A te döntésed - Zacher Gábor előadása


2019-06-06 22:01:46  | cikk: ha  | 


A te döntésed - Zacher Gábor előadása főképe

Zacher Gábor toxikológus tartott előadást a Pápai Szakképzési Centrum Jókai Mór Közgazdasági Szakgimnáziumában. Az iskola GINOP-pályázata keretében érkezett Pápára az ismert szakember. Függőségről, drogról, alkoholról és az online világról beszélt a diákoknak a tőle megszokott humorral, érdekes adatokkal alátámasztva a gyakran riasztó tényeket.

Riasztó és érdekes is egyben, hogy Európában a 16 évesek mezőnyében a magyar fiúk isznak a legtöbbet. Igaz, cserében hazánk a drogfogyasztás tekintetében az alsó harmadban található. Közel húszezer embert érint a drogfüggőség, ennek fele marihuána-függő, de a heroin és az egyéb szintetikus szerek is komoly pusztítást végeznek. A drog nem, de az alkohol minden fiatalt érint, mondta a szakember. A prevenció egyszerű, nemet kell mondani, tette hozzá.

Zacher Gábor pipa- és mogyorós csoki-függő, a közgázos diákoktól csokit kapott

Zacher Gábor szerint a család szerepe a legfontosabb: mintát ad és tartást ad. Igaz, a függőségre való hajlam is örökölhető, de a minta és a genetika is hozzátesz. Az egyik szülő alkoholizmusa esetén hetven százalékkal nagyobb az esély arra, hogy a gyereknek is lesz alkoholproblémája. De két alkoholista szülővel is dönthet úgy valaki, hogy nem iszik. - A kamaszok feszegetik a határaikat, ez mindig is így volt, csak épp most a feszültséget oldják a piával. Különórák, iskola, edzés, kudarok, elvárások, ezektől szabadulnak meg a rohamivással, amikor nagyon rövid időn belül eszméletlenre isszák magukat. Nem azzal van gond, ha valaki két sört megiszik. A gond a harmadiknál kezdődik - mondta Zacher Gábor. Szerinte ha a gyerekre otthon jut minőségi idő, ha beszélgetnek vele, ha meghallgatják, ha szeretik, akkor stabilabb személyisége lesz, könnyebben mond nemet a kísértésre.

A szakember szólt egy másik függőségről is, ami legalább annyira fontos és káros, mint a drog és az alkohol: az okostelefonok és az internet. Drogot nem adunk a gyerek kezébe, de mobilt igen, mondta mindennapi függőségeink kapcsán Zacher Gábor, aki bár elismeri a mobiltelefonok gyakorlati hasznát, úgy véli, nem érezzük még ennek a függőségnek a veszélyeit. Felmérések szerint szabadidőben és hétvégén a fiatalok interneteznek, csetelnek, facebookoznak, 27 százalékuk folyamatosan online van, 43 százalék naponta kb. 150-szer nézi meg a telefonját. Miért? Mert aki egy órát nincs online, az manapság nem is létezik - fogalmazta meg ironikusan a toxikológus. A lájkok elégedettséget adnak, de hamis kép ez, és a facebook-függőségre nincs terápia. Online bántalmazás, elmagányosodás - csak néhány a veszélyek közül, s csak rajtunk múlik, hogy meddig hagyjuk ezt, mondta Zacher Gábor.

Képek:

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!