Asztalos vizsgamunkák az Acsádyban


2019-06-12 19:15:30  | cikk: Babos Petra  | 


Asztalos vizsgamunkák az Acsádyban főképe
A Pápai Szakképzési Centrum Acsády Ignác Szakképző Iskola 13 végzős asztalos tanulóinak vizsgamunkájából nyílott kiállítás az iskola klubszobájában. A kiállításon szereplő vizsga munkákat a külső képzőhelyeken készítették el mestereik irányításával a diákok. Két tanulójuk kiemelkedő munkát végzett, Szabó Rebeka egy intarziás dohányzóasztalt, Palkovics Máté pedig kőrisfából készített íróasztalt csinált vizsgamunkának.
Unger Tamás alpolgármester köszöntőjében kiemelte, egy jó szakma felér egy diplomával.
-Nagyon fontos a szakképzésben tanuló diákok képzése. Az elmúlt években kimondottan felértékelődtek a szakmák. A valóban szakipari munkát végző kis cégeknél dolgozik a munkavállalók 70 százaléka. Azt gondolom, hogy kis-és középvállalkozások adják a magyar gazdaság lényegét. Az elmúlt években rendkívül felértékelődött a képzett ipari szakmunkás szerepe, a képzett, jó tudással rendelkező fiatalok értéke megnövekedett. E szakmák nélkül a hétköznapjaink lassan teljesen elképzelhetetlenek lesznek és már most is sokszor probléma szakembert találni - mondta az alpolgármester, aki hozzáfűzte, jó ötlet volt a kiállítás megszervezése, ahol bemutathatták, hogy hová tud fejlődni a képzés során a tanuló.
A kiállítást Böröczky Csaba asztalosmester, a Pápai Asztalos Kft. szakoktatója nyitotta meg, aki kiemelte, ez a kiállítás egy jó alkalom arra, hogy a tehetséges tanulóknak önbizalmat adjanak, remélve, hogy folytatják ezt az elkezdett utat.
-Aki kitartó, az az életben mindig hozzáad tapasztalatot, bölcsességet, őbelőlük lesz a szakember. Aki tovább tanul a szakmában, átadja a fiataloknak a tudását, tapasztalatát, ők az oktatók. Mai világunkban sajnos ezt a szakmát egyre kevesebben művelik. Az asztalos szakma összetett, aki megtanulja, az élet bármely pontján helyt fog állni. A fával dolgozni fantasztikus dolog, mozgatja a fantáziát, növeli a kézügyességet, maradandó terméket hoz létre. Büszke vagyok tanulóimra, hogy a legjobbat tudtam kihozni belőlük. Remélem, sikerült ezzel nekik egy életre szóló utat mutatni - tette hozzá az asztalosmester.
Piller József szakoktató elmondta, mind a tizenhárom asztalos tanuló sikeres szakmai vizsgát tett.
-Az asztalos vizsgának feltétele a vizsgaremek elkészítése. A diákok útmutatás alapján készítették el tömörfából az alkotásokat, amelyeknek fiókot is kellett tartalmazniuk - emelte ki Piller József, aki hozzáfűzte, nagyon büszke minden tanítványára, akik közül ketten dicséretes ötösre, páran négyesre, az összes többi pedig ötösre vizsgázott. A diákok éjjeliszekrényt, íróasztalt, franciaágyat készítettek, a szakma csínját-bínját belecsempészve, tehát pácoltak, lakkoztak, olajoztak.
Szabó Rebeka édesapja is asztalos, s mivel neki is tetszik ez a szakma, ezért már régóta segít neki a munkában.
-Két hónap alatt készítettem el az intarziás asztalt, amiben többféle fát alkalmaztam, cseresznyét, juhart és diót. Nagyon meglepődtem, amikor az én alkotásomat emelték ki, s dicsérték meg, jól eső érzés volt - mesélte a fiatal lány, akitől megtudtuk, a jövőben a Pápai Asztalos Kft-nél ajánlottak neki munkát.
A kiállítás megnyitón az iskola diákjai működtek közre verssel és énekkel.

Képek:

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!