Újra felszentelték a hősi emlékművet


2019-06-03 02:41:02  | cikk: ha  | 


Újra felszentelték a hősi emlékművet főképe

85 éve, 1934. június 3-án szentelték fel Tapolcafőn az első világháborús emlékművet, így is tisztelegve a település 67 lakosának áldozata előtt, akik a legdrágábbat, életüket adták a hazájukért. Az utódok sem feledik őket, ezért nemrégiben a részönkormányzat támogatásával felújították az oszlopot. Eltüntették a repedéseket, újra olvashatók a nevek, a felirat. A helyiek úgy döntöttek, a 85 éves jubileum kapcsán ismét felszentelik az emlékművet, az 1934-es ünnepséget hűen felidézve.

Ökumenikus istentisztelet volt a református templomban, épp mint 85 évvel ezelőtt

Épp ezért ökumenikus volt a vasárnapi istentisztelet a református templomban. Apostol Pál református lelkész mellett Szabóné Nyitrai Mária evangélikus lelkipásztor és Pályi Gábor római katolikus plébános is szolgált az alkalmon. Igét Apostol Pál hirdetett, aki hangsúlyozta, a világtragédia minden családot érintett hazánkban, a fényképek, a történetek, a fennmaradt relikviák emlékeztetnek a férfiakra, akik mindent hátrahagyva mentették a hazát.

Unger Tamás alpolgármester mondott ünnepi beszédet

Az istentiszteletet követően a gyülekezet átvonult az emlékműhöz, ahol Zsegraics Gyula önkormányzati képviselő köszöntötte a megjelenteket, majd Unger Tamás alpolgármester mondott beszédet. Kiemelte, hogy az 20. század egyik legmeghatározóbb eseménye az első világháború volt. S nem csupán azért, mert tízmillió áldozatot követelt, s mert azidáig nem ismert fegyverekkel vívták, hanem mert teljesen átrajzolta Európa térképét: a trianoni békediktátum nyomán országunk elvesztette területének kétharmadát, és nem utolsó sorban előkészítette az utat a második világháborúnak. - A két háború közötti időszak csak lassan adott vissza némi büszkeséget és önbecsülést a magyaroknak, így a húszas évek második felében és a harmincas évek elején egyre több településen állítottak emlékjelet a világháborúban, vagy - ahogy elődeink nevezték - a Nagy Háborúban elesett katonáknak. Nem is nagyon van olyan Pápa környéki falu, ahol ne lenne a település központjában egy első világháborús emléktábla vagy emlékmű, kifejezve az elesett hősökkel (és családjukkal) szembeni nagyrabecsülést, akik hátrahagyva feleséget, gyereket, házat, sőt hazát vállalták, hogy megvédik országuk határait, érdekeit, jövőjét, ha kell a legdrágább értékük, az életük árán is - mondta az alpolgármester, majd hozzátette, annak, hogy a tapolcafőiek felállítatták ezt az emlékoszlopot, üzenete volt: - Üzenetük egyértelmű és világos volt: kötelességünk emlékezni településünk azon polgáraira, akik életüket adták azért, hogy Magyarország megmaradhasson, hogy Magyarország magyar maradhasson! Ma, amikor az emlékmű újraszentelésére jöttünk össze, ugyanennek a kötelességünknek teszünk eleget. Tisztelet a Hősöknek!- zárta beszédét az alpolgármester.


A beszédet követően került sor az emlékmű szentelésére, megáldására, majd a koszorúzásra: dr. Kovács Zoltán országgyűlési képviselő, Unger Tamás alpolgármester, a Tapolcafői Részönkormányzat tagjai, valamint az MH Pápa Bázisrepülőtér nevében Magasy Zsolt ezredes, parancsnok, és a megjelent emlékezők helyezték el a kegyelet virágait. Az ünnepen közreműködött Kincses László szavalattal és Tegyi Nóra trombitán.

Képek:

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!