Jelest kapott a karnagy


2019-06-09 23:00:18  | cikk: ha  | 


Jelest kapott a karnagy főképe

Rendhagyó és kivételes koncertnek lehettek részesei azok, akik részt vettek Horváth Adrián karnagy, a Bartók Béla AMI igazgatójának vizsgakoncertjén. Ez nemcsak egy egyszerű, klasszikus fúvószenekari koncert volt , hanem Horváth Adrián diplomahangversenye is, aki ezzel a fellépésével fejezte be tanulmányait a Debreceni Egyetem Zeneművészeti Karán, karmester fúvószenekari karnagy mesterszakán. Kérésére a vizsga helyszíne Pápa lett, a koncert résztvevői pedig Pápa Város Fúvószenekara, kiegészülve a téti fúvószenekar tagjaival.

Egy diplomahangversenynek több kötelező elemet kell tartalmaznia. Szerepelni kell az előadandó művek között indulónak, magyar zeneműnek, illetve a vizsgázó által hangszerelt darabnak. Az este folyamán öt kortárs magyar és külföldi művet hallhatott a közönség - és persze a vizsgabizottság. A neves művészekből álló bizottság tagjai voltak Dohos László, Liszt Ferenc-díjas és a Magyar Köztársasági Érdemrend lovagkeresztjével kitüntett karmester, a Magyar Honvédség nyugalmazott főkarmestere, a Magyar Fúvószenei és Mazsorett Szövetség tiszteletbeli elnöke, a Debreceni Egyetem Zeneművészeti Karának egyetemi docense; dr. Kovalcsik András Liszt Ferenc-, Artisjus, Gramofon és Prima Junior díjas kürtművész, a Debreceni Egyetem Zeneművészeti Karának tanszékvezetője; Bekker Gyula Bartók-, Pásztory- és Hidas-díjas karmester, a Magyar Fúvószenei és Mazsorett Szövetség elnökségi tagja, a Debreceni Egyetem Zeneművészeti Karának mesteroktatója; valamint Szabó Ferenc Hidas-díjas karmester, a Magyar Fúvószenei és Mazsorett Szövetség elnöke, a Széchenyi Egyetem mestertanára.


A koncert nyitányaként Horváth Adrián Vitéz Szurmay Sándor induló c. művét hallhatta a közönség. A mű a MH vitéz Szurmay Sándor Budapest Helyőrség Dandár által kiírt indulópályázatra készült, 2018-ban. Az alkotás a hagyományos magyar indulók formáját és dallamvilágát követi. Ezután Philip Sparke fúvósokra írt Concerte Prelude című műve csendült fel. Horváth Adrián Solaris című művét hallhatta már a pápai közönség, 2016-ban volt az ősbemutató, akkor a Győr Symphonic Band előadásában. Most azonban a pápai és téti fúvósok - és természetesen a karnagy - kapták a vastapsot. Robert W. Smith Buffalo Dance műve a dakota indiánoknak és a csodálatos környezetnek állít emléket, de a pápai közönséget is elvarázsolta a műben ötvöződő amerikai fanfár és az őslakosok népzenéje. Karmester szakon a végzős hallgatóknak egy vizsgahangszerelést is be kell mutatniuk, ez a tulajdonképpeni vizsgamunkájuk. Horváth Adrián úgy érezte, hogy egy pápai karmesternek, pápai zenekarral, pápai hangversenyhelyszínen diplomahangszerelésként egy pápai zeneszerző művét kell bemutatnia, ezért Barabás Árpád Sonata facile című művének harmadik tételét dolgozta át. A mű adaptálása nehéz volt, hisz ez eredetileg egy négykezes zongoradarab.

A koncertet követően a bizottság visszavonult, majd eredményt hirdetett. Az est során két érdemjegyet kapott a vizsgázó, hangszerelésből és vezénylésből is jelesre értékelték Horváth Adrián teljesítményét. Dr. Kovalcsik András elmondta, hogy nagyon ritka az, hogy egy vizsgázó azt kéri, otthon tarthassa diplomahangversenyét. Ám Horváth Adrián olyan név a szakmában, akinek elhitték, hogy ez a jó megoldás. S ez valóban az is volt, hisz érezhető volt az összhang a koncert során. Dohos László hozzátette, az is átjött, hogy a zenekari tagok nagyon szeretik és elfogadják karnagyukat, s mindenki azon volt, hogy ez a hangverseny a lehető legtökéletesebben sikerüljön. Horváth Adrián megköszönte a pápai és a téti fúvósok munkáját, kitartásukat a hosszú próbafolyamat során és azt, hogy részesei voltak az estnek, a sikernek.

Képek:

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!