60 éves a Weöres iskola


2019-06-03 22:31:50  | cikk: Babos Petra  | 


60 éves a Weöres iskola főképe
A Pápai Weöres Sándor Általános Iskola egy hetes rendezvénysorozattal ünnepli fennállásának 60. évfordulóját, melynek nyitóünnepségét hétfőn délután tartották az intézmény aulájában. A kicsinyek kórusának előadása után Véseiné Kárpáti Ágota intézményvezető-helyettes személyes hangvételű múltidézésében elmondta, órákig tudna mesélni az iskolai életről.
Véseiné Kárpáti Ágota mondott köszöntőt a jubileumi hét megnyitóján

-A tanórák fegyelmezettségről, a gyerekek kedvenc Kati nénijéről, akinek gyermeke, unokái, dédunokája is ide jártak, jár, a szigorú, de mosolygós első igazgatóról, Vass Lajos bácsiról, majd Balázs Lászlóné második igazgatóról, akinek alacsony termete ellenére hatalmas tekintélye volt, tanáraimról, akikkel évekkel később együtt taníthattam. És az udvar, az a csodálatos, tágas udvar, a salakos focipályával, iskolakerttel, az eldugott technikai konyhával, ahol Emi néni barátsággal tanítgatott bennünket főzni. A napköziről, amiben alig vártuk, hogy kiszabaduljunk az udvarra, és tanáraink figyelmetlenségét kihasználva a nagy fák takarásában a mai tornaterem helyén lévő iskolakertbe szökjünk és a fán ülve szilvát majszoljunk. Beugranak az emlékek, rengeteg emlék, lehetetlenség felsorolni őket. Bármelyikre gondolok, mindegyik nagyon szép emlék. Örülök, hogy akkor és itt tölthettem a gyermekkorom. Most viszont felemelő érzés itt állni az iskola 60 éves jubileumi rendezvényén. Csodálatos dolog visszatérni ide, ahol tanáraimból kollégák lettek. Szeretet, megbecsülés, segítség, vidámság, jellemezte azokat az éveket. Szocializmus, rendszerváltás, oktatáspolitikai változások, rögtön a pedagógus pályám elején. Önkormányzati fenntartás több, mint két évtizedig, majd 2013-ban újra állami fenntartása kerülve a tankerületek veszik gondozásba az iskolákat. És hiába minden külső változás, a tanároknak, gyerekeknek azóta is nap, mint nap becsengetnek. Kollégáim minden külső kihíváshoz alkalmazkodva, a gyorsuló világ változásainak megfelelve lépnek be minden egyes nap a tantermek ajtaján. Jó szándékuk megkérdőjelezhetetlen, sokuk nyugdíj előtt állva is fiatalosan, magát képezve megfelel a felgyorsult világ kihívásainak. Büszke vagyok fiatal kollégáimra is, akiknek szakmaisága, tenni akarása záloga az iskola jövőjének. Büszke vagyok minden volt és jelenlegi diákunkra, akik innen indulva találták, találják meg számításaikat. Boldog születésnapot, drága iskola! - tette hozzá Véseiné Kárpáti Ágota.
Ezt követően az iskola zászlóját felszentelték a történelmi egyházak képviselői, majd a 4.a osztályosok vidám ünnepi összeállítását tekinthették meg a megjelentek.
Az iskola egykori diákja, dr. Kovács Zoltán országgyűlési képviselő is köszöntötte a jubiláló intézményt. Gratulált az iskolazászlóhoz, amely fontos jelképe a helyi közösségnek.
-A 60 év nem túl nagy idő, de mégis soknak számít, több mint egy fél évszázad. Egy iskola életében ez mégis hosszú idő. Nagyon sok híres diák került ki ebből az iskolából, s reméljük, még sok ilyen fog. Ez a ti jövőtők, ebben van nagy felelőssége a ti tanáraitoknak, hiszen nem mindegy, hogy miként találkozik az iskolával, jókedvvel jár oda vagy rettegve, aggódva a diák - mondta az országgyűlési képviselő, majd gratulált a 60 esztendőhöz, és további sok sikert kívánt minden tanulónak, tanárnak.

A megnyitó után Markovits Kálmán, az iskola történelemtanára által összeállított emlékkiállítást tekinthették meg a jelenlevők, amely a 60 éves iskola tárgyi emlékeiből tevődik össze.
A jubileumi hét programjai holnap folytatódnak a Drámaműhellyel és a Weöres-maratonnal.


Képek:

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!