismert tárgyakat. Az egyik kedvencem a Lukács fürdőben úszó víziló. A játékosság a kiállításban maximálisan megvan, a művész mindent illusztrált, megjelenített, páratlan kitartással - s ez jól látható itt is, elég a szék tizenkét újrafogalmazásást megnézni.

A kiállítás a Játékfesztivál idején, vasárnap estig tekinthető meg a Szent István Római Katolikus Általános Iskola aulájában.

Képek:


Címkék: játékfesztivál
Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!