Készül a kastélykerítés díszburkolata


2019-06-12 20:26:15  | cikk: HuHa  | 


Készül a kastélykerítés díszburkolata főképe
Körülbelül 80 százalékos készültségi fokon áll az Esterházy-kastély kerítésének rekonstrukciója. Mint ismeretes, a kerítés hibás szakaszainak javítása, az idők során leomlott kerítésszakaszok újjáépítése és a megmaradt, de rossz állapotuk miatt lebontott és újraépített kerítésrészek is régen elkészültek már. Ugyancsak megtörtént a hátfal víz elleni szigetelése, most pedig a díszburkolati elemek készítése zajlik.
Már a díszítőelemeket rakják a kivitelezők

Aki figyelemmel követi a munkálatokat, jól láthatja, mennyire aprólékos, precíz, sziszifuszi munka ez: akár a kerítésfal tetejére kerülő díszítő elemek, akár a falat burkoló egyedi téglák elhelyezése.
-A kivitelező nagyon óvatosan bontotta le a régi téglaburkolatot, ám ennek ellenére sok nem használható már, olyan rossz állapotban van, így újra kellett gyártatni ezeket a speciális téglákat - magyarázta Németh Tamás, a beruházás műszaki ellenőre. Hozzátette, a jó állapotú régi téglákat is visszahelyezik a falra, ezek a Szent István úti kapu és a Nepomuki szobor közötti szakaszon lesznek láthatók, a többi helyen pedig új téglákat használnak. Mint megtudtuk, a kész kerítést impregnáló festéssel kezelik majd le, hogy ellenállóbb legyen a vízzel szemben.
A kivitelező cég vezetője, az alpolgármester és a műszaki ellenőr (balról jobbra) ma tekintette át a munka előrehaladását

A kerítés építése mellett a kovácsoltvas kapuk és kerítéselemek is készülnek - ezt már Unger Tamás alpolgármester mondta el érdeklődésünkre. A kerítéselemek teljesen készen vannak, korrózió elleni védelmük is elkészült és már csak festeni kell, a nagykapun és a személybejáró kiskapukon pedig még dolgoznak a kovácsok Lehoczky János kovács iparművész szentendrei műhelyében.
Az épen maradt régi dísztéglák is visszakerülnek

Az alpolgármester arról is szólt, a kerítés újjáépítésén túl a környezet rendezését is el kell végezni. A nagy díszkapu mozgatásához a térszinteket kell rendezni, ehhez a korábbi burkolat megbontására lesz szükség, de a kerítés mellett futó járdát is meg kell újítani, részben azért, mert a fal megépítéséhez meg kellett bontani, részben pedig azért, mert egyes szakaszai amúgy is rossz állapotban vannak. Mindez majd a következő hónapokban történik meg, a tervek szerint a borfesztivál idejére válik teljesen késszé és rendezetté a főúri épület kerítése és környéke.

Képek:

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!