„Legyen ez az ünnep minden Pápai Tankerületi Központban dolgozó pedagógusé”


2019-06-05 21:44:35  | cikk: Babos Petra  | 


„Legyen ez az ünnep minden Pápai Tankerületi Központban dolgozó pedagógusé” főképe
A Pápai Tankerületi Központ másodjára rendezte meg közös pedagógusnapi ünnepségét, amelynek célja, hogy elismerje és megjutalmazza azokat az oktatókat, akik a mindennapos munkájukon túl is olyan teljesítményt tudnak felmutatni a tehetséggondozás, a hátránykompenzáció, a közösségfejlesztés, az oktatási innováció terén, valamint az évtizedeken átívelő vezetői karrierjük során, amellyel kiemelkedő módon hozzájárulnak iskolájuk, településük és a tankerület jó hírnevének megőrzéséhez és gyarapításához. A rendezvényt a Tarczy Lajos Általános Iskola aulájában tartották, ahol az intézmény diákjai és tanárai adtak az ünnephez méltó, színvonalas műsort.
A szép számban megjelenteket Egyházi Andrea, tankerületi igazgató köszöntötte, aki a Pápai Tankerületi Központ nevében kifejezte őszinte köszönetét és háláját 840 pedagógusuknak és a nevelő-oktató munkát segítő 120 munkatársnak, a gyermekek érdekében végzett áldozatos munkájukért, helytállásukért.
- A munka- és ünnepnapok váltakozásában mennyi öröm- bánat, napfény-árnyék, siker-kudarc követte egymást, és sok erőfeszítés, hogy végül is az iskola egy örömteli hely legyen minden diák számára. Ünneplésünk elsősorban tudatosítás - helyünk, feladatunk, hivatásunk, küldetésünk tudatosítása. Feladatunk: a szolgálat. A jövő szolgálata. Ez adja meg munkánk társadalmi jelentőségét és váltja ki azt a figyelmet, mely tevékenységünket kíséri. A pedagógusnap szép ünnep, de a megbecsülésnek - hasonlóan sok más ünnephez - egész évben ki kell tartania, hiszen a tanár is egész évben a gyerekekkel van. Ma már tudományos kutatási eredmények sokasága igazolja, amit mi mindig is tudtunk: a magas színvonalú iskolarendszer, a jó iskola kulcsfontosságú szereplője a pedagógus. A pedagógusok szerepvállalása a gyermekek életében meghatározó, sőt sok esetben hiánypótló, hiszen egyre nagyobb felelősségük van a gyermekek iskolán kívüli problémáinak megoldásában is. Egy jókor, jól megfogalmazott mondat, egy cselekedet, egy mosoly vagy ölelés, az őszinte érdeklődés, de akár csak a puszta meghallgatás életre szóló hatást gyakorolhat a gyermekre. A pedagógus ott van diákjai szavaiban, mozdulataiban, de magunkba pillantva is tetten érhetjük egy-egy régi, kedves tanárunk, tanítónk szívünkbe helyezett gondolatát, kitartását - hangsúlyozta a tankerületi igazgató.
Kiemelte, hiszi, hogy az iskola - működtesse bármely fenntartó - mindenkor érték- és kultúrateremtő.
-Az elmúlt hat és fél évben a köznevelés átalakításában történő részvételünkkel azon fáradoztunk, hogy egy jó színvonalú, egységes, igazságos, méltányos, egyúttal érték- és kultúrateremtő rendszer jöjjön létre az országban és itt helyben, a 3 járásban is. Az iskolarendszer megújításának mindent átfogó céljaként a gyermekek, fiatalok fejlődésének előtérbe helyezését, a minőség emelését, az egész személyiség fejlesztését szolgáló nevelés megvalósításának szép feladatát tűzte ki célul valamennyiünk számára az oktatáspolitika új irányvonala. Úgy vélem, a közös munka összekovácsolt bennünket, a sok változás számos szép eredményt is hozott. Köszönöm mindegyikőtöknek az elkötelezett és magas színvonalon végzett munkát, a mindennapos helytállást! Egyúttal ehhez az elkezdett nagy munkához kérek a továbbiakban is valamennyiőtöktől támogatást, bizalmat és együttműködést - mondta Egyházi Andrea.
Az ünnepélyen átadták a Pedagógus Szolgálati Emlékérmet és Pedagógusnapi Elismerő okleveleket. Pedagógus Szolgálati Emlékérmet két tanár, Maász Tiborné, a Somlóvásárhelyi Széchenyi István Általános Iskolából és Csehné Kroneisz Zsuzsanna, a Kertai Általános Iskolából vehetett át. 39 tanár részesült Pedagógusnapi Elismerő oklevélben.
Az elismeréseket Egyházi Andrea tankerületi igazgató, Fenyvesi Zoltán országgyűlési képviselő és Unger Tamás alpolgármester nyújtotta át. Az idén először hirdették meg a „Tanév tanára” című internetes szavazást a diákok körében.
Azzal a céllal, hogy kicsit más aspektusból legyen jutalmazva a kedvenc tanár, ugyan ez szubjektív, de egy iskolában a pedagógusnak nemcsak a portfoliónak, a dirinek kell megfelelni, hanem a visszacsatolás a tanulóktól is hasznos lehet.
 Az elismerést 34 pedagógus vehette át.
Horváthné Árvai Mária, a Pápai Weöres Sándor Általános Iskolában tanít 39 éve. Éveken keresztül a diákönkormányzat munkáját segítette, sok osztályban tanított elsőtől nyolcadikig.
-Tegnap értesültem róla, hogy én kaptam meg a Tanév tanára elismerést a Weöres iskola képviseletében. Nagyon meglepődtem, sírva is fakadtam. Igazán jóleső érzés ez számomra, mindennél többet jelent nekem, hiszen a szülők és a gyerekek elismerése ez felém - mesélte meghatottan a tanárnő, aki hozzáfűzte, köszöni mindenkinek a bizalmat, az elismerést- fűzte hozzá Horváthné Árvai Mária.
A rendezvény kötetlen beszélgetéssel zárult.

Képek:

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!