Elindultam szép hazámból...


2019-06-02 23:46:38  | cikk: ha  | 


Elindultam szép hazámból... főképe

Rendhagyó pedagógus napi alkalomra invitálta az érdeklődőket a Pápai Művelődéstörténeti Társaság és Pápai Népfőiskola a Pedagógus Művelődési Házba. A zenés beszélgetés vendége Nemes László csellótanár, igazgató, karmester, tanulmányi igazgató, címzetes igazgató, több zenei szervezet, intézmény és együttes létrehozója, megalapítója volt, aki Pápáról indult és a hazai zenei élet egyik elismert alakja lett. Nemes László zenepedagógiai pályája 1955-ben indult a pápai zeneiskolában, ahová rögtön a konzervatórium elvégzése után hívták vissza tanárnak. Nagy hangsúlyt fektetett a tanulók zenei nevelésére, nem csupán az oktatásra, hisz rendszeresen szervezett hangverseny-látogatásokat is. Tanított Pápán, Győrben és a fővárosban is, 1970-ben ő volt a Budafoki Zeneiskola egyik alapítója, első igazgatója, és mind a mai napig tanára.

1975-től karnagyként vezette a Budafoki Ifjúsági Zenekart, 1987-ben felvette Dohnányi Ernő nevét és 1993-ban hivatásos együttessé vált, melynek első igazgatója Nemes László lett. Művészként és pedagógusként is maradandót alkotott, hangzott el a méltatásokban. Dr. Kovács Zoltán országgyűlési képviselő is kiemelte Nems László sokoldalúságát, s mint mondta, a város büszke ismert zenetanárára, művészére. Zenei téren is adott kiemelkedő személyiségeket az oktatásnak és a művészvilágnak, tette hozzá. - Fontos volt számomra, hogy részt vegyek ezen a rendezvényen. Egyrészt mert fontos, hogy tisztelegjünk a pedagógusok tevékenysége előtt, másrészt szerettem volna találkozni Nemes Lászlóval és gratulálni neki a 65 éves szakmai jubileumához - mondta dr. Kovács Zoltán.

Nemes László, Horváth Adrián, Mátyus Aliz

Horváth Adrián, a Pápai Bartók Béla Zeneiskola igazgatója úgy fogalmazott, hogy Nemes Lászlónak köszönhető az, hogy a zeneiskolák a mai formában, állami fenntartásban, a a magyar közoktatás szerves részeként működnek. Jelentős szerepe volt az alapfokú művészetoktatás tantervének kidolgozásában, oroszlánrészt vállalt a nevelési, pedagógiai, módszertani kérdések megtárgyalásában, népszerűsítette a nevelés-oktatás hazai és nemzetközi eredményeit. Nemcsak pedagógiai, művészi, de közoktatási szakértőként is elévülhetetlenek érdemei, tette hozzá.

Nemes Lászlót egykori tanítványa, Édes Lászlóné is köszöntötte, s az alkalmon csellón közreműködtek Márkus Luca és Simon Áron tanítványok, a Nádasdy Kálmán Alapfokú Művészeti Iskola és Általános Iskola tanulói. Nemes Lászlóval a pápai évekről Mátyus Aliz beszélgetett.

Képek:

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!