Javítják a Szent László utca burkolatát


2019-06-06 15:50:45  | cikk: HuHa  | 


Javítják a Szent László utca burkolatát főképe
A hét elején a Városgondnokság megkezdte az Szent László utca úthibáinak kijavítását, a töredezett, kimozdult köveket cserélik ki teljes utcahosszban. A felújítás kapcsán Unger Tamás alpolgármester érdeklődésünkre elmondta, az útpálya burkolati elemei sok helyen összetöredeztek, kimozdultak, billegtek, erről több lakossági bejelentés is érkezett hozzájuk.

-A Városgondnokság már hónapokkal ezeőtt megkezdte a javítás megszervezését, azonban azt tapasztalta, hogy ilyen tipusú burkolókövet már nem gyártanak és nem beszerezhető. Így született az ötlet, hogy az utca teljes hosszában sávokat alakítanak ki más kőből, az ott kinyert régi, ép kövekre cserélik a hibás burkolati elemeket - magyarázta.

Ez egy nagyon aprólékos munka - ezt már Bakó István, a Városgondnokság igazgatója mondta a helyszínbejáráson.
Bakó István (balra) és Unger Tamás az útjavításról egyeztet

-Előbb térkövet kell nyernünk, hogy a törött, lepattogzott szélű, töredezett köveket kicserélhessük a területen. Ehhez az utca teljes hosszában 30 méterenként 1,2 méter széles sávokat alakítunk ki antracitszürke térkőből, az itt kinyert ép kövekkel pótoljuk a hibás területeket.

Mint megtudtuk, közel 400 darab kő cseréje vált szükségessé. A munka során először a sávokat alakítják ki, ezeknek apró zuzalékból új ágyazatot készítenek, aztán pedig a felszabaduló régi köveket a hibásak helyére illesztik. Vannak felületek, ahol 8-10 kő cseréje szükséges, másutt nagyobb egybefüggő területen kell cserélni a burkolatot.

A munkálatok idejére megtiltották a parkolást az utcában és csak az itt lakókat engedik be, ennek ellenére többen figyelmen kívül hagyják a táblákat és parkolnak az utcában, ami akadályozza a munkavégzést, de a tiltás ellenére behajtó autók az újtavítást végzők testi épségét is veszélyeztetik.
Ilyen sávokat építenek az útpályába

-Ma reggelre például elforgatták és feldöntötték a kihelyezett táblákat - közölte az igazgató. Hozzátette, 700 ezer forintba kerülő útjavítás a tervek szerint jövő hét végére befejeződik, addig türelmet kért mindenkitől.

A Szent László utca, a legrégebben térkövezett utcák egyike, mind az idő, mind a Kossuth utcai torkolatánál korábban zajlott építkezés, mind pedig a tervezettnél nagyobb gépjárműforgalom hozzájárulhatott az útburkolat elhasználódásához. Unger Tamás arra figyelmeztetett, ebbe az utcába a szabályok szerint csak az itt lakók hajthatnak be, mégis sokan engedély nélkül közlekednek  és parkolnak itt. Az engedély nélküli behajtást és parkolást eddig is és ezután is fokozottan figyeli a közterület felügyelet és megteszi a szükséges intézkedéseket.

Képek:


Címkék: felújítás
Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!