A három gyilkos


2019-06-11 16:24:20  | cikk: HuHa  | 


A három gyilkos  főképe
2016-ban indította útjára Három a gyilkos című előadását a Pápai Rendőrkapitányság, mellyel a már jogosítvánnyal rendelkező középiskolásoknak kívánnak fontos közlekedésbiztonsági tanácsokat átadni, mintegy útravalóul a nyári szünetre. A hagyományosan a Mező konferenciatermében tartott rendezvényre valamennyi pápai középiskolából hívtak fiatalokat, idén a Türrből, a Petőfiből, a Közgázból és a Mezőből érkeztek diákok az előadásra. Dr. Varga Balázs rendőr alezredes, a Pápai Rendőrkapitányság közlekedésrendészeti osztályvezetője a program kapcsán elmondta, célközönségüknek nem véletlenül választották a középiskolák 11. évfolyamosait, hiszen közülük sokaknak van már vezetői engedélye, méghozzá - életkorukból adódóan - frissen megszerzett jogosítványa, ez az előadás pedig hasznos lehet számukra a biztonságos közlekedéshez.
-A három fő baleseti halálokra hívjuk fel a figyelmet: a gyorshajtásra, az ittas vagy bódult állapotban való vezetésre és a passzív biztonsági eszközök használatának elmulasztásából adódó veszélyekre - közölte. Kiemelte, a balesetek vizsgálatánál gyakran azt tapasztalják, hogy a három fő baleseti ok együtt okozza a súlyos sérüléssel, halállal végződő eseteket.
-Ennek a fő oka egyértelműen az ittas, vagy bódult állapotban való vezetés, hiszen ilyenkor az emberek könnyelműbbek: egy kicsit gyorsabban megyek, egy kicsit lazább vagyok és nem kötöm be magam. Mindez együttesen könnyen tragédiához vezet.
Dr. Varga Balázs rendőr alezredes a halálos balesetek főbb okairól beszélt

Előadásában elhangzott, évről évre országos szinten is a legfőbb baleseti ok a gyorshajtás, akár a relatív gyorshajtásról, akár az abszolút gyorshajtásról van szó. A megfelelő sebesség megválasztása kiemelkedően fontos egy-egy veszélyhelyzet esetén.
-Esélyt kell adni magunknak arra, hogy legyen időnk eldönteni, milyen manővert fogunk végrehajtani, fékezünk, vagy kikerüljük az előttünk álló akadályt. Ez mind idő és minél nagyobb a sebesség, annál nagyobb utat teszünk meg addig, amíg meghozzuk a döntést. Lassabb haladás esetén több esélyünk van arra, hogy megfelelő döntést hozzunk és jól cselekedjünk egy váratlan veszélyhelyzet esetén is.
A másik gyilkosról elmondta, a kiszűrt ittas vezetők között nagy számban vannak friss jogosítvánnyal rendelkezők, de egyre több bódult állapotban vezetőt is találnak az ellenőrzések során. Hangsúlyozta, hazánkban zéró tolerancia van érvényben, ami azt jelenti, hogy alkoholfogyasztás után tilos vezetni.
A harmadik gyilkos kapcsán azt hangsúlyozta, a biztonsági öv, bukósisak és gyermekülés, valamint a többi passzív biztonsági eszköz használatának elmulasztása jelentősen befolyásolhatja a baleset súlyosságát. A biztonsági öv használata nélkül például nem csak saját magát veszélyezteti az autóban ülő, hanem utastársaiét is, hiszen egy ütközésnél akkora erők szabadulnak fel, hogy a test ide-oda hánykolódhat az autóban és ez annak is sérülést okozhat, aki a szabályoknak megfelelően bekötötte magát.
Dr. Varga Balázs előadásában a jótanácsok és szabályok ismertetése mellett a Pápán és Pápa közelében történt balesetekről készült fotókkal hívta fel a veszélyhelyzetekre a figyelmet, de legalább ilyen sokkoló hatásúak voltak az Országos Rendőr-főkapitányság által készített megelőzési kisfilmek és a világhálóról származó videók, melyek szintén megrázó objektivitással mutatták be a három gyilkos miatt történő balesetek következményeit.
Alkohol, kábítószer, energiaital, gyógyszer, dohánytermékek - ezek veszélyeire figyelmeztetett dr. Varga Gyula főorvos

Nemcsak az alkoholról és a drogokról, mint a közlekedésbiztonságra is veszélyes szerekről szólt előadásában dr. Varga Gyula igazságügyi orvosszakértő, hanem más egészségkárosító és akár halált is okozó anyagokról is, így például az energiaitalokról, a gyógyszerekről és a dohánytermékekről. A főorvos ezeknek az anyagoknak az egészségre gyakorolt negatív hatásait mutatta be, és azokat az egészségügyi kockázatokat ismertette, melyek akár fogyasztójuk halálát is okozhatják.

A mai előadáson a közlekedés biztonságának egy modernkori veszélyeztetőjéről is szó esett, ez pedig a vezetés közbeni mobiltelefon-használat. Nagyon sok alkalommal elhangzik a közlekedésbiztonsági programokon, hogy a vezetés közbeni telefonhasználat olyan, mint a vakon vezetés, hiszen, míg a készüléket figyeli a sofőr, nem látja az úton történteket és néhány másodperc alatt akár 100 métert is megtehet. Mindezt egy szimulátor segítségével tapasztalhatták meg a fiatalok a rendezvényen. Lajtmann Gábortól, az Arworks rendezvényszervezőjétől megtudtuk, a készülék segítségével átélhetik a diákok, mi történhet, ha vezetés közben mobiloznak. A speciális szemüvegben a virtuális műszerfalat látja a vezető, a „járművet” a kormány és pedálok használatával vezeti, a kormány melletti kis távirányító pedig a telefont jelképezi. A virtuális vezetés közben más közlekedési eszközökkel találkozik az úton a sofőr, különböző közlekedési helyzeteket - néha váratlanokat is - kell megoldania, közben pedig csörög a telefonja, vagy üzenete érkezik. A vezető dönti el, mit tesz ilyenkor, felveszi a készüléket vagy figyelmen kívül hagyja, de a szemüveg valósághű képével tisztán érzékelheti jó vagy rossz döntésének következményét.
Rózsás Bertalan a szimulátort is kipróbálta

Rózsás Bertalan, a Közgáz 11. évfolyamos diákja érdeklődéssel vett részt a rendezvényen. Mint elmondta, van jogosítványa, sokat vezet és kíváncsi volt a közlekedésbiztonsági tanácsokra. Az előadásokból a gyorshajtásra vonatkozó veszélyeket, a reakcióidő és a sebesség összefüggéseit, valamint az ittas állapottal járó reakcióidő romlását emelte ki. A fiatalember a szimulátort is kipróbálta, szerinte nagyon jól érzékeltette a vezetés közbeni telefonálás veszélyét.
-Én soha nem használom a telefont vezetés közben, inkább még le is halkítom - mondta el érdeklődésünkre, hozzátéve, sok hasznos információt kapott a rendezvényen, olyanokat, amiket jobb egy előadáson hallani, mint a valóságban megtapasztalni.

Képek:

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!